Haberler

Dohad'dan İstanbul'a 9 Deprem İzleme İstasyonu Projesi

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi'nde olası deprem hareketlerini izlemek üzere kurulan ve burada çalışmalarını sürdürerek bugüne kadar 4,4 ve 5 büyüklüğünde meydana gelen depremleri tahmin edebilen Doğa Haraketleri Araştırma Derneği (DOHAD),...

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi'nde olası deprem hareketlerini izlemek üzere kurulan ve burada çalışmalarını sürdürerek bugüne kadar 4,4 ve 5 büyüklüğünde meydana gelen depremleri tahmin edebilen Doğa Haraketleri Araştırma Derneği (DOHAD), İstanbul'da izleme istasyonları kurmaya hazırlanıyor. DOHAD Başkanı Fuat Agalday, İstanbul Kalkınma Ajansı'na bir proje sunduklarını ve kabul edildiği taktirde, Silivri'den Tuzla'ya kadar, hatta adaları da kapsayacak bir alanda 9 ayrı istasyon kurarak, fay hareketlerini izleyeceklerini belirtti.

Nilüfer İlçe Belediyesi'ne bağlı Kriz Merkezi bünyesinde kurulan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları'nda çalışmalarını yürüten 6 ve üzerindeki depremleri en az 10 gün öncesinden bildirebilecekleri iddiasıyla yola çıkan DOHAD'ın 9'u Bursa'da olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde toplam 18 izleme istasyonu bulunuyor. Bugüne kadar 4,4 ve 5 büyüklügünde Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem olaylarını tahmin edebilen DOHAD'ın Başkanı Fuat Agalday, İstanbul'da da Büyükçekmece ve Silivri'de Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları kurma çalışmalarının önümüzdeki haziran ayına kadar tamamlanacağını söyledi.

İSTANBUL'DA 9 AYRI DEPREM İZLEME İSTASYONU

İstanbul için ayrıca, İstanbul Kalkınma Ajansı'na geçtiğimiz ay bir proje sunduklarını da dile getiren Agalday, "Silivri'den Tuzlaya kadar, hatta adalara kadar olan alanı kapsayacak şekilde istasyonlar kurmak istiyoruz. Hazırladığımız projeyle İstanbul Kalkınma Ajansı'na bildirdik. Onaylanacağını düşündüğümüz bu proje ile İstanbul için de fay hareketlerini rahatlıkla izleyebileceğiz" diye konuştu.

Depremi tahmin edebilmek için sadece tek bir parametrenin değil, depremle ilgili bir çok alanda çalışma yapılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Agalday, "Jeofiziksel, hidrojeoloji ve elektromanyetik alan değişimleri gibi pek çok alanda incelemeler, izlemeler yapılması gerekiyor. Biz, tüm bu parametrelerin ölçümünü, tek bir istasyonda yapmaya çalışıyoruz ve başarılı da olduk. Toplam 9 ayrı istasyonu içeren projemiz kabul edildiği taktirde İstanbul'da da istasyon sayılarımızı yapımı devam eden iki istasyonun önümüzdeki aylarda hizmete girmesiyle 11'e çıkartarak sürdüreceğiz"" dedi.

BURSA UYDUDAN DA İZLENEBİLECEK

Bursa'da faaliyetlerine devam eden Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları'nın fay hareketlerini sürekli izlediklerini kaydeden DOHAD Başkanı Agalday, Bursa'da önümüzdeki 4 ay içerisinde 6 istasyonun daha kurulacağını söyledi. Birinci dereceden deprem bölgesinde yer alan Bursa'da fay hatlarının izlenmesi için farklı projeler başlattıklarına da dikkat çeken Agalday, bu projelerden birinin Uydudan Yer Deformasyonlarını İzleme Projesi olduğunu ifade etti. Bu projeyi TÜBİTAK'a gönderdiklerini belirten Agalday, "Bursa için hazırladığımız bu proje kabul edildiği taktirde, kentten geçen fayın iki yanına kurulmuş izleme istasyonlarının yanına uydu sistemini de ekleyeceğiz. Böylelikle faydaki en küçük, en milimetrelik bir hareketi bile uydudan izleyebilecek ve önlem alınmasını sağlayabileceğiz" diye konuştu.

IA/(FK/AK) - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

istanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title