Haberler

AYM Kararı Bekleyen Mansur Yavaş'a Kötü Haber

Güncelleme:

Ankara sonuçlarına itiraz eden Yavaş'ın başvuru sonucu beklenirken AYM'nin "YSK kararlarına karşı AYM'ye başvurulamaz" kararı aldığı ortaya çıktı

Ankara'da seçim sonuçlarına itiraz eden CHP adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı bireysel başvuruyla ilgili kararı merakla beklenirken Anayasa Mahkemesi'nin konuyla ilgili sürpriz kararı ortaya çıktı.  Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 8 ay önce "YSK kararlarına karşı AYM'ye başvurulamaz" kararı verdiği ortaya çıktı.

8 AY ÖNCE VERİLEN KARAR

Milliyet'in haberine göre;  Anayasa Mahkemesi'nin yerel seçimlerde YSK'nın (Yüksek Seçim Kurulu) reddettiği başvurulara karşı yapılan bireysel başvurularla ilgili çok önemli bir emsal kararı ortaya çıktı. AYM'nin 8 ay önce verdiği bir kararında "YSK kararlarına karşı AYM'ye başvurulamayacağı" gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez bulurak incelemeden reddettiği belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden CHP adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı bireysel başvuru ile ilgili kararı merakla beklenirken sürpriz bir emsal olduğu anlaşıldı.

FEYZİOĞLU DAVASI ÖRNEK OLDU

Ankara Barosu avukatı Sedat Vural, Ankara Barosu Başkanlığı'na Metin Feyzioğlu'nun seçilmesinden sonra sırasıyla Altındağ İlçe Seçim Kurulu, Ankara İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'na başvurarak seçimin iptalini istedi. Avukat Vural'ın, Feyzioğlu'nun seçilmek için gerekli şartları taşımadığı iddiasıyla yaptığı başvurular her üç kurul tarafından da reddedildi.

"BİREYSEL BAŞVURUNUN KONUSU OLAMAZ"

Vural, bunun üzerine AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Vural, başvurularının reddedilmesinin Anayasa'daki hukuk devleti, hak arama hürriyeti ilkeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki adil yargılanma hakkına aykırı olduğunu ileri sürdü. Başvuruyu görüşen AYM 2. Bölüm 3. Komisyon üyeleri Serdar Özgüldür ve Engin Yıldırım'ın verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usülü Kanunu'nun 45/3. maddesindeki "Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler bireysel başvurunun konusu olamaz" hükmü hatırlatılarak şöyle denildi:

"Anayasa'nın 79/2. maddesiyle de Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları yargı denetimi dışında bırakılmıştır. Dolayısıyla başvuru konusu işlem Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemlerden olduğundan bireysel başvuruya konu olamaz. Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı bir işleme karşı yapıldığı anlaşıldığından başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin 'konu bakımından yetkisizlik' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir." 

"AİHM'DEN SONUÇ ÇIKMAZ"

Başvuru sahibi avukat Vural, konuya ilişkin açıklamasında AYM kararına göre YSK kararlarına karşı bireysel başvuru yoluna gidilemeyeceği gibi AİHM'den de sonuç alınamayacağını söyledi. AİHM'e göre de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'serbest ve özgür seçim hakkı' maddesi yasama organı seçimleri için geçerli olduğunu ve yerel seçimler ile halk oylamalarının maddenin kapsamı dışında olduğunu aktaran Vural belediye seçimleri için AİHM'den de sonuç alınamayacağını söyledi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Anayasa Mahkemesi Mansur Yavaş Sedat Vural Güncel Haberler

500

Yorumlar (29)

Hangunes36@hotmail.de:

Arkadaslar hep hikaye anlatiyorsunuz bi firsat olsa chp iktidara gelse inanin TR.nin ömrü 3 yil 1.ci yil yerlesecekler ahtapot gibi 2.yil topyekün vurgun plani 3.yil dögüş kavga koalisyon dagilmak üzereyken kaçan kaçana tablo aynen bu

23
9
yanıtYanıtla
BAK SENgerekliyorum@hotmail.com:

