Haberler

72 Yaşındaki 'Muz Ana' Usta Oldu

Güncelleme:

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 20 yıl önce muzdan dokuma lifi üreten ilkokul mezunu Hafize Coşkun, usta öğretici oldu.

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde, 20 yıl önce yastığına pamuk alacak para bulamayınca muzdan dokuma lifi üreten ilkokul mezunu 72 yaşındaki Hafize Coşkun, ilçedeki Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici oldu.

İlçede 'Muz Ana' diye anılan Hafize Coşkun, 3 ay boyunca 10 kursiyere muzdan lif üretme ve dokuma eğitimi verdi. Kursiyerler de muz lifinden yaptıkları kadın çantaları, halı işlemeli dokumaları ve şapkalardan oluşan sergi açtı. Sergiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Halk Eğitim Müdürü Hakan Kaynak, Bozyazı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Ümran Şeref, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, sergide konuştu. Doğan, "Hafize Nine'nin keşfettiği muz lifinden dokumaları değerlendirmek için fabrika kurma girişimi başlattık. Muz lifinin çıkarılması, ipliğe dönüştürülmesi ve kurslarda kullanılmasına yönelik projemiz de ilgi çekti. Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na ilçe proje ekibi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile birlikte muz lifinin çıkarılması, ipliğe dönüştürülmesi ve kurslarda kullanılmasına yönelik bir proje hazırladık ve bu proje kapsamında muzun atık gövdesinden oluşturulan lifin sanayi üretimine ilişkinde çalışmalar başlattık. Buradaki amacımız, Bozyazı ve Anamur'da bol miktarda bulunan, ancak kimsenin önemsemediği muz atıklarından bölgemize önemli bir gelir kaynağı sağlamaktır" dedi.

Halk Eğitim Müdürü Hakan Kaynak ise Hafize Coşkun'un muz lifinden dokuma öğretmesi konusunda kendilerine talepte bulunduğunu, bunun üzerine 14 kişilik kurs ekibi oluşturduklarını söyledi. 20 yıl önce pamuk alacak parası olmadığı için muz lifini yastıklarının içerisine bastığını, daha sonra 'Kirmen' adı verilen aletle ip yaptığını anlatan kursiyerler Safiye Toprak, Fatma Navgasın, Ganimet Yıldız, Emel Uyar ise 'Muz Ana' Hafize Coşkun'un kendilerine ilham kaynağı olduğunu, bu kursa gelerek çok şey öğrendiklerini belirtti. Kursiyerler muz lifinden giyim, aksesuar tabak altı gibi bir çok şeyin üretilebileceğini gördükleri için 'Muz Ana'ya teşekkür etti.

Hafize Coşkun ise muz lifinden çeşitli şekillerde yararlanılabileceğini anlattı. Coşkun, "Bıçkı ile muzun gövdesi sıyrılarak lif kısmına ulaşılıyor. Daha sonra elde edilen bu lifler kumda dövülerek su ile yıkanıyor. Elde edilen ketenimsi madde eğrilerek ip haline getiriliyor ve dokumada kullanılıyor. Ömrüm yettiğince bu konuda kursiyer yetiştirmek istiyorum" diye konuştu. - Mersin / Anamur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hafize Coşkun Hasan Doğan Bozyazı Mersin Politika Güncel Haberler

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde aracıyla yolu kapatarak eylem yapan şahıs tutuklandı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

Bakmadan Geçme

İspanya - Hırvatistan maçı CANLI izle! (EURO 2024) İspanya - Hırvatistan EURO 2024 maçını hangi kanal veriyor, şifresiz nereden izlenir? #9917 Macaristan - İsviçre maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Macaristan - İsviçre maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? TRT 1 internetten neden izleyemiyorum, TRT 1 çöktü mü? #129300 Macaristan - İsviçre maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SONUCU! Macaristan - İsviçre maçı ne oldu? #9917 TRT 1 neden çekmiyor, TRT 1 sorun mu var? Macaristan - İsviçre maçı CANLI izle! (EURO 2024) Macaristan - İsviçre EURO 2024 maçını hangi kanal veriyor, şifresiz nereden izlenir? MasterChef Soykan kimdir? İcardi'ye benzeyen MasterChef yarışmacısı kim? Yurtdışında bayram namazı saat kaçta kılınıyor? Almanya, Fransa, İngiltere...? Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? İl il bayram namazı saatleri belli oldu! Kurban Bayramı tebrik mesajları 2024! Kurban Bayramı Mesajları kısa ve öz 2024: Kısa ve anlamlı Kurban Bayramı mesajları! Kurban Bayramı mesajları! Whatsapp, Facebook ve Instagram için Kurban Bayramı mesajları! En güzel ve anlamlı resimli Kurban Bayramı mesajları! Bayram mesajları kısa anlamlı, en güzel bayram mesajları neler 2024? Dualı, ayetli, resimli Kurban Bayramı mesajları, sözleri! Kurban Bayramı mesajları 2024: En güzel resimli bayram mesajları İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 15 Haziran Cumartesi İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor?
Yurt dışı harç puluna 10 kat zam mı geliyor? Miktarı yalanlamayan GİB, stokçuları uyardı

Yurt dışı harç puluna 10 kat zam mı geliyor? Miktarı yalanlamayan GİB, stokçuları uyardı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title