Haberler

Göçerlerin zorlu yolculuğuna "Kovid-19" molası

Güncelleme:

Göçerler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda yolculuklarında 1 Mayıs'a kadar mola verdi.

Göçerler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda yolculuklarında 1 Mayıs'a kadar mola verdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde her yıl nisan ayında havanın ısınmasıyla kışlaklardan çıkardıkları hayvanlarını yüksek kesimlere götürmek için günler süren yolculuğa başlayan göçerler, bu yıl Kovid-19 engeline takıldı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle mevzuatta belirlenen izinleri alan göçerlerin yolculuğuna 1 Mayıs'tan sonra müsaade edileceği açıklandı.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin'deki kışlaklardan çıkardıkları hayvanlarla yaz boyunca konaklayacakları Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara gitmek için yola çıkan göçerler, hem kendi hem de toplum sağlığı için bulundukları yerlerde hayvanlarını otlatarak bu sürecin geçmesini bekliyor.

Şanlıurfa'dan Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki yaylalara giderken güzergah olarak, hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için Murat Nehri havzasını seçen göçerler, Elazığ'ın Palu ilçesinde 1 Mayıs'ı bekliyor.

Göçerlerden 34 yaşındaki Bayram Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Anadan doğar doğmaz bu işe başladım." diyerek ailece göçer yaşam sürdürdüklerini belirtti.

Geçmişte bir süre bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yayla yolculuğuna ara verdiklerini ifade eden Dağ, son yıllarda huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla bu işi sürdürdüklerini söyledi.

Dağ, "Yayla hayatımız ve kışlak dönemimiz var. Belirli aylarda yollardayız. Gece dağdayız, gündüz dağdayız. Ev şartlarımız yok, hayatımız bu şekilde devam ediyor." dedi.

"Normalde her yıl nisan ayının başında mevsimsel şartlara göre yola çıkıyorduk. Bu zamanda yolda olmamız gerekiyordu fakat iller arası hastalığın taşınmaması için geçişe yasak getirildi, bekliyoruz." diyen Dağ, tedbirlere uyulması gerektiğini ifade etti.

Hastalığa yakalanıp tedavisi sürenlere sağlık, hayatını kaybedenlere de Allah'dan rahmet dileyen Dağ, sürü sahiplerinin salgın nedeniyle bulundukları bölgede beklemede olduğunu bildirdi.

Dağ, kendilerinin de Palu bölgesinde mola verdiklerini, halkın kendilerine hoşgörüyle yaklaştığını anlatarak, belirlenen yerlerde hayvanlarını otlattıklarını kaydetti.

"İnşallah bir an önce yaylalara doğru gideriz"

Göçerlerden 44 yaşındaki Kemal Özcan da koronavirüs salgını nedeniyle yola geç çıktıklarını dile getirerek salgının bir an önce son bulmasını istediklerini belirtti.

"İnşallah bir an önce yaylalara doğru gideriz. Bekleyiş bizim için biraz sıkıntılı. Gelip geçtiğimiz bir güzergah olduğu için bölgeyi tam olarak bilmiyoruz." ifadelerini kullanan Özcan, bu süreç geçtikten sonra yolculuklarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Koronavirüs 1 Mayıs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title