Haberler

Büyükanıt, Başbuğ ve Kalyoncu Tanık Olarak Dinlenecek

Balyoz davasında eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Yaşar Büyükanıt'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Balyoz davasında eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Yaşar Büyükanıt'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun da tanık sıfatıyla dinlenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, savunmaları alınmayan tutuksuz sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek hakkında yakalama emri çıkarttı. 249 tutuklu sanığın tahliye talebini oy birliğiyle reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Şubat 2012 tarihine erteledi.

Balyoz Planı iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanığın yargılandığı davanın 77. duruşmasında mahkemenin ara kararları güne damgasını vurdu. Balyoz davasına bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Ocak 2003 tarihli mesaj formunda imzaları bulunan Levent Gözkaya ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, belirlenecek günde Gözkaya'nın duruşmada hazır edilmesi için CMK 251/6 maddesi gereğince hazır edilmesi için kolluk kuvvetlerine, İlker Başbuğ'un hazır edilmesi için Silivri 5 No'lu Cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.

KALYONCU VE BÜYÜKANIT TANIK SIFATIYLA İFADE VERECEK

Mahkeme kararında, "5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Plan Semineri'ne gözlemci olarak katılan ve Genelkurmay Başkanlığı gözlemci raporunu hazırlayan Mehmet Pınar, Hasan Durak'ın gözlemci olarak yer alan Cevdet Kurnaz, Hasan Karagöz, Ahmet Arıkan, Muharrem Özcan, Oktay Ceylan, Süleyman Taş, Doğan Arslan, Vahit Aydoğan, M. Ali Aktaş ile Genelkurmay Başkanlığı sonuç raporunda imzaları bulunan Bekir Kalyoncu, Köksal Karabay ve Yaşar Büyükanıt'ın tanık olarak dinlenmelerine karar verildi" ifadeleri yer verdi.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA BAŞBUĞ İMZALI MESAJ FORMU SORULDU

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ocak 2003 tarihli Orgeneral İlker Başbuğ imzalı mesaj formunun, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda aslının bulunup bulunmadığının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, mevcut ise aslının uygun örneğinin mahkemeye gönderilmesini istedi.

MAHKEME 15 TANIĞI ÇAĞIRDI

Mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında ifadelerine başvurulan aralarında Sevilay Erkani Bulut ve Melek Üçtepe'nin de bulunduğu 15 kişinin tanık olarak dinlenmelerine karar verdi.

SANIK ÇINAR'IN İZİN TALEBİ REDDEDİLDİ

Tutuklu sanık Hüseyin Çınar'ın ağır hasta olan babasını ziyaret için istediği izni reddeden mahkeme heyeti kararında, tutuklu sanıkların hasta yakınlarını ziyaret etmeleri konusunda yasal düzenlemenin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Tutuklu sanıklardan Serdar Okan Kırçiçek'in amcasının vefatı nedeniyle cenazeye katılma izni verilmesi yönündeki talebini de reddetti. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: "5275 sayılı Kanunun 26 Ağustos 2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan 650 sayılı kanun hükmünde kararname ile değişik 2. fıkrasında '2. derecede dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü halinde' cenazeye katılma izni verilebileceğinin düzenlenmesi, amcanın 3. derecede kan hısmı olması nedeniyle reddine karar verildi."

2 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Savunmaları alınan tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren mahkeme heyeti, 26 Aralık 2011 tarihinden itibaren devam eden duruşmalara katılmayan ve savunmaları alınmayan tutuksuz sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

TAHLİYE TALEPLERİ OY BİRLİĞİYLE REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, emekli albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 249 tutuklu sanığın tahliye taleplerini oy birliğiyle reddetti. Mahkeme ret kararında, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delillere göre kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların devam etmesi ve delillerin henüz tam olarak toplanamamış olmasını gerekçe gösterdi.

Mahkeme heyeti duruşmayı 27 Şubat 2012 tarihine erteledi. Kararların açıklanmasının ardından sanıklar ve izleyiciler hep bir ağızdan andımızı okudu - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yaşar Büyükanıt Bekir Kalyoncu İlker Başbuğ Silivri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title