Haberler

Almanya'da çifte vatandaşlık tasarısı yasalaştı

Güncelleme:

Almanya'da göçmenleri yakından ilgilendiren ve uzun yıllardır beklenen çifte vatandaşlık tasarısı meclisten geçerek yasalaştı. Yeni yasaya göre vatandaşlığa geçiş süresi kısaltılırken çifte vatandaşlık olanağı getirildi. Yasada Türk işçilerle ilgili belirlenen muafiyette ise Alman vatandaşlığına geçiş için sosyal yardım almama şartının uygulanmayacağı belirtildi.

Almanya'da uzun yıllardır beklenen çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı, meclisten geçerek yasalaştı. Ülkedeki göçmenleri yakından ilgilendiren yasa, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetince hazırlandı.

Mecliste yapılan Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu oylamasında tasarı için 382 kabul oyu kullanılırken 234 hayır oyu verildi. 23 milletvekili ise yasa oylamasında çekimser kaldı.

"AŞIRI SAĞA KARŞI DURUŞ SERGİLENMELİ"

Federal Mecliste tasarı hakkında söz alan Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, aşırı sağa karşı kararlı bir duruş sergilenmesini isteyerek "Güçlü bir anayasamız, güçlü kurumlarımız ve güçlü bir sivil toplumumuz var ancak sonsuzluğun garantisi yok. Her şey kararlılıkla savunulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partili Milletvekili Canan Bayram ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) göçmenleri sınır dışı etme planları yaptığı dönemde bu tasarıyı onaylamanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Özgür ve eşit şekilde bir arada duran ve nereden gelirseniz gelin ait olabileceğiniz bir toplumu savunuyoruz. Böylece nihayet ülkemizdeki çeşitliliğin hakkını veriyor ve bugüne kadar pek çok insanın vatandaşlığa geçmesini engelleyen bir bariyeri yıkıyoruz." dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI: "MODERN BİR GÖÇ YASASI HAZIRLADIK"

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, yasanın kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Reformumuz, modern bir Almanya'ya bağlılığımızın bir göstergesidir. Çeşitlilik arz eden toplumumuzun hakkını veren modern bir göç yasası oluşturduk." değerlendirmesinde bulundu.

Kabul edilen yeni reformla göçmenlere "Siz, Almanya'ya aitsiniz." mesajının verildiğini kaydeden Faser, vatandaşlığa geçişin Almanya'ya en güçlü bağlılık olduğunu vurguladı. Yasanın nisan ayındayürürlüğe girmesi bekleniyor.

ALMANYA ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASI NELER GETİRİYOR?

- Kamuoyunda "çifte vatandaşlık yasası" olarak bilinen "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası"yla Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirildi.

- Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

- Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldırılmış oldu.

- Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek.

TÜRK İŞÇİLERLE İLGİLİ KARAR

- Alman vatandaşlığına geçiş için ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. Misafir işçi jenerasyonu yani 1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak. Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

Dr.Kimbel:

Çifte vatandasliga gecerken iyi düsünmeniz gerek diyelimki türkiyeye geldiniz suc islediniz tutuklandiniz Almanya sizi savunmaya veya benim vatandasim cezasini almanyada ceksin diyemez,cünki sen ayni zamanda türk vatandasisin

23
13
yanıtYanıtla
Hüseyin Civelek:

İnsan nerede olursa olsun,suç i?lerse orada cezasını çeker.Kırın artık şu fosilleşmiş düşünceleri derim

yanıt41
yanıt3
Eclipse Moon34:

Hiçbir düşünecek şey yok Almanya ve Türkiye de suç işleyene ceza verir iyi be ben çifte vatandaşım diye kafana göre takıl ben tam üç vatandaşlığım var Türk Almanya Kanada hiç getirisi yok sadece insan ol yeter

yanıt37
yanıt5
Alkurt:

Iyi haber

23
5
yanıtYanıtla
Tevabil Arslan il:

Bazen yazıyorum da kötü anlayan olabilir. Kırk yıldır Almanya dayım. Sanki hiç gelmedim görmedim. Orada doğdum aklım orada. Ama Bi şey yazacak olsam aman bu haini derler. Sustum

12
1
yanıtYanıtla
Birol Kaba:

Ne güzel...Almanya'da yeşiller ve sola oy ver..sınır kapısında milliyetçi muhafazakara..iki yüzlülük işte budur..senin gibi milliyetçi Almanlara karsı sol sana sahip cıksın Almanya'da ona oy ver Türkiyede aynı merkez sağı destekle

1
0
yanıtYanıtla
Sude Topuz:

Ben almanyada dogdum buyudum sonra turkiyeye donduk tekrar gitme sansim var mi?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title