Haberler

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmada, savunma yapan sanık eski Kursiyer Teğmen Fahri Yavuz, üzerine atılı suçlamaları reddetti. Yavuz, 15 Temmuz'da eski 143. Filo Komutanı Mustafa Azimetli'nin talimatıyla iç nizamiyede görev yaptığı, üsse gelen sivil giyimli kişileri içeri aldığı ve gidecekleri yerleri gösterdiği yönündeki suçlamaları kabul etmedi.

İç nizamiyede hiç bulunmadığını, nöbet tutmadığını ve kimseyi içeri almadığını savunan Yavuz, güvenlik tabur komutanlığı personeli tarafından içeri alınan kişilere yol gösterdiğini söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da öğleden sonra uçuş olmayacağının belirtilmesi üzerine saat 14.00'te üsten ayrıldığını anlatan Yavuz, Filo Komutanı Azimetli'nin emriyle saat 16.00'da üsse geri geldiğini söyledi.

Azimetli'nin üste sosyal faaliyet olacağını, ayrıca üsse Terörle Mücadele Harekatı (TMH) görevi verildiğini söylediğini aktaran Yavuz, gizlilik gerekçesiyle telefonlarının toplandığını ve harekat komutanı Ahmet Özçetin'in üsse gelecek misafirlerine yol göstermekle görevlendirildiğini ifade etti.

Üsse giriş çıkışların güvenlik tabur komutanlığı personelinin kontrolünde yapıldığını, buradaki personelin, Özçetin'in misafirlerinden haberdar olduklarını söyleyerek, sivil giyimli kişileri içeri aldıklarını belirten Yavuz, kendilerinin de bu kişilere gidecekleri yer konusunda yardımcı olduklarını savundu.

Akıncı'da görev yaptığı 10 aylık sürede tabi oldukları teamüllerin ve bazı prosedürlerin uygulanmadığını görünce rahatsız olduğunu ileri süren Yavuz, kimlik kontrolü yapıp yapmama konusunu eski Binbaşı Murat Bicil'e sorduğunu, Bicil'in ise kendilerinin böyle bir görevi olmadığını belirterek, gerek olmadığını söylediğini ileri sürdü.

İlerleyen saatlerde başının ağrıması nedeniyle ara ara er gazinosuna geçtiğini anlatan Yavuz, saat 01.00-01.30 sıralarında TRT'de darbe bildirisini gördüğünü, bunun üzerine filonun arka tarafındaki bahçeye geçtiğini söyledi.

Sabah saatlerine kadar burada kaldığını belirten Yavuz, üste bulunduğu süre boyunca kesinlikle silah almadığını ve nöbet tutmadığını savundu.

Sanık Yavuz, Akıncı Üssü'ndeki pistin bombalanmasının ardından, özel kuvvet personelinin de burada olması nedeniyle bir olaya karışmadan kaçmaya karar verdiğini, telefonların tutulduğu odadan telefonunu aldıktan sonra çıkışa yöneldiğini anlattı.

İç nizamiyeden engel olmadan çıktığını, dış nizamiyede ise karacı bir astsubayın giriş çıkışların yasak olduğunu belirttiğini aktaran Yavuz, Murat Bicil'in, "Çıkmak isteyenler çıksın." demesi üzerine üssü terk ettiğini söyledi.

Yavuz, 27 Temmuz'a kadar evinde kaldığını, telefonla yoklama verdiğini, 27 Temmuz'da üsse çağrılıp gözaltına alındığını kaydetti.

"Karakuş, acil toplantıya çağırdı"

Sanık eski Kursiyer Teğmen Ertuğrul Güven Birlik ise darbe girişiminin yaşandığı gün Akıncı üssünde rutin mesaisi devam ederken, eski 141. Filo Komutanı Hakan Karakuş'un TMH görevi kapsamında acil toplantıya çağırdığını söyledi.

Birlik, toplantıda Karakuş'un cep telefonlarını toplattığını ve kendilerini iki yüzbaşının emrine verdiğini ileri sürdü.

Konusu suç teşkil eden hiçbir eylemde bulunmadığını ileri süren Birlik, FETÖ'cü olmadığını savundu.

Sanık eski Kursiyer Teğmen Mehmet Köse de iddianamedeki bütün suçlamaları reddetti. Köse, hiçbir zaman devlete, vatana, millete zarar verecek hain bir girişimin içinde bulunmadığını, devletine karşı hiçbir eyleminin olmadığını savundu.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da eski Üs Komutanı Hakan Evrim'in bayrak töreninin ardından hava sıcaklığı nedeniyle mesainin saat 14.00'te biteceğini söylediğini aktaran Köse, kursiyerlere de izin verildiğini anlattı.

Üsten ayrıldıktan sonra telefonuna gelen mesaj üzerine geri döndüğünü belirten Köse, eski 143. Filo Komutanı Mustafa Azimetli'nin öğrenci gazinosuna gelerek, telefonları toplattığını bildirdi. Köse, Azimetli'nin, TMH faaliyeti olduğunu, önceden planlanan sosyal faaliyetin de iptal edilmediğini söyleyerek, kendisi ve 3 arkadaşını mihmandarlık için görevlendirdiğini anlattı.

Daha sonra iç nizamiyeye gittiklerini, burada yol soran kişileri 143. Filo'ya yönlendirdiklerini belirten Köse, ilerleyen saatlerde görevi başkalarına devrettiklerini ve dinlenmek üzere gazinoya gittiklerini ifade etti.

Burada asker olduğunu düşündüğü sivil giyimli kişilerin sayısının arttığını gördüğünü dile getiren Köse, ismini bilmediği bir yarbayın "Neden boş boş dolaşıyorsunuz?" diyerek, silahlarının olup olmadığını sorduğunu, olmadığını öğrenince kızarak çardakların bulunduğu bölgeye gönderdiğini kaydetti.

Bir süre sonra çalışma odasına girdiğini ve televizyonda gördüğü hareketlilik nedeniyle şehir merkezlerinde de terör operasyonu yapıldığını düşündüğünü iddia eden Köse, bir subayın gelerek TRT'yi açtırdığını ve birlikte darbe bildirisini izlediklerini söyledi.

Sanık Köse, sabaha kadar burada beklediğini, sabah saatlerinde lavaboya gitmek için girdiği filo koridorunda Akın Öztürk'ü gördüğünü, pistin bombalanmasının ardından da telefonunu alarak üsten çıktığını bildirdi.

Üste hiç silah taşımadığını, kimseye ateş etmediğini, ateş edenleri görmediğini ileri süren Köse, 27 Temmuz'da gözaltına alındığını belirtti.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Özçetin Yavuz Murat Sincan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title