Haberler

Domatesin Tadı Geri Geldi

Sofraların vazgeçilmezi olan domatesi her mevsim aynı lezzette tüketmek artık hayal değil.

Sofraların vazgeçilmezi olan domatesi her mevsim aynı lezzette tüketmek artık hayal değil. Yapılan bilimsel bir çalışmayla domatesin lezzeti artırıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Aktaş'ın da aralarında bulunduğu uluslararası araştırıcı grup, Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesinde domates üzerinde yaptıkları çalışmalarda önemli bir başarıya imza attı.

Araştırma hakkında bilgi veren Doç.Dr. Aktaş, "Bu çalışmayı ABD'nin

Kaliforniya Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdik. Aslında yapılan araştırma tesadüfi bir şekilde ortaya çıkmış. Bundan 10 yıl önce çalışmalar başlamış. Sadece domatesin raf ömrüne yönelik yapılan bir çalışma ama araştırıcıların yapmış olduğu gözlemlere göre domatesin değişik renklerinden kaynaklanan özelliklerin tada yansıdığı tespit edilmiş bunun üzerine son 3-4 yıldır da bu konunun üzerine gidilerek çalışmalara başlanmış" dedi.

GENLERİN AKTİF HALE GETİRİLMESİ

Doç.Dr. Aktaş, çalışmada domatesin içerisinde bulunan genlerin daha aktif hale getirilmesiyle meyvenin daha fazla klorofil sentezlemesi sağlanarak fotosentez kapasitesinin artırıldığını, meyve içerisinde daha fazla suda çözülebilir şeker, likopen ve diğer aroma maddeleri sentezlenerek, yeme kalitesinin yükseltildiğini söyledi.

Burada domatesin tadını değiştirebilecek genetik yapının ortaya konulmak istendiğini anlatan Doç. Dr. Hakan Aktaş, şunları kaydetti:

"Bunun da domatese renk veren klorofil maddesinde gizli olduğu tespit edildi. Gördüğünüz gibi bu domates ham oluşum döneminde açık yeşil renkte. Yerli bir domates baktığınızda bir kısmı koyu bir kısmı açık yeşil renkli. Ticari olarak yetiştirilen domateslerde klorofil oranı düşüktür. Ama yerli domateste daha farklı tad alırız. Bunun nedeni şeker miktarının, likopen oranının daha yüksek olmasıdır."

Yaptıkları çalışmada domatesin bir kısmındaki koyu rengi tamamına yaymaya çalıştıklarını anlatan Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylece domatesin her tarafı koyu yeşil renkli oldu ve açık yeşil domatese göre daha lezzetli domates elde edildi.Bu araştırma bize ilerleyen dönemlerde yapılacak ıslah çalışmalarında genetiği iyileştirerek domates içindeki bir geni meyvelerde sentezleyerek daha koyu yeşil renk almasını sağlamaya yönelik olacak. Bu ürün genetiği değiştirilmiş bir ürün değil genetiği iyileştirilmiş bir üründür. Domatesi yediğimiz zaman yerli domatesten bile daha lezzetli aroması daha yüksek olacak." - ISPARTA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hakan Aktaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title