Haberler

ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Sergi Açılışında Konuştu

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türk Halkının ABD'ye İlgisinin Artmasının Uzun Vadede Ülkesinin Irak'taki Başarısına Bağlı Olduğunu Söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türk halkının ABD'ye ilgisinin artmasının uzun vadede ülkesinin Irak'taki başarısına bağlı olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ta incelemelerini sürdüren Büyükelçi Wilson, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı makamında ziyaret ettikten sonra Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bir Dönem Amerikasında Yol Kenarı Mimarisi" sergisinin açılışına katıldı. Açılış öncesi konuşan Wilson, "Uzun yıllar ve bitmek bilmeyen güzel ufuklar, Türklerin ve ABD'lilerin paylaştığı pek çok ortak noktadan biridir. Bir başka ortak noktamız ise fırsatları görebilen ve bunları en iyi şekilde değerlendirebilen girişimci insanlarımızdır" dedi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Fethi Arifioğlu ise "Kahramanmaraş, özellikle pamuk ticareti konusunda ABD ile çok sıkı bir ticari ilişkisi içerisinde. Kahramanmaraş'ta üretilen pamuk, yüzde 50-60 oranında ABD'den temin edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Daha sonra ABD Büyükelçiliği tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde hazırlanan "Bir Dönem Amerikasında Yol Kenarı Mimarisi" sergisinin açılışı yapıldı. Büyükelçi Wilson, sergide yer alan fotoğraflar hakkında konuklara bilgi verdi. Büyükelçi Wilson, sergi sonunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin yapılan kamuoyu yoklamalarında Türk halkının ABD'ye olan ilgisinin azaldığı şeklindeki soruya Wilson, "Sizin bahsettiğiniz kamuoyu istatistiklerini biliyorum. Ama son kamuoyu yoklamalarına göre ABD'ye karşı sempati ve ilginin yükseldiğini görüyoruz. Öyle sanıyorum ki bunun sebepleri oldukça basit. Çoğunluğu da Irak'la ilgili. Öyle sanıyorum ki ABD'ye olan bu ilginin artması uzun vadede bizim Irak'taki başarımıza bağlı. Tabi ki bu başarı o ülkenin varlıklı, demokratik ve istikrarlı bir ülke olmasını sağlamakla olur. Bizim buradaki rolümüz bu ülkeden buraya terörist saldırıların olmamasını sağlamaktır. Son 1.5 yıldır Irak'taki gelişmelerde iyileşme gördük. Bu nedenledir ki ABD'nin Türkiye'deki imajı yükselmeye başladı" cevabını verdi.

Irak'ta esirlerin kaldığı hapishanelerde yaşanan işkence görüntüleri ile ilgili bir soruya ise Büyükelçi Wilson, "Aslında gördüğünüz görüntüler kim bakarsa baksın onu hasta edecek nitelikte. Tabii ki bizim liderlerimiz de o tür olayların vuku bulmasını istemezlerdi. Hem dünyada hem de ABD'de çok korkunç bir izlenim yarattı. Eminiz ki sizler de biliyorsunuz, Başkan bir araştırma yapılmasını istedi. Bu işkenceyi yapanlar yaptıklarından sorumlu tutuldu. Tekrar vuku bulmaması için önlemler alındığını belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

AK Parti'ye açılan kapatma davası ile ilgili soruya ise Wilson, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Onun Türkiye üzerinde ve Türkiye'nin demokratik kurumları üzerindeki etkilerinden de endişe duyuyoruz. Oldukça eminiz ki Türkiye'deki bu kurumlar ve Türk halkı bu sıkıntılara bir çözüm bulacaktır" cevabını verdi. Daha sonra sergi alanında hazırlanan kokteyle katılan Wilson, ardından KMTSO'yu ziyaret etti.

Sergiye katılanlar arasında; Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan da vardı.

(ACB-YK-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title