Doğu'nun Çukurovası" Doğaseverleri Cezbediyor
Sahip olduğu iklim şartları nedeniyle "Doğu'nun Çukurovası" olarak bilinen Iğdır, sunduğu imkanlardan dolayı doğa sporcularının vazgeçilmezi oluyor.
HÜSEYİN YILDIZ - Sahip olduğu iklim şartları nedeniyle "Doğu'nun Çukurovası" olarak bilinen Iğdır, sunduğu imkanlardan dolayı doğa sporcularının vazgeçilmezi oluyor.
Türkiye'nin en doğusunda, İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında bulunan Iğdır, farklı bölgelerden gelen doğa sporcularına ev sahipliği yapıyor.
Denizden yüksekliği 800 metre ve etrafı yüksek dağlarla çevrili olan Iğdır'da, doğa yürüyüşünden buzul tırmanışına kadar neredeyse tüm doğa sporlarını yapmak için uygun alanlar bulunuyor.
Dağcılar, yöredeki Büyük ve Küçük Ağrı dağları ile Tekelti, Zor, Canderviş dağları gibi birçok önemli dağa tırmanırken, Aras kanyonu, Bulakbaşı sazlığı, İrem bağları, Erhacı kayalıkları gibi alanlara ise doğa yürüyüşçüleri ilgi gösteriyor.
Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Kasım Aydoğdu, Iğdır'ın konumu nedeniyle çok sayıda sporcuya ev sahipliği yaptığını söyledi.
"Yöre, hem dağcılık hem doğa yürüyüşüne uyumlu"
Dağların, yaylaların ve ovaların farklı doğa sporları için elverişli olduğunu belirten Aydoğdu, "Iğdır içinde Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı'nın yanı sıra 3 bin ve 2 bin metrelerde birçok dağı barındırması nedeniyle dağcılık yönünden zengin il. Şehir, ovada olmasından dolayı bisiklet, doğa yürüyüşü, binicilik gibi bütün branşlara da uyumlu." dedi.
Iğdır'ın bu olanaklarının sporcuları cezbettiğini aktaran Aydoğdu, şu ifadeleri kullandı:
"Biz bu anlamda bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Bu sporlara uygun bir yerdir Iğdır. Biz GHSİM olarak bu zamana kadar dağcılık, bisiklet, yamaç paraşütü ve birçok proje yaptık. Ağrı Dağı'da dağcılık, yamaç paraşütü, dağ bisikleti ve doğa yürüyüşü için çok elverişli bir yer. Çok güzel görseli bulunan, doğa harikaları bulunan, güzel bir yer. Bunlarla ilgili hem kulüplerimizi destekleyerek hem de çalışmalara destek olarak bu sporların burada artmasını sağlayacağız."
"Türkiye, Ermenistan, Nahçıvan ve İran topraklarını aynı anda görebilirsiniz"
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Antrenörü Cengiz Erdener, Iğdır'a gelen bir dağcının dağcılık konusunda aranan tüm şartlara sahip ortamla karşılaşacağının altını çizerek, "Iğdır çok güzel bir coğrafyaya sahip, burada Ağrı Dağı dışında toplam 3 bin metrenin üzerinde 10, 2 bin metrenin üzerinde de 20 civarında dağ var. Ayrıca bölge çok uzun ve zevkli doğa yürüyüşü rotalarına da sahip. Bu zirvelerin çoğuna çıktığınızda Ermenistan, Nahçıvan ve İran gibi ülkelerin topraklarını da Türkiye topraklarıyla aynı anda görüyorsunuz." şeklinde konuştu.
Iğdır'ın ikliminin de sporcular için oldukça elverişli olduğunu ifade eden Erdener, şöyle devam etti:
"Burada yaz şartları kışın bile hüküm sürüyor. Tabii ki dağlara gidildiğinde aranılan zorlu şartlar var. Ziyaretçilerimiz buraya geldiklerinde Iğdır'ı merkez olarak aldıklarında birden fazla zirve yapabilirler. İklimden dolayı bunların kimisi daha ağır kış şartlarında kimisi ise daha basit şartlarda olabilir. Iğdır'da gezilebilecek tarihi ve doğal güzellikler var. Burası güvenli bir yer, yardımcı olan insanlar çok, kampınızı çok rahat şekilde kurup kendi kategorinize göre aktivitelerinizi istediğiniz saat yapabilirsiniz."
"Herkesi bu güzel doğaya bekliyoruz"
İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü sporcularından Zeynelabidin Kızılkaya da "Iğdır özellikle dağcılar için ender bulunan birçok özelliği aynı anda sunuyor. Çevresi dağlarla çevrili kentin merkezi ise ovada. Dağcılık konusunda istediğiniz zorluk derecesine göre birçok parkuru ve kaya tırmanışı parkurları kullanılabilir." dedi.
Şehrin bu özellikleriyle bir çok ziyaretçi ağırladığına işaret eden Kızılkaya, sözlerini "Iğdır, her yıl çok sayıda sporcuyu ağırlamakta ve şehrimizin neredeyse tüm alanlarında spor faaliyetleri yapmaktayız. Ülkemizdeki tüm sporcuları, doğa sporlarına ilgi duyan herkesi bu güzel doğaya bekliyoruz." diyerek tamamladı.