Haberler

Bağdat'ta Sabia Mendailer, Halika Bayramı'nı Dicle kenarında kutladı (1)

Güncelleme:

Irak'taki dini oluşumlardan biri olan Sabia Mendailer, Halika Bayramı dolayısıyla başkent Bağdat'ta Dicle Nehri kenarında birtakım dini ritüeller gerçekleştirdi.

Irak'taki dini oluşumlardan biri olan Sabia Mendailer, Halika Bayramı dolayısıyla başkent Bağdat'ta Dicle Nehri kenarında birtakım dini ritüeller gerçekleştirdi.

Beş gün sürecek Halika Bayramı kapsamında düzenlenen kutlamalara, Sabia Mendailerin önemli din adamları da katıldı.

Sabia Mendai Dini Topluluğu Başkanı Şeyh Settar Cebbar Hulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sabia Mendailerin başta Bağdat olmak üzere ülkenin güneyindeki Basra, Nasiriye ve Amara kentlerinde yaşadığını ve özellikle suyun bulunduğu alanlarda yoğunluk gösterdiklerini söyledi.

Şeyh Hulu, şunları kaydetti:

"Dini ritüellerimizde suyu yoğun olarak kullanıyoruz. Bağdat'ta 1995'ten beri kiraladığımız bu arazide (Dicle Nehri kenarında) dini ritüellerimizi yerine getiriyoruz. Hükümet ve ilgili kurumların bu araziyi bize bağışlamasını istiyoruz. Burası, topluluk olarak nefes alabileceğimiz tek yer. Buraya gelen misafirlerimiz Irak'taki uygarlığı ve dinler arası kardeşliği görüyor. Sabia Mendailerin bir yıl içinde 4 bayramı var."

Sabia Mendailerin nüfusunun 2003 öncesinde 45 binden fazla olduğuna işaret eden Şeyh Hulu, ancak daha sonra yaşanan olaylar nedeniyle pek çoğunun göç etmek zorunda kalındığını ve şu anki nüfusun 15 bin civarında olduğunu kaydetti.

Irak'tan göç eden Sabia Mendailerin büyük bölümünün Avrupa'ya gidebilmek için Ürdün ve Suriye'de beklediklerini belirten Şeyh Hulu, ABD, İsveç, Avusturalya, Almanya ve Kanada'da da Sabia Mendailerin yaşadığını anlattı.

Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 95'i Müslüman. Kalan yüzde 5'lik kısım ise Hristiyan, Ezidi, Sabia Mendai veya diğer dinlere mensup. Irak'ta yaşamak için daha çok nehir kıyılarını tercih eden Sabia Mendailer, Arapçanın yanı sıra kendilerine özel bir dil de konuşuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Dicle Basra Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title