Haberler

Down Sendromlu Gençler "İş Dünyasında Biz de Varız" Dedi

Konya'da bir rehabilitasyon merkezinin başlattığı projeyle down sendromlu ve zihinsel engelli gençler, Hilton Garden Inn Oteli'nde farklı servislerde çalışarak meslek öğreniyor Merkezin müdü...

ABDULLAH DOĞAN - Konya'da bir özel rehabilitasyon ve eğitim merkezinin başlattığı proje kapsamında down sendromlu ve zihinsel engelli gençler Hilton Garden Inn Oteli'nde iş dünyasına atıldı.

Gökçem İletişim Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de down sendromlu ve zihinsel engelli aileleri sevindirecek "Karıncanın Yolu" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Projeyle down sendromlu ve zihinsel engelli gençlere mesleki beceri kazandırmak ve istihdam edilmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Özkan, engellilerin ailelerinin çocuklarıyla ilgili, "Bizden sonra hayatlarını nasıl devam ettirecekler" endişesi taşıdığını vurguladı.

Özkan, merkez olarak en büyük hedeflerinin engelli çocukların bağımsız olarak hayatlarını sürdürebilmeyi sağlayacak mesleki bilgi kazandırmak olduğunu anlattı.

Projeyle özel eğitime ihtiyaç duyan tüm engelli çocukların ve gençlerin kendi hayatlarını kazanabileceğini belirten Özkan, şöyle konuştu:

"Down sendromlu ve zihinsel engelli öğrencilere belirli becerileri kazandırmak ve hayatlarını bağımsız olarak sürdürebilmeleri için meslek edindirmeyi amaçlıyoruz. İŞKUR, Konya Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaklaşa yürüttüğümüz projede, 3'ü down sendromlu, 3'ü de zihinsel engelli olmak üzere 6 öğrencimiz Hilton Garden Inn Otel'de farklı departmanlarda çalışıyor. İşe ilk başladıklarında uyum konusunda biraz sorun yaşadılar fakat kısa sürede yaptıkları işi sevdiler. Öğrencilerimiz işe başladıktan sonra daha düzenli olmaya başladı. Akşam, ertesi günün planını yaparak uyuyorlar. Kendilerini daha değerli ve daha sorumluluk hissediyorlar. Büyük bir değişiklik var."

Özkan, projenin Türkiye'de örnek olmasını istediklerini dile getirerek, engellilerin eğitim ve sosyal aktivitelerin yanı sıra bu tür projelere katılmasının sağlanmasını istedi.

"Anneme hediye alacağım"

Otelde temizlik servisinde çalışan down sendromlu Zafer Çakın (27), çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Kazandığı parayı biriktirdiğini anlatan Çakın, "Anneme hediye alacağım. Maaşımı aldığım da otele yemeğe götüreceğim ve doğum gününde ona sürpriz yapacağım" dedi.

Zihinsel engelli Miyase Yıldırım ise otelin yemekhane servisinde çalıştığını kaydetti. Yıldırım, "Para kazanıyorum. Kazandığım parayla alışverişe gideceğim ve anneme hediye olarak ütü alacağım. Çünkü onlar bana her şeyi alıyor" ifadesini kullandı.

"Diğer personelden ayırt edemiyoruz"

Otelin servis sorumlusu Emrullah Yürekli de proje kapsamında yemek servisinde çalışan down sendromlu Gökhan Devecioğlu'nun kısa sürede işi öğrendiğini, uyum konusunda kendilerini şaşırttığını anlattı.

Devecioğlu'nun ilk zamanlarda çekingen davrandığına işaret eden Yürekli, "Gösterdiğimiz her işi kavrıyor. Buradaki diğer garson arkadaşlarımızla aynı işleri yapıyor. Hatta bazen Gökhan'ı diğer personelden ayırt edemiyoruz" diye konuştu.

Hilton Garden Inn Genel Müdür Vekili Ali Üzülmez ise otel yönetimi olarak kapılarını engellilere açarak projeye destek verdiklerinin altını çizdi.

Projede görev almaktan memnun olduklarını ifade eden Üzülmez, şunları söyledi:

"Otel olarak amacımız; çocuklarımıza sahip çıkmak ve onlara bir meslek kazandırmak. Burada eğitim alan arkadaşlarımızın diğer personelimizden hiçbir farkı yok. Onlarla aynı işi yapıp, aynı eğitime tabi tutuluyorlar. Bir aylık zaman dilimi içerisinde gördük ki verilen işleri gayet başarılı şekilde yerine getiriyorlar. Otel çalışanları ve yönetimiyle de gayet uyum içerisindeler. Diğer amacımız da proje sonrası kalıcı istihdam sağlamak. Otele gelen misafirlerimizin de proje kapsamında görev yapan arkadaşlarımızdan memnun olduklarını görüyoruz." - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Miyase Yıldırım Ahmet Özkan Türkiye Hilton Politika Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title