Haberler

ABD, PKK Elebaşlarını 'Yakala' Emri mi Verdi?

ABD, 10 PKK Üyesinin 'En Çok Arananlar' Listesinde Yer Aldığını Belirterek, Koalisyon Güçlerinin Bu PKK'lıları Bulmaları Durumunda Tutuklama Yetkisine Sahip Olduklarını Açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Geoff Morrel, Koalisyon Güçleri'nin Irak'ta en çok aranan suçlularla ilgili istihbaratları paylaştığı 'CENTRIX System' adlı ağda yer alan listede 10 PKK elebaşısının adının da bulunduğunu açıkladı. Çok gizli olduğu için isimleri açıklamayan Morrel, yakalama için Irak güvenlik güçlerine de sorumluluk düştüğünü açıkladı.

Önceki gün Pentagon'da düzenlenen basın toplantısında 10 PKK'lının en çok arananlar listesinde olduğu yönündeki sözleriyle dikkat çeken Morrel, dün Milliyet'e konunun ayrıntılarını şöyle anlattı:

CENTRIX'teki 10 isim

'Irak'taki ABD birliklerinin de parçası olduğu koalisyon güçlerinin 'CENTRIX' isimli gizlilik derecesine sahip istihbarat ve enformasyon ağı var. Bu sistemde Irak'ta en çok aranan teröristlerin isim ve kimlik bilgilerinin yer aldığı liste bulunuyor. İşte bu listede bir süredir PKK'nın lider kadrosundan 10 isim de yer alıyor. Listenin gizliliği nedeniyle isimleri açıklayamam.'

''Koalisyon güçleri bu 10 kişiden harhangi birini ya da birkaç tanesini Irak'ta bulmaları durumunda tutuklama yetkisine sahip. Tabii tutuklanmaları için öncelikle bulunmaları lazım. Bu liste sadece ABD birliklerini değil, Irak güvenlik güçlerini de bağlar. Onlar da bu isimleri bulup yakalamakla yükümlü. Zaten PKK sorunun çözümünde önemli sorumluluk da Iraklılara düşer.'

'PKK'lıları listeye almamızın yanı sıra Türkiye'ye PKK ile mücadelesinde çok kıymetli bir yardım daha yapıyoruz; o da edinildiği an askeri operasyon düzenlemeye yardımcı olan özel istihbarattır. Son dönemde bu tür istihbarat paylaşımında artış oldu ve biz Türk müttefiklerimize bu tür kaynaklar sağlama konusunda kararlıyız.'

10 PKK'lı arasında Murat Karayılan gibi isimlerin yer aldığı sanılıyor. Son dönemde Kuzey Irak'taki PKK yöneticileriyle görüşen gazeteciler şunlardı:

Washington Post muhabiri Joshua Partlow, PKK liderlerinden Murat Karayılan'la görüştü.

İngiliz The Sunday Times gazetesi muhabiri Hala Cabir ve Le Monde muhabiri Patrice Claude, Kandil izlenimlerini aktardı.

İngiliz The Times gazetesi de Kandil Dağı'nda kadın PKK'lıların kampına girdi ve muhabiri Deborah Haynes kadın teröristlerle röportaj yaptı.

The Independent muhabiri Patrick Cockburn da Kandil'e çıktı.

Bu arada, ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General David Petraeus, ABD silahlı kuvvetlerinin devrede olduğunu ve krizin aşılması amacıyla yürütülen temaslarda rol almaya başladığını belirtti.

CENTRIX nedir?

Amerikan Savunma Bakanlığı'nın Irak'taki koalisyon güçlerinin istihbarat ve bilgi paylaşımını sağlamak için kurduğu temel komuta kontrol sistemi olarak bilinen CENTRIX, 'Combined Enterprise Regional Information Exchange' (Girişim Bölgesel Enformasyon Değişimi) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title