Haberler

Bizans ve Selçuklu Dönemine Ait Çeşme ve Hamam Koruma Altında

Bizans ve Selçuklu dönemine ait çeşme ve hamam koruma altındaBURSA - Bursa'nın İznik ilçesinde Bizans dönemine ait çeşme ve Selçuklu dönemine ait hamam, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Bizans ve Selçuklu dönemine ait çeşme ve hamam koruma altında

BURSA - Bursa'nın İznik ilçesinde Bizans dönemine ait çeşme ve Selçuklu dönemine ait hamam, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Bursa'nın İznik ilçesi Göllüce Köyü Muhtarı Hasan Ayar tarafından geçtiğimiz yıl tarihi eserlerin restore edilmeleri konusunda yaptığı başvuru sonuçlandı. Daha önce muhtarlığın envanterinde olan ve daha sonra büyükşehir yasası ile belediyenin tasarrufuna geçen tarihi çeşme ve hamam, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 9 Eylül 2017'de aldığı karar ile koruma altına alınarak kültür varlıkları envanterine girdi. Bizans ve Selçuklu dönemi esrlerinin bulunduğu alanda yer alan 13 parsel de koruma alanına dahil edilerek birinci derece sit alanı oldu.

Göllüce Köyü Muhtarı Hasan Ayar, "Her iki tarihi yapı zamana karşı direniyor. Kerpiç bir evin dış duvarında bulunan Bizans dönemi çeşmeden bugün su akmasa da köye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kerpiç evin dış duvarına sonradan parçalar halinde monte edilen Bizans çeşmesi, ne zaman ve kim tarafından buraya getirildiği bilinmiyor. Tarihi Bizans çeşmesinin her iki yanında 2'şer adet çiçek desenli sütun yer alıyor. Suyun aktığı yalak olarak da tabir edilen mermer bölümün önünde ise yine o döneme ait yazıt bulunmakta" dedi.

Muhtar Ayar, "İznik'te Selçuklu dönemine ait 2 adet hamam var. Bunların bir tanesi Göllüce'de. Bizans kalıntılarının üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor. Tek kubbeli olan hamamı Horasan'dan göç eden Kayı Boyu Türkleriinşa etmiş. 1975 yılına kadar hizmet verdiğini biliyoruz. Halkın sahil kıyısına yerleşmeye başlamasıyla hamam atıl kaldı. Kaderine terk edildi. geçen yıl da Büyükşehir Belediyesi Hamamın etrafını detaylı bir şekilde temizlemişti. Şimdi her iki eserin restore edilmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Selçuklu Göllüce İznik Genel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title