Haberler

20 Bin Fidan Kurudu

Aydın'nın Çine İlçesi'ne bağlı Topçam Köyü'nde kaymakamlık tarafından başlatılan mevye projesi kapsamında dikilen ve köylülerin girmesinin önlenmesi için çevresi dikenli telle çevrilen 22 bin fidanının 20 bini kurudu.

Aydın'nın Çine İlçesi'ne bağlı Topçam Köyü'nde kaymakamlık tarafından başlatılan mevye projesi kapsamında dikilen ve köylülerin girmesinin önlenmesi için çevresi dikenli telle çevrilen 22 bin fidanının 20 bini kurudu.

Çine Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile Aydın İl Özel İdaresi 2003 yılında Topçam Köyü'nde vatandaşların gelirini artırmak ve geçimlerine yardımcı olmak üzere mevye projesi başlattı. Dönemin Çine Kaymakamı Hasan Tütün önderliğinde düzenlenen kampanya çerçevesinde, Topçam Köyü Tekir Yaylası'nda 800 dekar araziye 2006 yılına kadar toplam 22 bin kayısı, vişne ve kiraz fidanı dikildi. Aydın İl Özel İdaresi'nin 200 bin lira aktardığı ve yaklaşık 150 hanenin geçimini sağlayacağı proje kapsamında her aileye 5'er dekarlık meyve bahçesi verilmesi, bir bölümünün de Topçam Muhtarlığı'na gelir amaçlı olarak bırakılması hedeflendi. Ancak 2009 yılında Çine Orman İşletme Şefliği meyve bahçelerinin ormana ait olduğunu söyleyerek alanı dikenli telle çevirdi ve bir süre sonra da rehabilitasyon çalışması çerçevesinde buraya kestane, ceviz ve karaçam fidanı dikti. Köylülerin bakım için girmesine de izin verilmeyince, birçok vali ve milletvekilinin ziyaret edip gölgesinde dinlendikleri fidanlar kurumaya terk edildi.

Soruna bir çözüm bulamayan Topçam Köyü sakinleri ise isyan noktasına geldi. Eski muhtar Ali İhsan Kuş, "Köylümüz gece gündüz demeden kendi traktörleri ve imkanları ile o arazide çalışıp fidanların bakımını üstlendi. Devletin vergilerimizden topladığı onca parası bu şekilde heba edilemez" diye konuştu. Şimdiki muhtar Eyüp Yıldız da, köylülerin bu proje için aylarca çalışıp çabaladığını söyledi. Kendinden önceki muhtarın bahçeleri köylülere paylaştırma işini yapamadığını belirten Yıldız, "Köylülerimize meyvelikleri paylaştıracağımıza söz verdim. Fakat köylülerimiz en kötü haberi yine benden duydu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gittim; 'Bu projenin dosyası yok' denildi. İlçe Orman Müdürlüğü'ne gittim; 'Orası orman arazisidir yeniden ağaçlandıracağız' dediler. Kaymakam Celalettin Cantürk'e gittim; Kaymakamımız, Orman İşletme Şefi'ni makamına çağırıp durumu sordu ve hep birlikte haritalara baktık. Kaymakam, şefe, 'Ne yapılabilir?' diye sordu. Ama çözüm çıkmadı. Muhtarlık ve köylü olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" dedi.

FAKİR FUKARAYA HARCANMASI GEREKEN PARA ÇÖPE ATILAMAZ

Projenin mimarlarından ve dönemin DSP'li İl Genel Meclis Üyesi Kadir Yıldız'ın daveti üzerine Tekir Yaylası'na çıkan İl Genel Meclis Üyesi DP'li Gültekin Akbay, gördüğü manzara karşısında çok üzüntü duyduğunu belirtti. Madran Dağı'nın zirvesindeki Tekir Yaylası'nda devletin on binlerce lira harcadığı proje çerçevesinde dikilen vişne ve kiraz fidanlarının kuruduğunu ifade eden Akbay, "Tüm çalışmalar yok sayılarak ormanın da on binlerce lira harcayarak diktiği binlerce kestane ve ceviz fidanları da kurumuş. Ortada koordinasyon sorunu var. Vatandaş küstürülmüş. Köylünün çabası olmadan bu dağlarda ne vişne, kiraz yetişir, ne de kestane, ceviz. Bugün köylülere verilen sözlerin yerine getirilmesi noktasında neler yapılabileceğinin tespiti gerekmektedir. Bu iş için gerekli bilgi ve belgeler elimizde mevcut değil. Öncelikle bunlara ulaşmamız olayı bütün ayrıntıları ile ortaya çıkarmamız gerek. Devletin parasının, özel idarenin parasının, kanunen fakir fukaraya harcanması gereken sosyal yardımlaşma vakfının parasının harcandığı bir projeye birkaç yıl sonra ancak devletin arşivlerinden ulaşmaya çalışıyoruz. Bu düşündürücü bir durum. Fakir fukaraya harcanması gereken para çöpe atılamaz" diye konuştu.

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Devletin yatırım yaptığı bir projeyi takipsiz bırakmasının söz konusu olmaması gerektiğini dile getiren Akbay, "Köylülerimizin ve muhtarımızın verdiği bilgiye göre yatırımın projelendirme ve uygulanma aşamalarında orman bilgilendirilmiş ve herhangi bir itirazı olmamış. Oysa bugün proje sahasına sahiplenmeye çalışıyor. Bu da doğal olarak köylülerimizin tepkisine neden oluyor. Vatandaşın devlete olan güvenini zedeleyecek hiçbir olaya yetkililerin müsaade etmemesi gerekir. Konunun takipçisi olacağız" dedi.

İl Genel Meclisi'nin eski üyesi Kadir Yıldız da, devletin 200 bin lirasının heba edildiğini belirterek, "Projenin mimarlarından eski kaymakamımız merhum Hasan Tütün'ün kemiklerini sızlattılar, çok yazık" diyerek tepkisini dile getirdi. - Aydın / Çine

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title