Haberler

Cibiltepe Artık Bayraktepe

Allahüekber Dağları'nda Şehit Olan 90 Bin Asker İçin 2 Bin Kişinin Katıldığı Şehitleri Anma Yürüyüşü Düzenlendi.

Allahüekber Dağları’nda şehit olan 90 bin asker için 2 bin kişinin katıldığı Şehitleri Anma Yürüyüşü düzenlendi. Ardından da Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından yaptırılan 150 metrekarelik Türk bayrağı Cıbıltepe’de 52 metre yükseklikteki göndere çekildi.

BİRİNCİ Dünya Savaşı sırasında Ruslar’a karşı gerçekleştirilen Sarıkamış Harekátı sırasında Allahüekber Dağları’nda donarak şehit olan 90 bin asker için yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla ’Şehitleri Anma Yürüyüşü’ düzenlendi. Şehitler için 2 bin 650 metre yükseklikteki Cıbıltepe Kayak Merkezi’nin doruğuna 150 metrekarelik Türk bayrağı dikildi. Kars Valiliği, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ve Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun ortaklaşa düzenlediği yürüyüş, dün sabah erken saatlerde başladı. Araçlarla 3 bin 125 metreye çıkanlar, ’Şehitler Anıtı’ önünde saygı duruşunda bulunup, İstiklál Marşı’nı okudu. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, 9’uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Sarıkamış 9’uncu Mekanize Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferit Güler, Kars 14’üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ercan Okan, Ardahan 25’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, Kars Belediye Başkanı AKP’li Naif Alibeyoğlu, kaymakamlar ve belediye başkanları ile Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez ile İstanbul’dan gelen 120 şehit yakını ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenler daha sonra 2 bin 600 metre yükseklikteki Sarıgün Yaylası’nda sürdü. Ardından ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Cıbıltepe Kayak Merkezi’ne geçildi. Vali Erden, Belediye Başkanı Alibeyoğlu, Tuğgeneral Güler, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Hitit ve Gelibolu belgesellerinin yönetmeni Tolga Örnek, sanatçı Özcan Deniz ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından yaptırılan 150 metrekare büyüklüğündeki Türk bayrağı 52 metre yükseklikteki göndere çekildi.

En yüksek bayrak

CIBILTEPE’deki törende Prof.Dr. Bingür Sönmez’le birlikte Hürriyet Yazıişleri Müdürü Doğaner Gönen ve Yönetmen Tolga Örnek de hazır bulundu. Prof. Sönmez, 4 tonluk direğiyle 80 bin YTL’ye mal olan bayrağın 90 bin Mehmetçiği temsil ettiğini söyleyerek, "Şu anda Türkiye’de en yüksek yerdeki bayraktır. Buraya çıkarmamız 5 gün sürdü. Şehitlerimizi unutmayacağız" dedi.

Şehitlere yürüdüler

9’UNCU Kolordu Komutanlığı’na bağlı birlikler 3 bin 125 metre yükseklikten yürüyerek Sarıkamış Harekátı’nı temsili olarak canlandırdı. Ellerinde Türk bayraklarıyla askerleri selamlayanlar, "En büyük asker bizim asker" sloganı attı. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, 90 bin askerin canlarını siper ederek ülkeyi kurtardığını, şehitlere çok şey borçlu olunduğunu söyledi. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden de, iklim koşulları ve imkansızlıkların kurbanı olan Mehmetçikleri rahmetle andıklarını vurguladı. Vali Erden, "Vatan uğruna çıktıkları bu yolda karşılaştıkları tüm olumsuzluklardan yılmamış ve son nefeslerine kadar mücadaleye devam etmişlerdir. Milletimiz her zaman geçmişimizde yapılan bu fedakarlıkları unutmayacak, milletin bekası için devletine sahip çıkacak ve onu koruma azminde olacaktır" dedi. İki vali daha sonra şehitliğe plaket çaktı.

Bütün o neferler cennete giderler

(...)

Dedi ki Mehmet’im;

Biz bu ordunun savaş erleriydik geldik buraya,

Hiç gönül koymadık ki biz, yáre, yarene hasret sılaya,

Göğsümüze değmedi ne top, ne de bir mermi,

Düşündüm bir an, yarasız asker cennete böyle gider mi?

Eğer vatan içinse bu kutsal sefer, yaralı, yarasız bütün neferler,

Hiç şeksiz şüphesiz cennetin bağrına gidermiş meğer...

(Zekeriya Bican’ın şiirinden)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title