Haberler

Gözlükçülerden İşportacı Uyarısı

Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, Dereceli Gözlüklerin Başta Büyük Kentler Olmak Üzere Bir Çok Şehirde İşportacı Tezgahlarında Satılmaya Başladı. Bu Tip Gözlüklerin Uzakdoğu ve Irak Gibi Ülkelerden Geldiğini Kaydeden Küçüker, Kalitesiz Gözlüklerin İnsan Sağlığı ile Birlikte Ülke Ekonomisine de Büyük Zararlar Verdiğini Kaydetti.

Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, dereceli gözlüklerin başta büyük kentler olmak üzere bir çok şehirde işportacı tezgahlarında satılmaya başladı. Bu tip gözlüklerin Uzakdoğu ve Irak gibi ülkelerden geldiğini kaydeden Küçüker, kalitesiz gözlüklerin insan sağlığı ile birlikte ülke ekonomisine de büyük zararlar verdiğini kaydetti.

Konu ile ilgi olarak açıklama yapan Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkanı Taylan Küçüker, güneş gözlüklerinden sonra şimdi de numaralı gözlükler işporta tezgahlarında satılmaya başladığını belirterek, "Özellikle Uzakdoğu ülkelerinden oyuncak adı altında ülkemize sokulan ve işporta tezgahlarında satılan dereceli gözlükler, halkın sağlığını oldukça etkiliyor. Bu gözlüklerin çerçeveleri hurda metal, nikel, naylon poşet artıklarından üretiliyor, cetvel ve tarak yapımında kullanılan hurda kalitesiz akrilik, naylon gibi malzemelerden re gözlük camları üretiliyor. Bunlar kalitesiz olduğundan dolayı en ufak çarpmalarda kırıyor ve göz ile cilde kalıcı zararlar verebiliyor. Ayrıca kalitesiz olduğundan görme bozukluklarında da kalıcı halatsızlıklara neden oluyor" dedi.

Uluslararası standartlara göre üretilmeyen sözde bu ürünler ucuz gözlük çerçeveleri ise kanser de dahil olmak üzere pek çok sağlık problemine davetiye çıkardığını kaydeden Küçüker, bunun yanı sıra bu tip gözlüklerin trafik sinyalizasyon ışık renkleri kırmızı yeşilden ayırt edilemez şekilde zararının olduğunu da vurguladı.

Ülkede faaliyet gösteren optisyenlerin bu işin okulunu okuyarak. Mesleklerini icra ettiğini de sözlerine ekleyen Küçüker, "Resmi odlarsak vergisini veren, bu işin okulundan mezun olan meslektaşlarımız, tüm gözlük ürünlerini kalite standartlarına göre yapılan çerçeve ve camları kullanarak, hastanın rahatsızlığının ölçülerek veya doktor raporu ile veriyor. Vatandaşın ucuz diye işportacılara rağbet göstermemesini istiyoruz. İnsan sağlığı kolay kaybedilir ama tekrar eski sağlığına kavuşmak çok güç olur" diye konuştu.

İşporta tezgahlarında satılan dereceli gözlüklerle kamu kurumları ile vatandaşların ortak şekilde hareket ederek, mücadele etmesi gerektiğinin de altını çizen Küçüker, "Dışarıdan oyuncak ve süs eşyası niteliğinde ülkeye sokulan işporta tezgahlarında satılan bu dereceli gözlüklerin satın alınması ile devletimiz çok büyük bir katma değer vergisi kaybına uğruyor. Satışı yapılan kentlerde vatandaşların ve kamu kurumlarının duyarlı olması lazım. Satılan ucuz gözlükleri almayan vatandaşlar, satış yapılması durumunda şikayet etmeli. Belediyeler, maliyeciler ve sağlık müdürlükleri de bu konuda duyarlı olarak, denetimlerini yaparak, katkıda bulunmalı" diye konuştu.

(İG-SE-Y)

24.10.2007 17:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title