Haberler

Giresun'da sele neden sağanak yağışlar kendini günler öncesinden belli etmiş

Güncelleme:

Uzmanlar, Giresun'da sele neden olan sağanak yağışın deniz üzerinde oluşan ve 'Charlie Brown' denilen bulutlardan kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca deniz suyu sıcaklığının 25 dereceye varması bölgedeki riski 3-4 gün önceden hissettirmiş.

Giresun'un özellikle Yağlıdere, Doğankent ve Dereli ilçelerini vuran sel felaketine önceki akşam yağan sağanak yağış neden oldu. Bu sağanak yağışın arkasında yatan neden ise özellikle yağışlardan önceki son 3-4 günlük süreçte deniz suyu sıcaklığının aşırı derecede artması ve buna bağlı olarak deniz üzerinde oluşan "Charlie Brown" adı verilen bulutlar olarak görülüyor.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MAZERET DEĞİL"

Hürriyet'ten Musa Kesler'e konuşan Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Giresun'da meydana gelen sel felaketini değerlendirirken şunları söyledi "Bu bölgede bu aylarda görülen yağışlar, yağış tipi mevsim normallerine uygun. Yağışın şiddeti de artık mevsim normali haline geldi. Bu yağışları 'iklim değişikliği' ile açıklamak doğru değil. O zaman yerel yönetimler bunu bir mazeret olarak kullanıyor, 'İklim değişti, böyle oldu' diye işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Dere kenarlarının imara açılması göz ardı ediliyor.

"DENİZ SUYU SICAKLIĞININ 25 DERECE OLDUĞUNU GÖRDÜK"

3-4 gündür biz bu bölgedeki yağışları takip ediyoruz. Deniz suyu sıcaklığının 25 derece olduğunu gördük. Bu durumun bir risk olduğunu görüyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de bu riski gördü ve gerekli uyarıları yaptı. Bu iklim değişikliğine bağlanamaz. Bu bölgede deniz üzerinde 12-13 kilometre kalınlığında CB (Charlie Brown) olarak adlandırılan bulutlar oluştu.

"DERE YATAĞINA YERLEŞİM YAPARSANIZ SEL ORAYI VURUR"

Bu bulutlar önce deniz üzerinde oluşur ve sonra karaya doğru hareket eder. Netice itibariyle de metrekareye 139 kilogram yağış düşmüş. Fakat afete niye dönüştü? Bu önemli. Afete dönüşmesinde ise insani sorumluluk var. Dere kenarlarındaki yapılaşma temel sorun. Bu bölgede dereler var. Arkaları dağ. Bu derelerdeki su arkadaki dağlara düşen yağışın debisini de akış gücünü de alıyor. Dere yatağına, su yoluna yerleşim yaparsanız,o sel orayı mutlaka vurur. Hiç şaşmaz."

KATİL BULUTLAR

Meteorolojide 'Kümülonimbus' denilen bu bulutlar aynı zamanda 'Katil Bulutlar' olarak da adlandırılıyor. Havacılık terminolojisinde 'CB-Charlie Brown' olarak tanımlanıyor. Bunlar, pilotların en tehlikeli bulduğu ve her zaman uzak durdukları bulut kümeleri.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Hürriyet Giresun Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500

Yorumlar (18)

BEHCET:

Kız yetiştirirsen el alır dereye yakın ev yaparsan sel alır

17
2
yanıtYanıtla
ömer:

ahaha o öğle değil Kırkında evlenme el alır dere kenarında yer alma sel alır

yanıt2
yanıt0
ahmet:

dere kenarlarına imar veren ve bunlara imar verilmesi için torpil yapan herkes çok suçlu allah bizleri halkı düşünmeyen sadece rant düşünen siyasetçi ve yöneticilerden korusun.

16
0
yanıtYanıtla
Lucifer:

Çarli buravunmuş bırakın krdşm şu gavur özentiliğini kara sinsi bulut deyin.

5
11
yanıtYanıtla
Beykozlu:

diye saçmaladı Lucifer

yanıt0
yanıt1
ok kib bye:

bulut yerli ve milli değil belki onun için adı öyledir. kendi bulutumuzu yapalım adına kara sinsi deriz. inşallah 2023

yanıt4
yanıt1
ali:

Dere yatağına ev yapılmasına izin verenlerden hesap sorulmadıkça bu tip olaylar bitmez.

13
1
yanıtYanıtla
TATE:

Ölenlere Allah tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum, Dere yatağına ev yaptıranlara da akıl fikir diliyorum. Resmen binalarla su yoluna set çekilmiş. Göz göre göre insanlarımız öldürülmüş. Yazık, çok yazık. . .

11
0
yanıtYanıtla
Dr.kimbel:

Doga felaketi değil insan hatası hiç bir zaman akıllanmayız Doğaya mudahale etme Doğa ile savaşma ağaçları kesip bina yapma Doğa senden hıncını alır

7
1
yanıtYanıtla
ÇUKUROVALI:

Bak abi gene dış güçler (!) Sinsi, sinsi geldiler de güzelim Giresun''u ne hale getirdiler . Allah''tan bu sefer yakalandı bu dış güç , adı da Charlie braun muş . Allah senin boyunu devire Charlie braun (!) Allah seni sürüm , sürüm süründürür de dağılırsın inşaallaaah (!) Yaaa , sen dere yataklarına ev yap HES denilen karın ağrılarını yap su yollarını değiştir , ama suçlu CHARLİE BRAUN . Tuuu sana CHARLİE

5
3
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title