Haberler

Galata Mevlevihanesi'nde Şeb-i Arus Töreni

Büyük İslam alimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin i Rumi, sema mukabelesi ile anıldı.

Büyük İslam alimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, sema mukabelesi ile anıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beyoğlu Belediyesi, Uluslararası Mevlana Vakfı ve Kültür Kenti Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Hz. Mevlana'nın vuslatının 741. yılını anma programı", Galata Mevlevihanesi'nde gerçekleştirildi.

Programda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 1480'li yıllarda inşa edilen Galata Mevlevihanesi'nin Beyoğlu için çok önemli bir mekan olduğunu belirterek, anma törenini burada yapmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi.

?Tüm kültürlerde ve inançlarda şerefli bir ölümün, yüce ve saygıdeğer olduğunu anlatan Demircan, "Çok az insan, ölümün hakikatini hazreti Mevlana kadar zarif yorumlamıştır. Mevleviler ruhunu teslim edenlere ölü demez. Uyuyanlar der. Bunun için, bizim mezarlıklarımız, ölüler diyarı değil, ebedi uykuya yatanların bahçesidir. Bu mekanın bahçesi de bir mezarlık değil, Beyoğlu'nun sessiz ahalisidir" dedi.

Demircan, Mevleviliğin medeniyetlerinde ayrı bir yere sahip olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şeyiyle bize mahsus, kültür ve medeniyetimize özgü bu billur pınarın kaynağı, alemlere rahmet Peygamber Efendimizdir. Bütün insanlığa inen son din İslam'dır. Hz. Mevlana, bu rahmet pınarından kana kana içti. Gönlü, bütün insanlığı sevecek, yaratılan her nesneyi sinesine saracak kadar genişledi. Yüzyıllar önce yaptığı, 'gel, ne olursan ol gel' çağrısı, bunun için, daha dün söylenmiş gibi yenidir, tazedir. Konya'dan halka halka yayılan bu kutlu davet, bütün dünyayı aydınlattı. Aydınlatmaya da devam ediyor."

Her insanın Mevlana'dan feyzaldığını ifade eden Demircan, "Galata Mevlevihanesi de bu ışığın yayıldığı önemli bir merkezdir. Beyoğlu, dışarıdan bakıldığında, Batı kültürünün Türkiye'deki ilk temas noktası gibi görünse de aslında medeniyetimizin mayalandığı, harmanlandığı büyük bir asitanedir. Beyoğlu, bugün de bu ışığın parladığı, bütün cihana yayıldığı bir merkezdir. Hz. Mevlana, Mesnevi'de merkeze bağlı hareketten, köke bağlı değişimden söz eder ve şöyle der; 'su gibi akıp git, ama yatağın belli olsun.' Beyoğlu da kendi yatağında su gibi akıp gitmektedir" diye konuştu.

Tasavvuf müziği ve sema gösterisinin sunulduğu etkinliğe, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ve Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ da katıldı.

Tören öncesi, misafirlere pilav, ayran ve tatlı ikram edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Misbah Demircan Galata Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title