Haberler

Gözaltındaki HDP'li Belediye Başkanı Bilgen, Kars'a kayyum atanmazsa istifa edecek

Güncelleme:

Kobani bahane edilerek 6-8 Ekim 2014 tarihinde yaşanan olaylar nedeniyle gözaltına alınan HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, gözaltı süresi bitene kadar yerine kayyum atanmaması halinde istifa edeceğini duyurdu. Bilgen, bu kararıyla belediye meclisinin yeni bir isim seçebileceğini belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 6-8 Ekim 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturmasında HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de gözaltına alınmıştı. Bilgen, bugün Twitter hesabından bir açıklama yaparak gözaltı süresi bitene kadar Kars Belediye Başkanlığı'na kayyum atanmaması halinde istifa edeceğini bu sayede Kars Belediye Meclisi'nin kendi içinden yeni bir belediye başkanı seçebileceğini duyurdu.

Ayhan Bilgen Twitter'yaptığı paylaşımda "Herkese selamlar, birazdan emniyet ifadesine gireceğim. İfade öncesi kamuoyuna iletmek istediğim mesajı paylaşıyorum" ifadelerini kullandı ve istifa kararıyla ilgili şunları yazdı;

"KAYYIM ATANMAMIŞ OLURSA İSTİFA EDECEĞİM"

"Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim. Türkiye'nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim.

"5 PARTİ UZLAŞARAK YENİ BİR YÖNETİM OLUŞTURABİLİR"

Kars, kendisini yönetecek liyakattadır. 1,5 yıldır oy birliği ile karar alma olgunluğu gösteren bir mecliste 5 parti uzlaşarak yeni bir yönetim oluşturabilir.

"ORTAK YÖNETİMLE DEMOKRASİ SINAVI VERİLMELİDİR"

Herkes seçimlerde şehri yönetmeye talip olduğuna göre şimdi kimse sorumluluktan kaçmamalıdır. Bu bir mevzinin terkedilmesi değil, seçim kampanyasında söylediğimiz gibi ortak yönetimle demokrasi sınavının verilmesidir.

"HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAMALI"

Tutuklanırsam 3. kitabımı yazmak, tutuklanmazsam kooperatif çalışmalarına katkı sunmak, belediye başkanlığından daha az önemli değildir. Bu süreçte bize oy veren vermeyen tüm hemşerilerime, başta saha personeli olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Kars'ta bir kadın belediye başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur. Hiçbir şey eskisi gibi olmamalı!"

AYHAN BİLGEN KAYYUM ATANMADAN İSTİFA EDERSE NE OLACAK?

HDP'li Ayhan Bilgen şu anda polis nezaretinde gözaltında tutuluyor. Bilgen hakkında henüz mahkeme tarafından verilmiş bir karar yok. Bu nedenle HDP'li siyasetçinin Kars Belediye Başkanlığı görevi devam ediyor. Ayhan Bilgen, dediği gibi Kars Belediye Başkanlığı'na kayyum atanmadan istifa ederse belediye meclisi yeni başkanı seçmek için toplanacak. Ancak, Bilgen istifa etmez ve mahkemeden tutuklama kararı çıkarsa Kars Belediye Başkanlığı'na İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanabilir. HDP'li siyasetçi bu hamlesiyle koltuğuna kayyum atanmasının önüne geçerek Kars Belediye Meclisi'nin yeni bir isim seçmesine imkan tanıyor.

Hatırlanacağı üzere İBB Başkanı Kadir Topbaş ve ABB Başkanı Melih Gökçek de görevleri devam ederken istifa etmiş ve yerlerine belediye meclislerinden Mevlüt Uysal ve Mustafa Tuna seçilmişti. Ayhan Bilgen de Belediye Kanunu'nun 45. maddesinden yola çıkarak böyle bir hamle planlıyor.

KARS BELEDİYE MECLİSİ'NDE SON DURUM

Kars Belediye Başkanlığı'nın internet sitesindeki bilgilere göre belediye meclisinde şu anda; 10 HDP, 4 MHP, 3 AK Parti, 5 CHP, 2 DSP ve 1 Bağımsız belediye meclis üyesi bulunuyor. Yeni belediye başkanını seçmek için yapılacak seçimde ilk iki turda üye tam sayısının 3'te 2'si olan 18 oyu almak 3. turda ise salt çoğunluk olan 13 kişinin oyunu almak yeterli olacak.

Kaynak: Haberler.com / Politika

Halkların Demokratik Partisi Abdulhekin Ayhan Kars Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title