Haberler

    Gölgesinde Çınarın

    "Gölgesinde Çınarın" tiyatro oyunu, 16 Aralık'ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu'nda izleyicisiyle buluşuyor.

    "Gölgesinde Çınarın" tiyatro oyunu, 16 Aralık'ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu'nda izleyicisiyle buluşuyor.

    Samsun Sanat Tiyatrosu

    Oyunlaştıran ve Yöneten: Erkal Umut

    Oynayan: Yaşar Gündem

    Oyuna Dair

    Türkiye Edebiyatı'nın önemli şairlerinden Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Ağlasun Ayşafağı" adlı kitabından uyarlandı, "Gölgesinde Çınarın" adlı oyun.

    Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi bir değerimize bir vefa diyelim öncelikle; neden bu oyunu sahnelediğimize dair konuşurken.

    Sanat yapıtlarının; popülerliğe, reytinglere, gişe hasılatlarına, ucuz komikliklere göre "değer" gördüğü, sanatın ve bilimin "demode" olduğu bu toz duman günlerde; Ozan'ımızı -belki de haklı olarak- tanımayanlar, bilmeyenler için de sahneliyoruz bu oyunu.

    Öyle ya, kitapevi raflarında yıllardır yer almıyor Ozan'ın kitapları. Diğer değerlerimiz de öyle değil mi? Enver Gökçe örneğin, bilinmez, okunmaz.

    Ya da, Nazım Hikmet'imiz "memleketini seven romantik bir aşık" olarak sürülür sanat pazarına,

    telif haklarına bir banka 'yasal olarak' sahipken.

    Kuşkusuz karanlık günler yaşıyoruz. Ümitlerimiz örselense de, içimiz acıyarak soluk alıyorsak da barut ve kan kokulu bu günlerde, biliyoruz ki dünden bugüne karanlığa inat, ışık tutanların dizeleri de var bizi ayakta tutacak olan.

    İşte Hasan Hüseyin'imizin dizeleri....

    Bir çınarın gölgesinden bakıyor "Küçükasya" diye adlandırdığı bu coğrafyanın tarihine. Tarihin patikalarında, taşlı yollarındaki yoksul hanelere uğrayıp acılarını, yoksunluklarını sırtlıyor. Sarayların, konakların zengin sofralarına uğramadan; imparatorları, hanedanları ve soytarılarını alkışlamadan soruyor Mazdekçe:

    nedir bu mal / nedir bu mülk

    neden varlık / neden yokluk

    kim doğmuş anasından köşklerle saraylarla

    bu kölelik bize reva mı hak'tan

    nedir bu kulluk

    Anadolu'nun kıyım ve acı günlerinden ses ediyor Hasan Hüseyin oyunumuzda, bir Çınar'ın gölgesinden. Çınar ki yüzyıllardır tanığı Anadolu halklarının yaşamına, gölgesinden gelip geçenlerin acılarını yüklenmiş yorgun dallarına.

    Tarihten 1970'li yıllara, bu coğrafyanın insan ve toplum suretlerini, emekten adaletten yana durarak, eşit ve özgür bir yaşamı muştulayarak, yüreğimizi Çınar'ın serin gölgesine bırakıyor Hasan Hüseyin.

    Samsun Sanat Tiyatrosu, bu Çınar'ın gölgesinden sesleniyor bu sezon da izleyicilerine.

    Kaynak: Etkinlik.io / Kültür Sanat

    Ruhi Su Samsun Kültür Sanat Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title