Haberler

AFYONKARAHİSAR Bayatlamayan ekşi mayalı patatesli ekmeğe rağbet

Güncelleme:

Bayatlamayan ekşi mayalı patatesli ekmeğe rağbetAFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde, bölge halkının yıllardır hem tüketim hem de ticari amaçlı ürettiği ekşi mayalı patatesli ekmek lezzeti ve uzun süre bayatlamamasıyla yoğun ilgi görüyor.

Bayatlamayan ekşi mayalı patatesli ekmeğe rağbet

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde, bölge halkının yıllardır hem tüketim hem de ticari amaçlı ürettiği ekşi mayalı patatesli ekmek lezzeti ve uzun süre bayatlamamasıyla yoğun ilgi görüyor.

Sandıklı'ya özgü ekşi mayalı patatesli köy ekmeğinin geçmişinin Cumhuriyet döneminin başlangıcına dayandığı tahmin ediliyor. Tat ve raf ömrünün uzun olmasıyla bilinen ekşi mayalı patatesli köy ekmeğini kırsal kesimlerde oturanlar kendi tüketimleri için yaz- kış yaparken, bu ekmek çevre il ve ilçelere de gönderilerek satılıyor. Ekşi maya ve patates püresi katılarak yapılan ekmekler yazın 20 gün kışın 30 gün bayatlamamasıyla biliniyor.

EKŞİ MAYALI PATATESLİ EKMEK TARİFİ

Ekinhisar köyünde oturan Fatma Kalkan (54), her zaman bu ekmeği yaparak tükettiklerini söyledi. Fatma Kalkan, ekşi mayalı ve patatesli köy ekmeğinin yapımını, şöyle anlattı:

"Önce azıcık hamuru alıyoruz. Onu ekmeği yapacağımız günden önce un katıp üretiyoruz. Buna ekşi maya diyoruz. Daha sonra patatesi haşlıyoruz püre haline getirip, onu da bekletiyoruz. Ekmeği yapacağımız gün fırında una ekşi mayayı, patates püresini, tuz ve suyu koyarak yoğurup, hamur haline getiriyoruz. Daha sonra hamuru 1,5 saat üzerini örtüp bekletiyoruz. Daha sonra hamuru ekmek yapacağımız beze haline getiriyoruz. Beze haline gelen hamurlar bekliyor. Daha sonra fırına veriyoruz. Fırında da 1 saat bekleyerek pişiyor."

'MİDEYE ZARAR VERMEDİĞİ GİBİ TOKLUK HİSSİ VERİYOR'

Fırın işletmecisi Ahmet Bulut (25) da, "Ekşi mayalı patatesli ekmek normal raflarda 20 ya da 30 güne kadar bozulmadan kalabiliyor. Derin dondurucuya koyduğumuzda da 2 ya da 3 aya kadar tüketebiliyoruz. Bu koronavirüs zamanında da İstanbul ve Ankara'dan gelen taleplerde oralara kimse evden çıkmasın kalsın diyerek kargo ile gönderiyoruz. Ekşi mayalı ekmeğimizin bir diğer özelliği de mideye zarar vermediği gibi tokluk hissi veriyor. Diğer mayalı ekmekler gibi 2 ya da 3 gün sonra büzüşüp çürümüyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Kalkan Cumhuriyet Sandıklı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 25 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title