Haberler

Amerika, Kürtlere Silah Vermek İçin Bağdat'tan İzin Aldı Mı?

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, "Yaptığımız her şeyi Irak hükümetiyle yakın koordinasyon içinde yapıyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadele eden Irak'taki Kürtlerin ilave silaha ihtiyacı olduğuna işaret ederek, "Irak hükümeti kendi stokundan (silah) dağıtımları yaptı ve biz de ilgili tüm taraflarla koordinasyon halinde aynısını kendi stoklarımızdan yapmak için çalışıyoruz" dedi.

"KÜRTLERİN İLAVE SİLAHLARA İHTİYACI VAR"

Harf, günlük basın brifinginde ABD'nin Irak'taki Kürtleri IŞİD'e karşı silahlandırdığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine, "IŞİD bazı ağır silahlar elde etti. Kürtlerin ilave silahlara ihtiyacı var. Bunları sağlıyoruz ve daha fazlasını sağlamak için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

"GERÇEK ANLAMDA BİR EKİP ÇALIŞMASI VAR"

Irak güvenlik güçlerinin Kürtlere hava desteği ve cephane sağlaması noktasında iki taraf arasında eşi görülmemiş düzeyde bir işbirliğine tanıklık ettiklerini kaydeden Harf, "Dolayısıyla burada gerçek anlamda bir ekip çalışması var. Hepimiz yardımcı oluyoruz. Onların (Kürtlerin) talebine (yanıt vermeyi) hızlandırabilmenin daha farklı yollarını da araştırıyoruz" diye konuştu.

Kuzeydeki Kürt güçlerine çok ihtiyaç duydukları silahların teslimatını hızlandırmak için Irak hükümetiyle çalıştıklarını dile getiren Harf, "Irak hükümeti, kendi stoklarından dağıtımlar yaptı ve biz de ilgili tüm taraflarla koordinasyon halinde aynısını kendi stoklarımızdan yapmak için çalışıyoruz" dedi.

"BAĞDAT HÜKÜMETİNDEN İZİN ALINDI MI?"

Harf, bir soru üzerine, Kürtlere ihtiyaç duydukları silahları mümkün olduğunca hızlı ulaştırabilmek için tüm taraflarla diyalog halinde olduklarını belirtirken, "Peşmerge'ye doğrudan silah sağlamak için Bağdat'taki hükümetin kesin rızasını aldınız mı" yönündeki soruyu, "Yaptığımız her şeyi Irak hükümetiyle yakın koordinasyon içinde yapıyoruz" diye yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf'in, konuyla ilgili ilk soruya yanıtında, "Kürtlerin ilave silahlara ihtiyacı var. Bunları sağlıyoruz ve daha fazlasını sağlamak için çalışıyoruz" diyerek kesin bir ifade kullanmasına karşın, daha sonra bir gazetecinin, "Konuyu netleştirir misiniz? ABD'nin Kürt güçlerini Bağdat hükümetinin rızasıyla doğrudan silahlandırdığını mı söylüyorsunuz" sorusunu yanıtlarken, "Irak hükümeti kendi stokundan (silah) dağıtımları yaptı ve biz de ilgili tüm taraflarla koordinasyon halinde aynısını kendi stoklarımızdan yapmak için çalışıyoruz" şeklinde daha az kesinlikte bir ifade kullandığı görüldü.

"KÜRT GÜÇLERİNE YARDIM ETMEK İSTİYORUZ"

Pentagon Operasyonlar Direktörü Korgeneral William Mayville de düzenlediği basın toplantısında, "ABD hükümetinin Kürtleri doğrudan silahlandırdığı yönünde haberler var. Pentagon bu süreçte bir rol oynuyor mu" sorusu üzerine, Irak hükümetinin Kürt güçlerine acil teçhizat desteği sağladığına dikkati çekerek, "(Kürtlere) Desteği nasıl artırabileceğimize yönelik planların araştırmasını yapıyoruz" dedi.

