Haberler

Altın Koza Sahiplerini Buldu

Güncelleme:

Adana'da 18'ncisi düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

Adana'da 18'ncisi düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Onur Ünlü ve Funda Alp'in yaptığı 'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi' aldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği 18'nci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni Merkez Park'taki 2 bin kişilik amfitiyatroda yapıldı. Özlem Gürses ve Murat Başoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı ödül törenine Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, Yılmaz Güney'e benzerliğiyle dikkat çeken 51 yaşındaki Ethem Akpolat ile birlikte gelirken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, sanatçı, yönetmen ve sinemacılar Nur Sürer, Nuri Alço, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yılmaz Köksal, Süleyman Turan, Sırrı Süreyya Önder, Hatice Aslan, Şevval Sam, Derya Alabora, Ahmet Mümtaz Taylan ve eşi Ayçin İnci Taylan, Işıl Özgentürk'ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Tören başlamadan önce amfitiyatronun bulunduğu yere gelen bazı davetliler tören alanının hazır olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmadı.

ZİHNİ ALDIRMAZ TEPKİLİ VATANDAŞLARA DUYARSIZ KALMADI

Festival kapsamında 17 Eylül'de aynı yerde yapılan ve Nebahat Çehre, Kadir İnanır ve Ali Özgentürk'ün 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' aldığı törende Kadir İnanır'ın omzuna hamam böceği konması nedeniyle alan etrafında ilaçlama yapıldığı öğrenildi. Buna rağmen tören alanının giriş kapısına serilen kırmızı halıda birkaç çekirge görüldü. Davetliler kırmızı halıda yürüyerek amfitiyatroya girerken, içeriye alınmayan vatandaşlar tepki gösterdi. Tepkilere duyarsız kalmayan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bazı vatandaşların içeriye girmesini sağladı. Ödül törenine katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adana milletvekilleri telgraf gönderdi. Ödüller açıklanmadan önce kürsüye çıkan Adana Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz, Kültür Bakanlığı Sinema ve Sahne Sanatları Telif Hakları Daire Başkanı Sare Doğan'a teşekkür plaketi sundu.

"2 MİLYON ADANALILI BİRLİKTE BAŞARDI"

Aldırmaz, yaptığı konuşmada sinema sanatçılarının gurur kaynağı olduğunu söyledi. Yurtdışından gelen konuklara, Adanalılar'a, sinema kongresini düzenleyen, söyleşiler ve resim sergileri düzenleyenlere ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Adana milletvekillerine teşekkür etti. 2 milyon Adanalı'nın Altın Koza'yı birlikte başardığını ifade eden Aldırmaz, şöyle konuştu: "Sinema müzesine biz bir fidan ektik. Adana Sinema Müzesi olarak başlattık, ama Türkiye'nin sinema müzesi olarak gelişecek. Bunu yaşatacak olan Türkiye'deki sinema sanatçılarıdır. Biz onların yanında ve emrindeyiz. Kültür Bakanlığı'na ve Kalkınma Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Başbakanımızın Adana'ya yapılacak kültür merkezinin takipçisi olacağını ve Yüreğir Kültür Merkezi'ne ödenek gönderdiler. Sanata ve sanatçıya değer veren herkese teşekkür ediyorum. Geçen yılki söz verdiğimiz işleri yaptık. Pazartesi gününden itibaren yeni festival için çalışmalara başlayacağız" dedi.

Kendisine verilen plaketi, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına aldığını söyleyen Sare Doğan ise Altın Koza'nın uzun soluklu bir festival olmasını dileyerek emeği geçen herkesi kutladı.

LEMAN SAM BÜYÜLEDİ

Toplam 936 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül töreninde ilk olarak Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda derece alan filmlerin yönetmenlerine Altın Koza heykelciği verildi. Uzun metraj film yarışması sonuçlarına geçilmeden önce sanatçı Leman Sam, izleyenlere müzik ziyafeti sundu. Törene katılan davetliler Leman Sam'ın şarkılarına eşlik etti. Sanatçı Leman Sam, konser sırasında amfi etrafında uçan çekirgelerden birinin yanına geldiğini belirterek, "Kadir'den sonra bana da geldi. Ben de böcekleri severim. Az sonra odama alacağım" diye espri yaptı. Sam, Yılmaz Güney'in şiirinden bestelenen 'Arkadaş' şarkısını okurken Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney duygusal anlar yaşadı, bazı konuklar ise ağladı.

ÖDÜL ALANLARIN KONUŞMALARI

Adana İzleyici Ödülü'nü alan 'Simurg' filminin yönetmeni Ruhi Karadağ, "Altı oyuncum var. Üçü burada üçü sürgünde" diyerek törene katılan oyuncularını ayağa kaldırdı. Davetliler ise uzun süre film ekibini alkışladı. Karadağ, "Bu ödülü faili meçhul cinayete giden, mezarsız, topraksız vatandaşlarımıza adıyorum. Ayrıca Yılmaz Güney'in doğduğu yerde, uzun süre gazetecilik yaptığım bu yerde tüm ölen gazeteci arkadaşlara, özellikle Ape Musa'ya adıyorum" diye konuştu.

'Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü veren Fatoş Güney ise, "Ödüle adını veren Yılmaz Güney'le ilgili bir şeyler söyleme ihtiyacını hissediyorum. O, bu topraklarda doğdu, büyüdü. Çukurova'nın çilekeşliğiyle yoğruldu. O, sizden biriydi ve o bir sinemacıydı. Sanatını, ulusallıktan evrenselliğe ulaştırdı. O gerçekten bir sinema dehasıydı. Daima sizlerin ve halkının yanındaydı. Halkının kurtuluş mücadelesinin yanındaydı. Bu yüzden çok ağır bedeller ödedi. Çünkü o bir devrimciydi. Türkiye ve dünya sineması varoldukça onun eserleri yaşayacak. Huzurunda saygıyla eğiliyorum" dedi.

Yılmaz Güney ödülünü alan 'Gelecek Uzun Sürer'in yönetmeni Özcan Alper "Gerçekten bu sefer heyecanlandım. Sanırım benim aldığım en güzel ve en anlamlı ödül. Şayet biz Yılmaz Güney'e yakışır sinema yapmaya devam edersek ne mutlu bize. 1990'lı yıllardan bu yana 17 bin 500 insan, adına JİTEM denilen, bir şekilde devletin de içinde olduğu kişiler tarafından çorak alanlarda katledildiler. Maalesef devlet, onların ailelerine kemiklerini bile çok gördüler. Bu ülkede rahat uyuyabileceksek, bu ülkede sanat yapılıyor diyebileceksek tüm bunlarla yüzleşmemiz gerekiyor" diye açıklama yaptı. Ödül alan kişiler hep birlikte anı fotoğrafı çektirdi.

ÖDÜLLERİN SAHİPLERİ

14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Yönetmen Derviş Zaim, oyuncu Beste Bereket, yönetmen Selim Demirdelen, sinema yazarı Bülent Vardar, oyuncu ve senarist Ebru Ceylan, oyuncu Taner Birsel, sinema yazarı ve sunucu Yekta Kopan'dan oluşan Büyük Jüri'nin kararları açıklandı. Değerlendirmede Onur Ünlü ve Funda Alp'in yönettiği 'Celal Tan ve Ailesi'nin Aşırı Acıklı Hikayesi' filmi 'En İyi Film' seçildi. Bu yarışmada verilen diğer ödüller şöyle:

Yılmaz Güney Ödülü: Gelecek Uzun Sürer

Adana İzleyici Ödülü: Simurg

SİYAD En İyi Film Ödülü: Gelecek Uzun Sürer

En İyi Yönetmen Ödülü: Cemil Ağacıkoğlu (Eylül)

En İyi Senaryo Ödülü: Onur Ünlü (Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi)

Jüri Özel Ödülü: Aşk ve Devrim

Jüri Toplu Performans Özel Ödülü: Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi filmi oyuncuları

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Feza Çaldıran (Gelecek Uzun Sürer)

En İyi Müzik Ödülü: Mustafa Biber (Gelecek Uzun Sürer)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Hatice Aslan (Vücut), Görkem Yeltan (Eylül)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Durukan Ordu (Gelecek Uzun Sürer)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Şeyla Halis (Vücut)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Tuna Orhan (Memleket Meselesi)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Adalı Aksoy (Aşk ve Devrim)

En İyi Kurgu Ödülü: Taner Sarf (Eylül)

Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Deniz Denkler (Aşk ve Devrim)

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Gün Koper (Aşk ve Devrim), Hakan Kurtaş (Vücut)

En İyi Ses Tasarımı Ödülü: Burak Topalakçı (Kaybedenler Kulübü), (Eylül)

ALTIN KOZA'DA YARIŞAN FİLMLER

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Serkan Acar'ın 'Aşk ve Devrim', Ali Özgentürk'ün 'Beni Sev', Onur Ünlü'nün 'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi', Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Eylül', Özcan Alper'in 'Gelecek Uzun Sürer', Erdoğan Kar'ın 'Kadife, Büyük Ana', Tolga Örnek'in 'Kaybedenler Kulübü', Caner Erzincan'ın 'Mar', İsa Yıldız ve Murat Onbul'un 'Memleket Meselesi', A. Haluk Ünal'ın 'Saklı Hayatlar', Ruhi Karadağ'ın 'Simurg', Burak Cem Arlıel'in 'Türk Pasaportu', Mustafa Nuri'nin 'Vücut' ve Muzaffer Özdemir'in 'Yurt' adlı filmleri jürinin huzuruna çıktı.

DAĞITILAN PARA ÖDÜLLERİ

Ödül sahiplerine koza heykelleri dağıtılırken, En İyi Film Ödülü 350 bin, Yılmaz Güney Ödülü 75 bin, Adana İzleyici Ödülü 50 bin, En İyi Yönetmen Ödülü 75 bin, En İyi Senaryo Ödülü 30 bin, Jüri Özel Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 20'şer bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü 10'ar bin, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü 5'şer bin lira parayla ödüllendirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title