Haberler

Diz Ekleminde Kıkırdak Sorunları

Güncelleme:

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Diz eklemi kıkırdak patolojileri primer ve sekonder olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir.

Diz Eklemi Kıkırdağının Özellikleri ve Hastalıklarının Sınıflandırılması

Diz eklemi, alt ekstremitenin en fazla yüke maruz kalan eklemlerindendir. Yüksek bir hareket açıklığına sahip olması, günlük ve sportif aktiviteler esnasında etkin olarak kullanılmasından dolayı yıpranmaya ve yaralanmaya daha yatkındır.

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Diz eklemi kıkırdak patolojileri primer ve sekonder olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir. Primer eklem kıkırdak dejenerasyonu ilerleyici kıkırdak kaybı ile birlikte reaktif olarak kıkırdak üretimi, eklem kenarlarında osteofit oluşumu, subkondral skleroz ve kistlerin eşlik ettiği klinik tabloyu tanımlamaktadır.

Yanartaş,Semptomatik kıkırdak hasarının cerrahi tedavisinin kolay, pratik, tek seferlik artroskopik girişimden oluşan yöntem olması hedeflenmelidir. Bu yöntemler sonucu tüm bölgede doku tamiri, tercihen hiyalin kıkırdak içeriği meydana gelmesi istenmektedir. Cerrahi teknik minimal morbidite içermeli ve maliyeti kabul edilebilir sınırlarda olmalıdır. Tedavi sonrası başarının hem kısa dönemde, hem de uzun dönemde sürmesi ana amaçtır. Yine tedavi sonrası ağrı kalıcı olarak geçmeli, yapısal progresyon olmamalı ve dejeneratif eklem hastalığının engellemesi

EKLEM AĞRILARINDAN KURTULUN

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş,Aşırı hareket, çok az kilo ve ağırlığın bir tarafa yüklenmesi gibi nedenlerle ortaya çıkan eklem ağrıları yaşlılarda olduğu kadar gençlerde de görülüyor. Rahatsızlık başında fark edilirse spor ve egzersiz yapılarak düzeltilebiliyor. Eklemleri etkileyen hastalıklar, artrit ve artroz olmak üzere iki tipte görülüyor. Artrit, iltihaplı eklem rahatsızlıkları için kullanılmakta, bir çok türü bulunmaktadır. En yaygın şekli ise 'romatoid artrit'dir. Artroz, iltihabi bir hastalık değildir.

Kemiklerin aşınıp yıpranması sonucu oluşur. 60 yaşın üzerindekilerde sıklıkla görülen, 45 yaş altında nadiren görülen artroz hastalığını Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen, eklem yıpranmasına bağlı bir hastalıktır. Eklem ağrıları yaşam sevincini yok eder. Sportif hobilere imkan vermez ve bazen her adımı sıkıntılı yapar. Ancak ağrılardan dolayı hareketlerini kısıtlayan, yani eklem ağrılarına teslim olan bir kimse kendine iyilik yapmaz. İltihabi olmayan bu eklem hastalığının nedenleri, aşırı kilo, çok az hareket, ağırlığın bir tarafa yüklenmesi, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan eklem kusurlarıdır.

beklenmektedir. Yani tedavinin sonucunun uzun dönemde osteoartrit ile sonlanmaması tedavide en büyük beklentidir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gamze Yılmaz Konya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title