Mayville, Peşmerge ve Kürt güvenlik güçlerinin teçhizat ve cephane ihtiyacının yüksek boyutta olduğuna işaret ederek, dolayısıyla onlara bu çabada yardım etmek istediklerini kaydetti.

Amerikan medyasında çıkan haberlerde, Obama yönetiminin, IŞİD'e karşı kullanmaları için Irak'taki Kürtlere doğrudan silah temin etmeye başladığı ileri sürülmüştü.

Amerikan haber ajansı AP'nin haberinde, yardımın şimdilik hafif silahlar ve cephaneyle sınırlı olduğu ve silahların, Savunma Bakanlığı'nın alışılmış kanallarından değil, istihbarat kuruluşları üzerinden örtülü olarak sağlandığı öne sürülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Marie Harf Irak Politika Güncel Haberler

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500

Yorumlar (10)

YAVUZ OSMILI:

KURTLER VE ABD DIREK VE KORDINELI BIR SEKILDE CALISMALI AHMAK KOMSU ÜLKELERI DEVREDISI BIRAKILMALI KURTLER KENDI ULUSAL CIKARI ICIN ADIM ATMALI

26
5
yanıtYanıtla
ahmet beşinci:

abd kürtlere silah verince ekip işi, ve çok normal... türkiye türkmenlere silah gönderince ortalık ayağa kalkıyor nedense!!!

13
13
yanıtYanıtla
kahramanm@m.m:

Yanlısin yok mu. O silah gönderilen ısid olmasın. Zavallı Türkmen ve kürt ezidiler şengal dağında aç susuz. Suriye kürtleri onlara yetişmeseydi simdi hic biri yasamiyor olcakti.

yanıt0
yanıt0
sercann:

amerikanın karşılıgını almadan bişey yaptıgını gördünüzmü kürtlerin petrolünü almaya geldi yoksa kim takar kürtleri cahiller işid peşmergeye çok darbe vurdu peşmerge komutanı diyorki savaşacak peşmerge kalmadı 1 gün önce diyala bir kasabayı almıştı işid ilk önce askeri birligin yanında bomba yüklü araç havaya uçrdular toptan 25 30 peşmerge öldü sonrA ÇATIŞMAYA GİRİNCE HEPSİNİ Almışlar peşmerge cesetleri dolmuş heryer bu bombalı saldırılar yeni başladı peşmerge abd den destek alırsa kuzey ırakda yüzlerce bomba patlar işid yapmadı adam gibi savaşmıştı

2
15
yanıtYanıtla
Aptalar:

Ver artikta kurtulalim su cani hayvanlardan türkiyede bile rahat kalmadi !

6
6
yanıtYanıtla
BOP:

Vay bee şu yahudiler ne zeki adamlar suya sabuna dokunmadan büyük israili kuruyolar valla

6
5
yanıtYanıtla
Hesapkitap:

ışid barzaniyi öldürsün ondan sonra ışidi yok edin. Çıkarımıza yarayan en güzel fikir bu değil mi ?

3
5
yanıtYanıtla
misafir:

silah verki arap ve turkmen mallarini iyi isgal etsinler.Kerkuk kimin isgali altinda.Kurtlere silah verirken,sunni araplarin ve Turkmenlerin durumu ne olacak..Onlar insan degilmi,kendilerini nasil savunacak..Turkiyeninde aleni Silah gondermesi normaldir..Pkk nin ididdan ne farki var.sinirimiza yerlestirdiniz..

6
1
yanıtYanıtla
ZEHRA:

haydi batı dostlarımız canlarımızsınız kürtlerde sizingibi süper güç olsun

4
1
yanıtYanıtla
K2:

ABD ve ingiltere yolda yarin fransadagelir yunanistan hazir zaten askerleri türklerin kanini iceceyiz diye bariyor. kürt miletinle oyun oyniyorlar bunlar asil hedef biziz TC iSit deyil

4
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title