Haberler

Alanya'nın Tarihi Evleri Hayat Buluyor

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 100-150 yıllık tarihi geçmişe sahip 205 evden 70'i restore edildi.

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 100-150 yıllık tarihi geçmişe sahip 205 evden 70'i restore edildi. Restorasyonu tamamlanan tarihi evlerin çoğu konut, diğerleri de kültür evi, herbaryum (bitkilerin konulup saklandığı yer), butik otel ve restoran olarak kullanılıyor.

Alanya Belediyesi'nin kentin kültürel mirası olan geleneksel Alanya evlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için 2006 yılında başlattığı çalışmalar sürüyor. Alanya Kalesi ve kent merkezindeki 205 tarihi evden 70'i orjinal mimari detayları korunarak restore edildi. Alanya Belediyesi'nin uzun süreli tahsis ederek restore ettirdiği 4 tarihi ev, kültürel amaçlı kullanılıyor. Restorasyon çalışmaları, Alanya Belediyesi ve Antalya İl Özel İdaresi'nin ayırdığı 2 milyon TL bütçeyle gerçekleştirildi.

EMLAK VERGİSİNDEN PAY ALINIYOR

Alanya Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Sipahioğlu, kent kimliğini oluşturan kültürel varlıkları ayağa kaldırmak amacıyla başlattıkları bu çalışmanın kültür turizmine de katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Alanya Belediyesi'nin tarihi evlerin restorasyonu konusunda örnek oluşturduğunu belirten Sipahioğlu, "Bu çalışmalar sadece belediye ve devlet katkısıyla yapılmıyor. Bu konutlar sahipleri tarafından da restore edilerek çeşitli amaçlarda kullanılmaya başlandı. İl Özel İdaresi'ne yatırılan emlak vergilerinin yüzde 10'unu bu tür restorasyon çalışmaları için kullanabiliyoruz" dedi.

EVLERİN ORİJİNAL HALİ KORUNUYOR

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura ise kentin en önemli kültür varlıklarından birinin geleneksel Alanya evleri olduğunu kaydetti. Kent merkezinde, Alanya Kalesi'ndeki Tophane ve Hisariçi Mahallesi'nde 205 geleneksel Alanya konutu bulunduğunu dile getiren Hacıkura, şöyle dedi:

"Bunlar 19'uncu Yüzyıl sonu, 20'nci Yüzyıl başı arasında tarihlendirilmektedir. Genel olarak moloz taş ve ahşap bağlantı sistemle oluşturulmuş yapılardır. Kaynaklara 'Geleneksel Alanya Tipi Evler' olarak geçmiştir. Alanya Belediyesi olarak bu geleneksel konutların orijinal halleriyle korunup, gelecek nesillere ulaşımının sağlanması için çeşitli restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Özellikle kötü durumda ve onarıma ihtiyacı olan geleneksel Alanya evlerinin korunup yaşatılabilmesi için ücretsiz tahsis yöntemiyle, projelendirip, restorasyonunu yaptıktan sonra kültürel amaçlı kullanımını sağlıyoruz."

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Alanya Belediyesi'nin tahsis ettiği geleneksel Alanya evlerinden 4'ünün restorasyon çalışmalarının tamamladığını ve 1 evde ise çalışmaların sürdüğünü anlatan Hacıkura, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar 205 evden 70'i restore edildi. Bu evler arasında konut, butik otel ve restoran olarak kullanılanlar da var. Restore edilen evlere farklı fonksiyonlar vermekteyiz. Örneğin restorasyonunu gerçekleştirdiğimiz 5 evden 1'i, Alanya Kalesi'nin bitki ve endemik hayvan örneklerinin sergi amaçlı toplandığı herbaryum olarak kullanılmaktadır. Diğeri Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Alanya Kalesi Alan Başkanlığı Merkez Ofisi olarak kullanılıyor. Alanya Kalesi, Bedesten mevkiindeki Kayhanlar Evi ise 'Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi' olarak Alanya'daki ipekböcekçiliğinin her aşamasını gösterecek şekilde dekore edilerek ziyarete açılacak. Yine Alanya Kalesi'nde Ömürlü-Kemal Atlı Kültür Evi de Alanya Evleri'nin geleneksel yapısını gösterecek şekilde dekore edilerek 2011 yılında ücretsiz ziyarete açılmıştır. Kent merkezinde yer alan Hasan Ağa Konağı ise önemli Alanya evlerinden biridir. Bu ev 30 yıllığına Alanya Belediyesi'ne tahsis edilerek restorasyonuna başlandı. O ev de kültürel amaçlı kullanılacak."

110 YILLIK EVİ RESTORE ETTİRİYOR

İnşaat ve gayrimenkul şirketi sahibi Eray Erdem de 8 yıl önce satın aldığı 110 yıllık evi restore ettiriyor. Yaklaşık 1 yıl içinde restorasyon çalışmalarını tamamlayarak konut veya ticari işletme olarak değerlendirmeyi düşündüğünü belirten Eray Erdem, belediyenin tarihi evleri gelecek nesillere aktarmak için yaptığı çalışmaları desteklediğini söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alanya Belediyesi Hasan Sipahioğlu Ak Parti Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title