Haberler

'Cumhuriyet Savaşı' Davasında Beraat

Güncelleme:

Direnme suçu'nu işledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 6 kişi, suçun unsurları oluşmadığı için beraat etti.

Antalya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gün önce Cumhuriyet Meydanı'na çelenk sunma töreninde polis barikatını aşarak 'direnme suçu'nu işledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 6 kişi, ilk duruşmada suçun unsurları oluşmadığı için beraat etti.

Olaylarla ilgili bilirkişi tarafından hazırlanan rapordaki 'Polis memurunu elle ittiği' gerekçesiyle olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Aziz Hüküm tarafından hazırlanan iddianamede, 6 kişi için 5'er yıl 2'şer ay 5'er gün hapis cezası istendi.

Yargılamanın yapıldığı 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, saat 14.00'da başladı. Duruşmaya sanıklar Zeki Gökçe, Turgay Doğan, Yekta Koç, Özgür Erdoğan, Ayhan Zor ve Mürsel Çoşkun, müşteki olarak Antalya Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli Hacı Gürbüz ve Ramazan Saruhan'ın yanı sıra, CHP İl Başkanı Devrim Kök, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ercan Erkan ve kalabalık bir partili grubu katıldı.

Görevli polis Hacı Gürbüz ifadesinde şikayetçi olmadığını belirterek, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle görev almıştık. Ancak kalabalık bir grup geldi ve ihtara, ikaza zaman kalmadan bariyerleri aşarak tören alanına girdi. Bu sırada itiş-kakış oldu, ancak ben zarar görmedim" dedi. Diğer müşteki polis Ramazan Saruhan da şikayetçi olmadığını belirterek, "Biz talimatlar gereği görevimizi yapıyorduk. 1500, 2 bin civarında insan bir anda tören alanına girdi. Olayın heyecanı ile ve arkadan yüklenme nedenleriyle barikatlar açıldı. Birisi gaz vanasına tekme atmış. Bu nedenle istemimiz dışında gaz kaçırdı. Biz de anında müdahale ederek gaz vanasını kapattık" diye konuştu. Olayın görgü tanığı 6 polis memuru da benzer ifadeler verdi.

Sanıklardan Zeki Gökçe ise emekli öğretmen olduğunu belirterek, "30 yıl boyunca öğrencilerime Cumhuriyeti anlattım. Olay tarihinde bir öğretmen olarak orada bulunuyordum. Polis memurlarına direnmedim" dedi. Turgay Doğan, "Bariyerlerin önündeydik. Arkadan kalabalığın itmesi sonucunda bariyer ve kalabalığın arasında kaldım. Ben polislere direnmedim" dedi. Yekta Koç ise "Cumhuriyet Bayramı için bulunduğum tören alanında gaz sıkılınca can havliyle öne doğru kaçtım. Ben polise direnmedim" dedi. Özgür Erdoğan ise "Cumhuriyet Bayramını kutlamaya gittim. Suçlamaları kabul etmem" dedi. Sanık Ayhan Zor, "Cumhuriyet Bayramını kutlamaya gittim. Suçlamaları kabul etmiyorum" derken, Mürsel Coşkun da suçlamaları kabul etmeyerek, "Ben de Cumhuriyet törenlerini izlemeye gittim, ama olayların ortasında kaldım" dedi.

Sanık avukatlarından Ümit Uysal müvekkillerinin beraatlarını talep ederken, "Asıl suçu, Cumhuriyet Bayramının kutlanmasını yasaklayanlar işlemiştir. Ben mahkemenin buradan bu polis memurlarına cumhuriyet kutlamalarını engelleme emrini veren amirlerinin veya hangi yetkili verdiyse onun hakkında savcılığa resen suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum" dedi. Diğer avukatlar da benzer savunmalarda bulunarak, "Müvekkillerimiz arkadan itilme sonucu öne doğru gitmişler ve bariyerler bu nedenle düşmüştür. Hiç birisi polise direnmemiştir" dedi.

Mahkeme hakimi Melih Küçükarslan, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle sanıkların tümünün beraatine karar verdi.

BİRBİRLERİNE SARILMARAK KUTLADILAR

Duruşma çıkışında birbirlerine sarılarak beraat kararını kutlayan Zeki Gökçe, Turgay Doğan, Yekta Koç, Özgür Erdoğan, Ayhan Zor ve Mürsel Çoşkun, kendilerini bekleyen CHP'lilerin 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganlarıyla karşılandı.

Adliye bahçesinde bekleyen 250'ye yakın partiliye seslenen CHP İl Başkanı Devrim Kök, "Bugün 10 Nisan. Bugünü hafızalarınıza kazıyın. Bir anlayışın, bir zihniyetin algılanabilmesi anlamında arkadaşlarımızın mahkemeye çıkması önemli bir kanıttır" diye seslendi.

'ASIL SUÇLU ALANI KAPATANLARDIR'

29 Ekimlerde, 23 Nisanlarda, 19 Mayıslarda sokaklarda olacaklarını aktaran Devrim Kök, "Atamızın huzurunda olacağız, mücadelemize devam edeceğiz" dedi. İl Başkanı Kök, 6 kişinin yargılandığı davada asıl suçun, alanın polis barikatlarıyla çevrilerek girilmesini engellemek olduğunu savundu.

BİZİM ELİMİZDE TÜRK BAYRAĞI VARDI

İl Başkanı Kök, "Diyarbakır'da yüzbinler toplanıyor, birileri çıkıyor diyor ki 'Orada Türk bayrağı yok.' Ama biz Türk bayrağını alarak Atamızın huzuruna gidiyoruz. Bu bir zihniyeti, anlayışı rahatsız ediyor. Bugün mahkemede bu arkadaşlarımızın ve binlerin yaptığının bir suç olmadığı teyit edilmiştir. Arkadaşlarımız beraat etmiştir ama burada sorgulanması gereken bir anlayış vardır. 19 Mayıs ruhuyla tekrar mücadelemize çok daha büyük şekilde devam etme mecburiyetimiz var. 23 Nisan'da çok daha büyük kalabalıklarla Atamızın huzurunda olacağız" diye konuştu.

ÇELENK ARBEDESİ

Antalya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan 1 gün önce düzenlenen törende, ilgili yönetmelikte yer almayan siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmak istemesi, arbedeye neden oldu. Tören alanında Vali Ahmet Altıparmak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz bulunurken CHP İl Başkanlığı binasında toplanan ve aralarında Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve İl Başkanı Devrim Kök'ün de bulunduğu grup, sloganlarla Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Anıtı, tören öncesi polis bariyerleriyle çevrilirken, yürüyüşe geçen grup meydana geldiğinde engelle karşılaştı. Atatürk Anıtı'na çiçek ve çelenklerini bırakmak isteyen gruba polis engel olmak isteyince arbede yaşandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

DEVRİM KÖK Zeki Gökçe Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title