Haberler

Balkan Ülkelerine Yeni AB Temsilcileri

Balkan ülkelerinden Makedonya ve Kosova'da liderler, yeni atanan Avrupa Birliği (AB) temsilcilerini kabul etti.

Balkan ülkelerinden Makedonya ve Kosova'da liderler, yeni atanan Avrupa Birliği (AB) temsilcilerini kabul etti.

Makedonya'nın yeni AB Temsilcisi Samuel Zhbogar, başkent Üsküp'te, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

İvanov, Makedonya'nın stratejik hedefinin AB üyeliği olduğunu belirterek, üyelik sürecindeki engellerin en kısa zamanda kaldırılması temennisinde bulundu.

AB üyelik sürecinde yaşanan gecikmelerin ülkenin kültür ve diyaloğunu olumsuz etkilediğine işaret eden İvanov, "AB'nin Makedonya'ya karşı tavrını değiştireceğini düşünüyorum. Aralık ayında yapılması planlanan erken genel seçimlerin ardından Makedonya'nın müzakere tarihi alacağı kanaatindeyim, aksi takdirde yeni bir siyasi kriz yaşanabilir." dedi.

İvanov, sığınmacı krizi noktasında AB'den belirli taleplerde bulunduklarını fakat bunların kabul edilmediğini sözlerine ekledi.

Makedonya'nın AB Temsilcisi Zhbogar da ülkede uzun süredir devam eden siyasi krizin son ermesi temennisinde bulunarak, "Krizin atlatılmasında siyasi partilerin sorumlulukları büyük. Bunlar sadece AB ile imzalanan Prjino Anlaşması'nın uygulanması için değil vatandaşların geleceği için de önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kosova'da iki yenilik

Kosova'nın başkenti Priştine'de Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kosova'nın yeni AB Temsilcisi Natalia Apostolov ve Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonunun (EULEX) yeni başkanı Alexandra Papadopoulou ile bir araya geldi.

Thaçi, Kosova'nın AB üyelik yolunda somut ilerleme kaydettiğini belirterek, "Geriye kalan sıkıntıları desteğinizle aşacağız. Vatandaşlarımızın AB ülkelerinde serbestçe dolaşabilmesini sağlayacak vize muafiyetinin en kısa zamanda gerçekleşmesini umut ediyoruz." diye konuştu.

Apostolov ise AB'nin Kosova için önemini anlatacağı çok sayıda toplantı yapmayı hedeflediğini ifade ederek, "Kosova'nın AB üyelik yolunda ilerlemesi, İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasının uygulanması, vize muafiyeti, insan hakları ve Belgrad ile Priştine diyaloğunun normalleşmesi adına yapılacak çalışmalar için sabırsızlanıyorum." dedi.

Papadopoulou, konuşmasında, EULEX'in Kosova kurumlarını desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, "Kosova, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesine bağlı olmuştur ve bağlı kalmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gyorge İvanov Makedonya Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title