Haberler

"Bilge Mimar"ın hayalindeki projenin ilk etabı tamamlandı

Güncelleme:

Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü alan ve "Bilge Mimar" olarak tanınan merhum Turgut Cansever'in hayali Sivas Kalesi Projesi'nde, ilk etap tamamlandı.

Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü alan ve "Bilge Mimar" olarak tanınan merhum Turgut Cansever'in hayali Sivas Kalesi Projesi'nde, ilk etap tamamlandı.

Türk mimar, şehir plancısı, düşünür merhum Turgut Cansever'in hayalini kurduğu, az katlı binaları, sosyal tesisleri, butik otelleri, ibadet yerleri, bedesteni, arastası, el sanatları çarsısı, konakları, restoranı, kafesi, hamamı olan mahalle, Kale Projesi'nde hayat buluyor.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AA muhabirine, konak mimarisi şeklinde inşa edilen yapılarla bir "Sivas Mahallesi" oluşturulacağını söyledi.

Projenin en zorlu olan birinci etabının tamamlandığını vurgulayan Bilgin, "Sivas kamuoyu tarafından tartışılan ve Turgut Cansever hocanın ortaya koyduğu proje vardı. Farklı gerekçelerle o proje bir dönem iptal edildi. Daha sonra ortaya çıkan projeye, geçen yıl Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle başlandı." dedi.

Bilgin, projenin zor ve uzun süreçli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet Üniversitesi kazı ekibi, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Müze Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyenin, koordinasyon sağlayarak yürütmesi gereken bir proje. Adeta burada iğneyle kuyu kazılarak, kazı yapılıyor. Onların onay verdiği projeler hayata geçiyor. Çizilmiş olan projeler için Anıtlar Kurulundan tek tek izin alınıyor ve inşasına başlanıyor. Allah'a şükür iyi bir noktadayız. İhale edilen ilk etap yaklaşık 10 milyon lira tutarındaydı. Altyapı ve peyzaj çalışmasıyla Kale Projesi'ni, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında tamamlamayı planlıyoruz."

Yaklaşık 100-120 milyon liraya mal olacak

Proje tamamlandığında Sivas'ın büyük bir değer kazanacağını ifade eden Bilgin, Kent Meydanı'ndan, Ulu Cami'ye, Kale Projesi'ne ve Gök Medrese'ye ulaşacak tarihi bir Selçuklu yolu yapacaklarını aktardı.

Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini, hem Sivaslılara hem de turistlere sunmayı arzuladıklarını belirten Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivas ekonomisine katkı sağlaması noktasında önemsediğimiz bir proje. Yaklaşık 100-120 milyon lirayı bulacak. Teknik çalışmalar hızlı şekilde uygulanırsa 2023 yılında Cumhurbaşkanımızın katılımıyla projeyi açmayı planlıyoruz. Hızlı trenin gelmesiyle Sivas'ın tarihi güzelliklerinin ortaya çıkması noktasında çok güzel bir iş yapıyoruz. Yerel yönetimlerin görevi bu şehri hızlı trene hazırlamak, aksi taktirde istediğimiz verimi alamayız. Kale Projesi de onlardan bir tanesi."

Kazı ekibinin arkeolojik alanlarda çalışmalarını sürdürdüğünü ve eski konaklar bulduğunu anlatan Bilgin, "Burada yaşayan küçük bir Sivas oluşturmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Turgut Cansever Hilmi Bilgin Sivas Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title