Haberler

163. doğum günü olan Nikola Tesla kimdir?

Nikola Tesla, 163 yıl önce bugün doğdu. Günümüzde Tesla'nın buluşları hala kullanılıyor. Bugün 163. doğum günü olan mucit Nikola Tesla internette araştırılıyor. Peki Nikola Tesla kimdir? Hangi buluşların mucidi? Nikola Tesla ne zaman ve nerede öldü?

Nikola Tesla, doğumunun 163. yılında bilimseverler tarafından yad ediliyor. Nikola Tesla, 10 temmuz 1856 yılında doğmuş olup adını tarihe altın harflerle kazıtmış bir mucittir. 163. doğum günü olan Tesla'yı merak edenler internette "Nikola Tesla kimdir?" diye araştırma yapmaya başladı. Peki ünlü mucit Nikola Tesla kimdir? Hangi icatların mucidi? Nikola Tesla ne zaman ve nerede öldü?

NİKOLA TESLA KİMDİR?

Nikola Tesla, Sırp-Amerikan kökenli mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi, fizikçi, fütürist olarak bilinen ve modern alternatif akım (AC) elektrik besleme sisteminin tasarımına yaptığı katkılarla tanınmıştır.

Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856'da doğup 7 Ocak 1943 tarihinde öldü. Günümüzde halen dünya çapında kullanılan elektrik sistemi olan alternatif akım (AC) elektrik sistemini tasarlayan bir mühendis idi. Ayrıca radyo teknolojisinde hala kullanılan "Tesla Bobini" ni icat etti. Şu anki Hırvatistan'da doğan Tesla, 1884'te Amerika'ya geldi ve yollarını ayırmadan önce kısa bir süre Thomas Edison ile birlikte çalıştı. Ayrıca kendini bir takım AC (Alternatif Akım) makineleri dahil olmak üzere pek çok patent hakkını da George Westinghouse'a sattı.

Tesla kariyeri boyunca, birçoğu başka mucitler tarafından resmen patentli olan, dinamolar (akülere benzer elektrik jeneratörleri) ve indüksiyon motoru dahil olmak üzere bir dizi önemli icatlar için fikirler tasarladı ve geliştirdi. Aynı zamanda radar teknolojisi, X-ışını teknolojisi, uzaktan kumanda ve dönen manyetik alanın keşfinde de öncü oldu. Çoğu AC ile çalışan makinelerin temelini oluşturur. Tesla, AC elektrik ve Tesla bobini için yaptığı katkılardan dolayı oldukça iyi bilinen bir mucittir. Kendisinin icatlarını inceleyecek olursak AC elektrik sistemi, hidroelektrik santral, Tesla bobini, Tesla motorları ve elektronik araba karşımıza çıkar.

AC SİSTEMİNİ TASARLADI

Nikola Tesla, hızlı bir şekilde 20. yüzyılın önde gelen güç sistemi haline gelecek ve o zamandan beri dünya çapında standart olarak kalmaya devam eden alternatif akım (AC) elektrik sistemini tasarladı. 1887 yılında Tesla, yeni Elektrik Şirketi için fon buldu ve yıl sonunda AC temelli icatlar için birkaç patent başvurusunda bulundu.

GEORGE WESTİNGHOUSE'UN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Tesla'nın AC sistemi, uzun zamandır ülkeye güç sağlamak için bir çözüm arayışında olan Amerikalı mühendis ve iş adamı George Westinghouse'un dikkatini çekti. Tesla'nın icatlarının bunu başarmasına yardımcı olacağına inanarak, 1888'de patentlerini Westinghouse Corporation'da 60.000 USD nakit ve stok olarak satın aldı.

EDİSON İLE REKABETİ

Bir AC sistemine olan ilgi arttıkça, Tesla ve Westinghouse, doğru akım (DC) sistemini ulusa satma niyetinde olan Thomas Edison ile doğrudan rekabete sokuldu. AC gücüne olan ilgiyi zayıflatmak amacıyla, Edison tarafından bir basın bülteni kampanyası dahi yapıldı. Tüm bu kampanyalara rağmen, Thomas Edison'a karşı, Westinghouse Corporation, Chicago'daki 1893 Dünya Kolomb Fuarı'nda aydınlatma sağlamak için seçildi ve Tesla, AC sistemiyle ilgili gösterilerini gerçekleştirdi.

