Haberler

GAP İnşaat Türkmenistan'ın En Büyük Limanını Yapacak

Güncelleme:

Çalık Holding bünyesindeki şirket tarafından inşa edilecek Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı, Avrupa ve Asya'nın lojistik üssü olacak.

GAP İnşaat'ın Türkmenistan'da inşa edeceği Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı'nın temeli Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve Başbakan Erdoğan tarafından atıldı. 1.5 milyar $'lık proje 4 yılda tamamlanacak. Liman, Avrupa ve Asya'nın lojistik üssü olacak.

4 YILDA TAMAMLANACAK

Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini bir lojistik üssü ve turizm merkezi haline dönüştürecek olan "Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları" projesinin toplam saha oturum alanı 1.209.400 metrekare olacak. Türkmenistan'da, Türkmenbaşı Gurbanguli Berdimuhammedov'un başlattığı bu büyük proje, feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı, gemi yapım ve onarım tersanesi inşaasını ayrıca var olan Ro-Ro ve polipropilen terminallerinin de genişletilmesini kapsıyor. 133 bin 830 metrekare kapalı alana sahip olacak projenin toplam rıhtım uzunluğu 3 bin 600 metre, toplam tren hatları uzunluğu ise 5 bin 300 metre olacak. Projenin inşaatı 4 yıl sürecek.

ERDOĞAN: TÜRKMENİSTAN ATA YURDUMUZ

Avrupa'yı Asya'ya bağlayan ulaşım ağının lojistik üslerinden biri olan Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı'nın temeli dün atıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile temel atma törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Türkmenistan'ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Her başarısından gurur duyuyoruz" dedi.

4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEK

Erdoğan, GAP İnşaat'ın üstlendiği Hazar kıyısındaki Avaza bölgesinde inşa edilecek liman projesinin her iki ülkeye de hayırlı olmasını diledi. 4 bin kişinin istihdam edilmesi planlanan proje 1.5 milyar dolara mal olacak ve 4 yılda teslim edilecek. GAP İnşaat'ın Türkmenistan'da bugüne kadar çok sayıda proje tamamlayarak iki ülke arasında adeta dostluk ve kardeşlik köprüsünü inşa ettiğini vurgulayan Erdoğan, Berdimuhamedov'a Türk firmalarına duyduğu güvenden dolayı teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, Türkmenbaşı Limanı'nın, ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağına, Türkiye ve Türkmenistan'ı birbirine daha fazla yakınlaştıracağına inandığını dile getirdi.

İPEK YOLU'NA VURGU

Liman projesinin yeniden inşa edilen İpek Yolu üzerinde çok önemli bir durağı teşkil ettiğini söyleyen Erdoğan, yeni yatırımın Asya'dan Avrupa'ya uzanan yol güzergâhında büyük bir önem kazanacağını ifade etti. İstanbul'da 29 Ekim'de açılacak Marmaray projesine de dikkat çeken Erdoğan şöyle konuştu: "Marmaray adını verdiğimiz tüp geçitlerinin içinden geçen demiryolları tamamlandı. Bu projenin tamamlayıcısı olan Kars- Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı da hızla devam ediyor. Burayı tamamladığımızda Londra ile Pekin arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacak. Avrupa'nın en batısı ile en doğusu birbirine daha fazla yaklaşacak. Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacaktır."

TÜRK ŞİRKETLERİNE ÇAĞRI

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da "Bizim projemiz Hindistan, Çin gibi Asya Pasifik ülkelerindeki büyük merkezlere ulaşmayı hedefleyecek. Gelecek benzer projeleri güneyde de yapacağız. Türk şirketlerini Avaza turizm bölgesine bekliyoruz" dedi.

"BÜYÜK BİR ESER"

Çok sayıda yabancı şirketin katıldığı liman ihalesini kazanan GAP İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, iki ülke liderine projeyi anlattı. Çalık şu bilgileri verdi: "Uluslararası modern bir kompleks oluşturuyoruz. Aldığımız talimatlar ve dizayna göre yapıldı. Türkmenistan'ın bütün ihracat ve ithalatını karşılayacak yapıya sahip. Asya ve Avrupa arasında büyük bir lojistik merkez olacak. Yan sektörlerle birlikte 4 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Bu Türkmenistan'a sizin kazandırdığınız büyük bir eser olacak. Bize güvendiğiniz için teşekkür ederim."

İZMİR LİMANI'NA BENZEYECEK

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov projenin, Birleşmiş Milletler ile Avrupa İşbirliği Güvenlik Teşkilatı'nın uzun vadedeki stratejisine de uygun olduğuna inandığını dile getirdi. Berdimuhamedov şöyle konuştu: "Türkiye ve Türkmenistan'ın uluslarası otoritesi artmaktadır. Bu büyük projeyi siyasi bakımdan güçlü, ekonomik bakımından istikrarlı devletler yapabilir. Türkiye ve Türkmenistan böyle devletlerdir. Bu limanın iki ülke arasındaki münasebetlerin parlak bir göstergesi olacağına inanıyorum." Berdimuhamedov, 2012'de resmi ziyaret için geldiği Türkiye'de İstanbul Handallı ve İzmir limanlarını ziyaret ettiğini anımsatarak, Türkmenbaşı kenti ile İzmir'in benzerlikler gösterdiğini, Türkmenbaşı limanının da bu benzerlikten etkileneceğini belirtti.

"YOLLAR KÖPRÜLER HAYIRLI İŞLERDİR"

Başbakan Erdoğan, Avaza bölgesinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu belirten Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bu yılın ilk yarısında ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 23 arttığını ifade etti. Berdimuhamedov, "Yollar, köprüler, limanlar hayırlı işlerdir. Türkiye ve Türk şirketleri hayırlı işler yapmamızda bize yardımcı oluyor. Teşekkür ediyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan ise Türkmenistan'a giderken yaptığı açıklamada Türk şirketlerinin ülkede bugüne kadar 35 milyar dolarlık proje üstlendiklerini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title