Ülke yönetimini çok iyi biliyorsun.Ya da kendinden mi biliyorsun acaba.Akape nin yaptıklarını söylemişsin ama tek fark var.Doymak bilmeyip koltuklara yapıştılar.Hukuksuzlukla,oy çalmakla,tehditle,şantajla vurguna devam.Keşke 3 yıl sürseydi.

yanıt0
yanıt0
SANCAR HANsancarhan@hotmail.de:

@ Bak Sen ,bana bir asrin hesabini verebilirmisin???Bu millet bir asir neden yanlis yönlendirildi,uyutuldu?Demek oluyormus demi su 12 senede alinan yola bak,zor ekonomi sartlarina ragmen icerde vatanhainlerine ragmen,disgüclere ragmen.Herseyi zamaninda yapsaydik T.C kaldirimlari simdi altinkaplamaydi.Hukuksuzlukla oy calan yok.Biz onlari oraya getirtik ve orada görmek istiyoruz.Calma falan yok benim oyum var,anlatabildimmi beyinhastasi

yanıt0
yanıt0
BAK SENgerekliyorum@hotmail.com:

Hakaret kanınıza işlemiş.İnsanca konuşamıyorsunuz.Oy çalmanın tutanaklardaki oynamaların ıslak imzalı delili bile var.Sana niye laf anlatmaya çalışıyorum ki?

yanıt0
yanıt0
SANCAR HANsancarhan@hotmail.de:

@bak sen ,dogru sen kimsin bana laf anlatmak kim,akilli birsey olsan ciddiye alacagimda.Ben senin anladigin dilden konusuyorum olay bu.islak imzaymis ,delili varmis.oliiimm sen kafayi tirlatmisin.Bana laf anlatma kardesim,önce adam ol gel karsima.Artik sökmüyor böyle seyler,bayat bunlar,sürüngenligi birak artik,dik dur ,omurgali ol,adam gibi adam ol

yanıt0
yanıt0
dürüst olyavas53@hotmail.com:

@baksen koltuğa yapıştı dediklerini tuzuğun de 3 donem şartı var senin savunduğun zihniyetin koltuk benim olsunda ne olursa olsun zihniyeti var indirmek için iftiralar atmak var onu araştır da gel

yanıt0
yanıt0
KARAR:

BAŞTAKİ DİKTATÖR ÜLKEYİ İÇ SAVAŞA SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR. AMA BU ÜLKE SURİYEYE BENZEMEZ, İKTİDARDAN SENİ HALK İNDİRİR.

21
8
yanıtYanıtla
katranı kaynatsan olurmu pekmez:

gerçekten bu mansur a acımaya başladım.chp bu garibi delirtti.önce ülkücüydü,chp de kominist ,paralelci oldu.kolaymı bir ülkücünün kominist vatan haini olması.Allah korusun düşününce bile tüylerim diken diken oluyor.bu garibimde düşüne düşüne akıldan oldu.bunun vebalide chp ye yeter.

8
18
yanıtYanıtla
SAĞDUYU:

SEVGİLİ MANSUR YAVAŞ.LÜTFEN EVİNE DÖN ARKADAŞ!AİLEN PERİŞAN,ÜZÜNTÜLÜ..SEÇİMLER BİTELİ NEREDEYSE İKİ AY OLDU.TUTTURMUŞSUN 'BAŞKAN BEN OLDUM'DİYE.AYM'NİN ÖNÜNDE YATIP KALKIYORMUŞSUN.MELİH BAŞKAN MAZBATA ALALI 50 GÜN OLDU.VAZGEÇ BU SEVDADAN.KLAVUZU KILIÇDAROĞLU OLANIN YOLU AYM'DEN MUTLAKA GEÇİYOR.İŞİ TADINDA BIRAK.HADİ KARDEŞİM.SAĞLIĞINDAN OLACAKSIN.

17
7
yanıtYanıtla
SANCAR HAN:

Bu beyinhastalarinin hukukdanismanlari yokmu??simdiye kadar bosyere ortaligi niye gererler,karistirirlar.Hasim orada bir cikis yapti diye bayagi umutlanmislar galiba,isin özünü bilmezlermi,bunlar varya az sahtekar degil

13
9
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title