Haberler

BAKAN ERSOY 124 TÜRBENİN, İHYASI ÇALIŞMASINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Güncelleme:

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy II. Mahmud Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy Bu proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müze Başkanlığımız ve Galata Mevlevihanesi Müze Başkanlığımız sorumluluğunda 124 tane türbenin, ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz. 124 tanenin 15 tanesi padişah türbesi 28 tanesi hanedan türbesi, 60 tanesi sadrazam ve paşaların olduğu türbe ve 21 tane de önemli dini şahsiyetin türbesi var. Şu ana kadar 45 tanesi ile ilgili çalışmamızı başlattık dedi.

Çemberlitaş'ta bulunan II. Mahmud Türbesi'nde yapılan, restorasyon çalışmalarını inceledi. Bakan Ersoy'a Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz eşlik etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy incelemelerinin ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Ersoy, II. Mahmud Türbesi'ndeki ziyaretinin ardından Ayasofya Camii'nde açılacak olan Ayasofya Medresesi'nde incelemerde bulunmak üzere türbeden ayrıldı.

'ECDADIMIZIN HATIRASINI KORUMUŞ OLACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 'Bu proje kapsamında, İstanbul Türbeler Müze Başkanlığımız ve Galata Mevlevihanesi Müze Başkanlığımız sorumluluğunda 124 tane türbenin, ihyası çalışmasını gerçekleştiriyoruz. 124 tanenin 15 tanesi padişah türbesi 28 tanesi hanedan türbesi, 60 tanesi sadrazam ve paşaların olduğu türbe ve 21 tane de önemli dini şahsiyetin türbesi var. Şu ana kadar 45 tanesi ile ilgili çalışmamızı başlattık. Ramazan sonuna kadar bu sayıyı inşallah 60'a çıkarıyoruz.Yıl sonuna kadar da aşamalı olarak 124'ün tamamını bu kapsamda kısmi onarım ve kapsamlı onarım şeklinde onarıma almış olacağız. Tarihimize bakıldığında bu kadar geniş kapsamlı bu kadar sayıda türbenin yapıldığı ilk çalışma olacak. Hem ecdadımızın hatırasını korumuş olacağız gelecek nesillere aktarmış olacağız, hem de İstanbul için İslamiyet için önemli bir değeri de kazandırmış olacağız dedi.

II. MAHMUD TÜRBESİ'NDE YAPILAN RESTORASYON ÇALIŞMASI

II. Mahmud Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında türbe sebil, odalar, çeşme ve hazireden oluşan bir yapı manzumesi içinde düzenlendi. Divanyolu üzerinde yuvarlak kemerli ve şebekeli pencerelere sahip bir avlu içinde yer alan türbenin cephesinde iki yuvarlak kemerli kapıda çalışma yapıldı. Yesarizade Mustafa İzzet tarafından yazılmış kitabesi bulunan türbe, 19.yüzyıl Osmanlı Hanedan türbeleri geleneğini sürdürür. Ampir üslübunda inşa edilen yapıda cepheler mermerle kaplanmış, sekizgen planlı türbe sekizgen kasnaklı büyük bir kubbe ile örtüldü. Türbe içinde bulunan kabartmalarda çalışmalar yapıldı.

Türbenin içerisinde Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülaziz, Sultan II. Abdülhamid, Bezmialem Valide Sultan (II.Mahmud Han'ın Hanımı, Abdülmecid Han'ın annesi), Esma Sultan, Atiye Sultan (II. Mahmud Han'ın kızı),Hatice Sultan (II.Mahmud Han'ın kızı), Saliha Naciye Hanım Sultan (II. Abdülhamid Han'ın Hanımı), Dürrünev Kadın Sultan (Abdülaziz Han'ın eşi), Yüsuf İzzeddin Efendi (Abdülaziz Han'ın oğlu), Rebia Eyüb Hanım (II. Abdülhamid Han'ın torunu) ve haneden ailesine mensup kişilerin naaşları bulunuyor.

TÜRBELERDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Çalışma yapılacak türbeler ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bezemeli yüzeylerde araştırma raspaları yapılacak, sağlam olarak bulunan alçı yüzeyler korunup, yıpranmış, çürümüş yüzeyler sağlamlaştırılacak veveya tamamlama işlemi yapılacaktır. Çatlakların bulunduğu bölgelerde araştırmalar yapılıp, tonozların yapısal bir deformasyonu olup, olmadığı incelenecektir. II. Mahmud Türbesi içinde bulunan ahşap iç kepenk ve doğramalar, Nev-i Fidan Kadın Türbesinde bulunan doğrama ve iç kepenklerde çalışmayan, çürümüş ve metal aksamlarında bozulma olan doğramalar özgün parçaları korunup, sağlamlaştırma işlemleri yapılacaktır.Şebekelerde bulunan kir ve korozyonlu yüzeyler temizlenecektir. Hazire alanında bulunan mezar taşlarının doğal hava koşullarından oluşan kir yüzeylerinin kaba temizliği yapılabilecektir. Ayrıca hazire alanı ve türbenin önünde yer alan avlu içerisinde Sanat İhya Atölyesi kurulacaktır dendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title