NİAGARA ŞELALESİ'NDE İLK KEZ HİDROELEKTRİK SANTRALİNİ TASARLADI

1895 yılında, Tesla, ABD'de Niagara Şelalesi'nde ilk kez AC hidroelektrik santrallerini tasarladı. Bu sistem, ertesi yıl, New York'taki Buffalo şehrinde güç kaynağı sağlamak için kullanıldı. Bu durum, dünyanın her yerinde yüksek oranda duyurulmuş, isim yapmış ve AC elektrik enerjisinin dünyadaki güç sistemi olma yolunda ilerlemesine yardımcı oldu.

19. YÜZYILDA TESLA BOBİNİNİ BULDU

19. yüzyılın sonlarında, Tesla, kablosuz teknolojilerin temelini oluşturan ve bugün radyo teknolojisinde hala kullanılan "Tesla Bobini" nin patentini aldı. Bir elektrik devresinin kalbi olan Tesla Bobini, birçok erken radyo iletim anteninde kullanılan bir indüktördür. Bobin, akım ve gerilimi devre boyunca bir güç kaynağından rezonans etmek için bir kondansatör ile çalışır. Tesla'nın kendisi, dünyadaki ve atmosferindeki floresan, x-ışınları, radyo, kablosuz güç ve elektromanyetizmayı incelemek için sargısını kullandı.

İLK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL: ROADSTER

2003 yılında, bir grup mühendis, ilk tam elektrikle çalışan otomobilin inşasına adanmış Nikola Tesla'nın adını taşıyan bir araba şirketi olan Tesla Motors'u kurdu. Girişimci ve mühendis Elon Musk, 2004 yılında Tesla'ya 30 milyon doların üzerinde katkıda bulundu ve şirketin kurucu ortağı CEO'su olarak hizmet verdi. 2008 yılında Tesla ilk elektrikli otomobilini, yani Roadster'i tanıttı. Yüksek performanslı bir spor araç olan Roadster, elektrikli otomobillerin ne olabileceğini algılamaya yardımcı oldu. Tesla, 2014 yılında, daha düşük fiyatlı bir model olan Model S'yi piyasaya sundu. 2017 yılında Motor Trend dünya rekorunu 2,28 saniyede 0 ila 60 mil hıza ayarlayan yeni bir Model S geliştirdi. Tesla'nın tasarımları, bir elektrikli otomobilin, Porsche ve Lamborghini gibi benzinle çalışan spor otomobil markalarıyla aynı performansa sahip olabileceğini gösterdi.

TESLA VE EDİSON BİRLİKTE ÇALIŞTI

Nikola Tesla ve Thomas Edison arasında geçenler en çok merak edilen konular arasındadır. Tüm gerçekler halen gizliliğini korusa da eldeki bilgiler şu yöndedir. Tesla 1884 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne sırtında bulunan kıyafetlerden biraz daha fazlası ve DC tabanlı elektrik işleri hızla ülkede standart hale gelen ünlü mucit Thomas Edison'a ait bir takım bilgilerin bulunduğu bir tanıtım mektubu ile geldi. Edison, Tesla'yı işe aldı ve iki adam yakında birbirleriyle yorulmadan çalışarak Edison'un icatlarına iyileştirmeler yaptılar.

Birkaç ay sonra, tarihçiler tarafından inanılmaz derecede farklı kişiliklere atfedilen, birbiriyle çelişen bir iş-bilimsel ilişkiden ötürü iki yol ayrıldı: Edison, pazarlama ve finansal başarıya odaklanan bir güç figürü iken, Tesla ticari olarak alışılmışın dışında ve birazda savunmasızdı.

NİKOLA TESLA NE ZAMAN, NEREDE ÖLDÜ?

Nikola Tesla, yaklaşık 60 yıldır yaşadığı New York'ta, 7 Ocak 1943 tarihinde, 86 yaşında iken hayatını kaybetti. Serbest enerji projesinin kapanmasını takiben sinir krizi geçirdikten sonra, Tesla eninde sonunda bir danışman olarak işe geri döndü. Fakat zaman geçtikçe, fikirleri giderek daha kapalı ve pratik olmayan bir hale geldi. O, zamanının çoğunu New York City'nin parklarındaki vahşi güvercinlerin bakımına adadı ve giderek eksantrik bir hale geldi. Hatta II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nden bir miktar ilgi alan güçlü bir "ölüm ışını" inşa etme konusundaki konuşmasıyla FBI'nın dikkatini çekti.

Ancak Tesla'nın arkasındaki işin mirası, bu güne kadar varlığını sürdürdü ve hala yaşıyor. 1994 yılında, 40. Cadde ve 6'ncı Cadde'nin kesiştiği eski New York şehri laboratuvarının yakınlarında "Nikola Tesla Köşesi"ni gösteren bir sokak levhası kuruldu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Nicola Tesla Edison Teknoloji Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title