Haberler

Avukat Kamalak'ın Başörtülü Girdiği Dava Ertelendi

Güncelleme:

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara Adliyesi'nde başörtülü girdiği duruşma yeniden ertelendi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara Adliyesi'nde başörtülü olarak girdiği duruşma yine ertelendi.

Ankara 11. Aile Mahkemesindeki boşanma davasının duruşmasına, avukatlar Zübeyde Kamalak ile Mustafa Kamalak katıldı.

Hakim Mustafa Karadağ, hakimin reddi talebinin reddine dair kararın, temyiz aşamasında olduğunu, Yargıtay'dan henüz dönmediğini bildirdi.

Davalı avukatı Zübeyde Kamalak'ın başı kapalı olarak duruşmaya katıldığını tutanağa geçiren Karadağ, Kamalak'ın "Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nin Meslek Kuralları, başörtüsünün dini bir simge olduğuna dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları uyarınca kamu hizmeti gören avukatların, hakimlerin tabi olduğu önceden belirlenmiş meslek kurallarına tabi olması ve yargıçların başlarını kapatmalarına yasal olanağın bulunmaması, bu itibarla avukatların da başları kapalı olarak duruşmalarda görev yapamayacağını" savunarak, bu hususu tutanağa yazdırdı.

Avukat Zübeyde Kamalak, "Başım kapalı olarak duruşmalara katılacağım. Zira hakimliğinizin dayanak gösterdiği Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, hakimliğinizin kararlarının bu ilkelere aykırı olduğunu gösteriyor. Kaldı ki bu ilkeler taslaktır, bizi bağlayan kurallar değildir. Danıştay'ın yürütmenin durdurma kararları ve Türkiye Barolar Birliği'nin genelgeleri uyarınca duruşmalara başı kapalı olarak katılabilmemiz gerekir" dedi.

Davalı avukatlarından Mustafa Kamalak ise Zübeyde Kamalak'ın duruşmalara başörtüsüyle kabul edilmediği sürece, duruşmalara katılmayacağını söyledi.

Kamalak, "Hakimliğiniz Anayasa'ya uygun davranmak zorundadır. Anayasa'nın 11. Maddesine göre Anayasa herkes için bağlayıcıdır. Ayrıca Anayasa'nın 138. Maddesi uyarınca yargı kararlarına herkes uymak zorundadır. Bu zorunluluk yargıçları da bağlar"  dedi.

Başörtüsü konusundaki Danıştay kararlarını hatırlatan Kamalak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de sadece siz mi yargıçsınız? Benim için Barolar Birliği'ne şikayette bulundunuz. Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundunuz. Bu bile sizin çekilmenizi gerektirir. Sizin gücünüzü, kahramanlığınızı hukuka bağlılığınızdan, Anayasa'ya saygınızdan değil, beğenmediğiniz Türk hukukuna göre emeklilik sürenizin dolmuş olduğundan aldığınızı düşünüyorum."

Davacı avukatı ise reddi hakim talebinin reddine ilişkin kararın, Yargıtaydan dönmesini istediklerini söyledi.

Hakim Karadağ, "Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nin meslek kuralları, başörtüsünün dini bir simge olduğuna dair AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları uyarınca kamu hizmeti gören avukatların, hakimlerin tabi olduğu önceden belirlenmiş meslek kurallarına tabi olması ve yargıçların başlarının kapatmalarına yasal olanağın bulunmaması, bu itibarla avukatların da başları kapalı olarak duruşmalarda görev yapamayacağı gerekçesiyle" duruşmayı erteledi.

Karadağ, duruşma tutanağının bir örneğinin Ankara Barosu'na gönderilmesine de karar verdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Karadağ Mustafa Kamalak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title