Haberler

D-8'in Bilinirliği Artarsa Etkisi de Artacak"

D 8 Genel Sekreteri Musavi: "D 8’in görünürlüğünün ve bilinirliğinin artması, etkisini ve gücünü de arttıracaktır" "D 8 bu yıl içinde Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak 9. Devlet Başkanları Zirvesi ile yeni bir döneme girecek"

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhamed Musavi, örgütün taşıdığı büyük potansiyele karşı yeterince tanınmadığını ifade ederek, "D-8'in görünürlüğünün ve bilinirliğinin artması, etkisini ve gücünü de arttıracaktır" dedi.

Musavi, 21-22 Şubat'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu'na katılmak üzere İstanbul'dan Bağdat'a hareketinden önce açıklamalarda bulundu.

D-8'in taşıdığı büyük potansiyele karşın ne Türkiye'de ne de dünya kamuoyunda yeterince bilinmediğini dile getiren Musavi, "D-8'in görünürlüğünün ve bilinirliğinin artması, etkisini ve gücünü de arttıracaktır. Bu toplantının da bunu sağlamak için önemli bir imkan sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

D-8, gelişen diğer ülkelere de öncülük edecek

Musavi, D-8'i kuran 8 ülkenin İİT içinde teknolojik ve ekonomik kalkınma düzeyleri, gelişen ve üreten ekonomileri, ticari potansiyelleri ve nüfusları itibarıyla ilk sekizi oluşturduğuna dikkati çekerek, D-8 ülkelerinin pek çok alanda 57 üyeli İİT'yi yüzde 60 ile yüzde 80 arasına değişen oranlarda temsil ettiğini, bunun da örgütün sahip olduğu potansiyeli açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

D-8 olarak sadece İslam ülkelerinde değil, gelişmekte olan diğer ülkeler arasında da uzun vadeli işbirliğine öncülük etmeyi öngördüklerini belirten Musavi, D-8 ülkelerinin üyesi oldukları bölgesel örgütlerde de aktif olduğunu ifade etti.

Musavi, "Türkiye, İran ve Pakistan ECO, Malezya ve Endonezya ASEAN oluşumlarında, Mısır Arap Birliği'nde, Nijerya Afrika Birliği ve ECOWAS'ta öncü konumdadır" ifadelerini kullandı.

Yeni vizyon hazırlığı

Dünyanın da D-8 üyesi ülkelerin de örgütün kurulduğu 17 yıl öncesinden farklı bir noktada olduğuna işaret eden Musavi, şunları kaydetti:

"Büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyoruz. Pek çok küresel ve bölgesel kriz ile karşılaştık. Nüfusumuz 1997'den bu yana 300 milyon oldu. Ticaretimiz ve  üretimimiz 4 kat arttı. Bu değişime ayak uydurmak için yeni vizyon hazırlığı içindeyiz. D-8, bu yıl içinde Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak 9. Devlet Başkanları Zirvesi ile yeni bir döneme girecek. Kurucu ülke Türkiye'nin başkanlığında bu yeni dönemde D-8'in sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaracak önemli işlere imza atacağımıza inanıyorum."

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan D-8, 15 Haziran 1997'de İstanbul'da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesiyle kuruldu.

D-8'in merkezi İstanbul'da bulunuyor.

İİT Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM) girişimiyle 2010 yılından itibaren İstanbul, Bakü ve Kahire'de dört kez düzenlenen İİT Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu'na bu yıl Musavi'nin yanı sıra Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, Irak Stratejik Çalışmalar Grubu Direktörü Dr. Wathak El-Haşimi, Konferans Başkanı ve Irak İletişim Bakanı Dr. Torhan M. A. Al Mufti, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ile İİT resmi temsilcileri de katılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Musavi D 8 Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Bahadır AYDINbahadir58aydin@hotmail.com:

Türkiye,G-20 ülkeleri arasında globalleşen evrenin küresel en demokratik,mutlu ülkesidir.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title