Haberler

Akademi Rumeli Başladı

Güncelleme:

Edirne Valiliği ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca düzenlenen Akademi Rumeli Projesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen Akademi Rumeli Proje açılışına, Edirne Valisi Hasan Duruer, Vali Yardımcısı Salih Altınok, Vali Danışmanı Fahri Tuna, Avrupa Birliği Bakanlık Müşaviri Tuna Bekleyiç, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, İl Emniyet Müdürü Cemil CEYLAN, Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlhan Toksöz, Bulgaristan, Gagauz Yeri, Kırım, Kosova, Makedonya, Romanya, Türkiye ve Yunanistan'dan öğrenciler katıldı.

Sunuculuğunu Sinema Sanatçısı Elif Baysal'ın yaptığı Akademi Rumeli Projesi Şair Ercan Yılmaz'ın konuşmasıyla başladı. Yılmaz, proje dolayısıyla Fahri Tuna ile birlikte balkanlarda bulunduklarını belirterek, "Balkanlara gidince nasıl bir medeniyete sahip olduğumuzu anladık. Bayrağımızın oralarda dalgalandığını görmek mutluluk verici" dedi.

Yazar Rıdvan Canım, "Rumeli bizim sevdamız, bizim yürek sızımız. 5 asırlık bir birliktelikten sonra 100 yıllık bir hasretimiz var. Akademi Rumeli'de bulunmaktan son derece mutluyum" dedi.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet SINAV, "Balkanlara bu proje için gittiklerinde nereden geldiklerini soran birine Edirne'den geliyoruz dedik. Bunun üzerine hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı vatanım dedi. Bunun için bu proje bizin için önemli" dedi.

Edirne Valisi, Balkanlar´dan gelen konuk öğrencileri Edirne'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Kendisinin valilik görevi dışında iki misyonu olduğunu ifade eden Duruer, bunlardan birinin Balkanlar diğerinin de yadigar eserleri güne taşımak olduğunu belirtti.

Daha önce uygulanan Akademi Edirne Projesi'nin geliştirilerek Akademi Rumeli olarak uygulamaya konulduğunu dile getiren Duruer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bizim için önemli bir coğrafya olduğu için projemizi Balkanlar´a yönelik geliştirdik. Biz geçmişte Balkanlar´a önce kalbi selimi, sonra aklı selimi ve sonra da zevki selimi götürmüşüz, Üsküp´ten, Silistre´ye kadar. Gidişler geçici heveslerle değil vatan yapma üzerine olmuştur. Kaderin cilvesidir, Balkan Savaşları´nın sonuçlarıyla 500 yıl idare edilen vatan toprakları da kısa sürede kaybedilmiştir ama Balkanlar için her zaman bir şey yapmak gerekiyor. Biz de valilik olarak sosyal ve kültürel projelerle bunu yapmaya çalışıyoruz, gönül birliğini oluşturuyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasan Duruer Fahri Tuna Rumeli Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title