Haberler

Başköy'de Sular Durulmuyor

Güncelleme:

Mermer ocaklarının sularını kirletmesine karşı verdikleri mücadeleyle gündeme gelen Uludağ'ın Başköy Köyü, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Başköy'ün içme su kaynağını karşılayan deresi, bir yer altı akarsuyu olması ve üzerinde mermer ocaklarının faaliyet göstermesi sonucu bir süre önce kirli akmaya başlamıştı. Devlet yetkilileri tarafından, alınan su örnekleriyle yaptırılan tetkiklerde, suda yoğun miktarda demir ve alüminyum maddesine rastlandığı ve içilemeyecek durumda olduğu tespit edildi. Köy halkının açıklamasına göre; Başköy deresinde, insan sağlığı açısından en fazla 200 düzeyinde bulunabilecek olan demir 10 kat, alüminyumun ise 20 kat yoğun bulunuyor.

Bölgeye giderek incelemelerde bulunan Has Parti heyeti vatandaşlara hazır su dağıtarak bilgi aldı. İncelemelerin ardından açıklamada bulunan İl Başkanı Ali Mollasalih, yaşanan sorunların bir an önce giderilmesi için yetkililere 'duyarlılık' çağrısında bulundu.

Köy halkının huzurunun kaçtığını ifade eden Mollasalih, halk sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Çeşmelerden çamur aktığını anlatan Mollasalih, bu sebepten içme suyunun civar köylerden taşınarak temin edildiğini ve köyde çamaşır ve bulaşık makinelerinin de çalışmadığını kaydetti.

Akarsuyun kaynağınını gözlemleyen Mollasalih, suyun mermer tozları sebebiyle beyaza büründüğüne dikkat çekti. Mollasalih açıklamasında, "Bu maden ocaklarının zararı sudan ibaret değil. Gördüğümüz kadarıyla, bitkiler ve haşerat da bu kirlilikten nasibini alıyor." dedi.

Bursa Valiliği'nden yapılan açıklamada ise, mermer ocaklarının yaptıkları ticari anlaşmalar sebebiyle çalışmak zorunda olduğu ve bu yüzden kirlenen suyun arıtılarak yeni su yollarının açılacağı duyurulmuştu.

Valilik'in açıklamalarına tepki gösteren halk, 500 yıllık geçmişe sahip olan köylerinin korunmasını isteyerek, ocakların ruhsatlarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Köy muhtarsız kaldı

Susuz kalan köy halkının yoğun tepkileri karşısında çaresiz kalan Başköy Muhtarı Halil Aydın ve heyetinin de istifa ettiği öğrenildi. Bu yüzden Başköy, bu hafta sonu yapılacak muhtarlık seçimlerine hazırlanıyor. Vatandaş ise, Başköy'ün en büyük sorununun su olduğunu ve bu sorunu çözmeyi vadeden adayı muhtar seçeceklerini ifade ediyor.

Hayvan telef oldu, sağlık sorunları başladı

Köy halkı; şebeke suyu içtirilen bir büyük baş hayvanının telef olduğunu ve yanlışlıkla içilen şebeke suyu yüzünden köyde ishal ve kusma olaylarının sıklaştığını anlattı. Bir vatandaş ise, hafta sonu düğünlerinin olduğunu ve cemiyet için köy dışından 6 ton su sipariş ettiklerini kaydetti.

Halen faaliyette bulunan maden işletmesinin köy içinden geçen kamyonlarına engel olmaya çalışan vatandaş ile şirket çalışanları arasında tartışmalar yaşandığı bilgisi verildi.

"Çay demleyelim içiversinler"

Yetkililerin 6 defa su örneği aldığını ifade eden köy halkı, her defasında farklı sonuçlar çıktığını söyleyerek, su örneklerinin değiştirilmesinden endişe ettiklerini dile getirdi. Buna karşılık Mollasalih ise, Çernobil Faciası sonrası, çayın sağlıklı olduğunu kanıtlamak için kameralar karşısında çay içen dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral'ı hatırlatarak, "Madem yetkililer bu sudan içmekten bir mahsur görmüyorlar, bir çay demleyelim de içiversinler." dedi. Mollasalih'in esprisi vatandaş arasında gülüşmelere sebep oldu.

Konuyu gündemde tutacaklarını söyleyen Mollasalih, Başköy halkının örnek bir birliktelik sergilediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Uludağ Başköy Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title