Haberler

Balkanlar'da Osmanlı Etkisi

Güncelleme:

Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanoviç, ülkesinin Osmanlı sınırları içerisinde bulunduğu dönemle ilgili, "Biz bu dönemden gurur duyuyoruz" dedi.

Enes Kaplan - Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanoviç, ülkesinin Osmanlı sınırları içerisinde bulunduğu dönemle ilgili, "Biz bu dönemden gurur duyuyoruz. Çünkü o dönem hiç kimseye zarar vermedi, aksine herkese iyilik getirdi" dedi.

Hasanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada Hırvatistan'ın yüzde 1,8'ini Müslümanların oluşturduğunu, tüm Müslümanların ibadet konusunda tüm haklara ve özgürlüğe sahip olduğunu belirtti.

Hırvatistan'ın 100 yıl önce İslam'ı tanıdığını kaydeden Hasanoviç, şunları söyledi:

"Kurumsal anlamda İslam Birliği'nin Hırvatistan'daki varlığı da 100. yılını dolduruyor. Bu anlamda oldukça memnunuz. Hırvatistan hükümetiyle ülkedeki Müslümanların haklarının ve sorumluluklarının düzenlendiği bir anlaşmamız mevcut. Her zaman tıpkı Müslüman ülkelerindeki Hristiyan azınlıkların sorunlarında olduğu gibi Avrupa'daki Müslüman sorununun çözümüne yönelik modele de vurgu yapıyoruz. Bu nedenle Hırvatistan'da yaşayan Müslümanlar olarak bu haklara ve özgürlüklere sahip olduğumuz için her zaman Allah'a şükrediyoruz."

Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne üye olmasından mutlu olacaklarını ifade eden Hasanovic, ülkesinin sorunsuz bir şekilde AB'ye girmesi için Müslümanlar olarak ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Hasanoviç, Hırvatistan Müslümanlarının özellikle destekleri dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na minnettar olduklarını söyledi. Amasya Müftülüğü ile kardeş müftülük olduklarını hatırlatan Hasanoviç, "Bu anlamda Türkiye'den bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. İslami değerlerin Hırvatistan'da tanıtılması anlamında uğraşıyoruz. Buraya gelme nedenlerimizden biri de Hırvatistan'da İslam'ı korumak adına uygulayabileceğimiz yeni modelleri öğrenmek" diye konuştu.

-"Bunun Bosna Hersek'te mucize olmaması gerek"-

Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanoviç, Amra Babiç'in Bosna Hersek Visoko belediye başkanlığına seçilerek Avrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı olmasıyla ilgili "Bunun Bosna Hersek'te mucize olmaması gerek. Çünkü Bosna Hersek'teki çoğunluğu oluşturan halk, Müslüman halkıdır. Visoko Belediye Başkanlığı'na başörtülü bir bayanın seçilmesi Bosna Hersek'te İslam'ın kendini ifade ettiği yeni bir ölçünün var olduğunu gösterir" dedi.

Hırvatistan'ın Sisak Belediyesi'ni ziyaretinde belediye başkanlığında başı örtülü bir Müslüman kadının çalıştığını görmekten büyülendiğini ifade etti.

Osmanlı'nın Hırvatistan'da bıraktığı eserlerin büyük çoğunluğunun yok olmayla karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan Hasanoviç, konunun Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki temaslarında gündeme geldiğini belirtti.

Hasanovic, "Hırvatistan'daki Türk mirasına dair arşiv belgelerini de kullanarak yardımcı olmalarını talep ettik. Böylece bu eserleri bulup onarımını yapabiliriz. Biz Osmanlı dönemiyle gurur duyuyoruz. Çünkü o dönem hiç kimseye zarar vermedi, aksine herkese iyilik getirdi. Bölge Müslümanları olarak biz bu dönemle gurur duyuyoruz" dedi.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Enes Kaplan Hırvatistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title