Haberler

Almanya'da Abdal Musa Cemi Yapıldı

Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cemevi, Bergisch Gladbach'ta Abdal Musa Cemi düzenledi.

Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cemevi, Bergisch Gladbach'ta Abdal Musa Cemi düzenledi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı cemde birlik, beraberlik ve hoşgörü mesajı verildi.

Almanya'nın Bergisch Gladbach kentinde, Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cemevi, Abdal Musa Cemi düzenledi. Saal 2000'de düzenlenen ceme yaklaşık 500 kişi katıldı. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'nın da hazır bulunduğu cemde, gülbenkler okundu, semah dönüldü. Cemin post dedeliğini Yusuf Karip, zakirliğini ise Erdal Gedikoğlu yaptı. Abdal Musa cemi ile ilgili olarak Dede Yusuf Karip, 'Abdal Musa Cemi, bütün cemlere yapılan bir hazırlık cemidir. Hakikati öğretmek için görgü cemine bir hazırlıktır. Burada insanların birlik ve beraberliği sağlanır. Abdal Musa Sultan, Hacı Bektaşi Veli'nin müritlerindendir. 12. İznikçi Postu, Abdal Musa'nındır. Kendisi bir Horasan ereni ve Hacı Bektaşi Veli'nin amcasının torunudur' dedi.

MUHARREM ORUCU YAKLAŞTI

Muharrem orucunun yaklaştığını da hatırlatan Dede Yusuf Karip şunları söyledi:

'Bu ayın 12'sinde üç günlük Masumu Paklar Orucu başlıyor. 15 Kasım'da ise 12 günlük Muharrem Orucu başlayacak. Oruçlar 15 gün sürecek ve ardından aşuremizi yapacağız. 'Aleviyim' diyen her kişi eğer sağlık durumu yerinde ise orucunu tutmalı ve matemini yaşamalıdır. Muharrem orucu boyunca kesinlikle gıdalı yiyecekler yenilmez, içki içilmez, eğlence yapılmaz, gönül kırılmaz ve kan akıtılmaz. Alevi İslam inancına sahip olanlar şekilciliğe takılıp kalmazlar. Aklın ve ilmin yolundan ayrılmazlar. Hz. Hüseyin ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri acıyı kalplerinde ve gönüllerinde duyarlar. Onlar gibi yaşarlar. Zalime karşı çıkar, mazlumun yanında yer alırlar. İslam barış ve huzur dinidir. İslam insan olma sanatıdır. Bu da bütün kötülüklerden arınmaktır. Müminler birbirlerinin kardeşidir ve barış içinde yaşamalıdırlar. Biz barıştan, huzurdan ve mutluluktan yanayız. Kuran'a uyduğumuz için bizde hiç bir zaman kin, kibir, cebir ve şiddet olmaz. Dinimizin temeli sevgiye dayanır. Tüm insanların barış içinde yaşamalarını istiyoruz.'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdal Musa Almanya Köln Politika Güncel Haberler

title