Haberler

Futbol Yorumcularına Eleştiri

Güncelleme:

UEFA Hakem Komitesi Üyesi Uilenberg: Eski hakemler hakemlik camiasına zarar veriyor.

UEFA Hakem Komitesi üyesi ve MHK danışmanı Jaap Uilenberg, "Türkiye'de eski ve ünlü hakemler farklı yönde eleştiriyorlar ve bu hakemlik camiasına zarar veriyor" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminere katılan Uilenberg, burada 18 ilin hakemleriyle bir araya geldi. Seminer öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Uilenberg, Türk hakemliğini nasıl bulduğuna ilişkin yöneltilen soru üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de ilk çalıştığımda, 2010 yılında biraz şaşırıyordum. Çünkü,

'Türkiye çok büyük bir futbol ülkesi ve niye bu çok büyük futbol ülkesinden çok üst düzey maçları yöneten hakemler çıkmıyor' diyordum. Mesela şu anda beni Türk hakemliğiyle ilgili olumlu konuşmaya sevk eden, motive eden Cüneyt Çakır'ın 2014 Dünya Kupası'na katılma ihtiyacı var. Katıldığı takdirde, Doğan Babacan'dan sonra yani 40 yıl sonra Dünya Kupası'na katılmış bir hakem olacak. Artık Türk hakemliğinin böyle bir periyodu yaşamaması gerekir diye düşünüyorum."

- "Fenerbahçe taraftarı oturup düşünmeli"

Uilenberg, UEFA Disiplin Komitesi'nin Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda seyircisiz oynadığı maçta stat dışından sahaya yabancı madde atılması nedeniyle Fenerbahçe'ye ceza vermesine yönelik, soruya şu yanıtı verdi:

"3 yılı geçen bir süredir Türkiye'de çalışıyorum ve devamlı sürprizlerle karşılaşıyorum. Bu da hakikaten onlardan biri. Fenerbahçe Avrupa'da çok ünlü bir kulüp, devamlı haberlerini okuyoruz. Fenerbahçe'nin Türkiye'de çok büyük reytingi var ancak bence Fenerbahçeli taraftarların oturup düşünmeleri gerekiyor. Kendi kulüplerine çok büyük zarar vermeye başladılar. Yani bu konuyu çok fazla açmak istemiyorum ama hakikaten Fenerbahçe taraftarlarının oturup kendi kulüplerine bu cezayı verdirmeleri ne kadar doğru düşünmeleri gerekiyor."

-FIFA'daki Türk hakemlerin sayısı-

Uilenberg, "FIFA'daki Türk hakemlerinin sayısı artabilir mi-" şeklindeki soruya, "Bu imkansız. Çünkü UEFA ve FIFA'nın bu konuyla ilgili uyguladıkları çok net bir politika var. Çok büyük futbol ülkeleri haricinde diğer ülkelerin 7 veya daha az FIFA hakemleri var. Türkiye'de de ben 7 sayısından çok memnunum, umarım böyle devam ederiz" diye yanıtladı.

-"Eski hakemlerin eleştirileri camiaya zarar veriyor"-

"Son zamanlarda Spor Toto Süper Lig'deki hakemlerle ilgili eleştiriler fazlalaştı. Sizin düşünceleriniz nelerdir-" yönündeki soruyu ise Uilenberg, şöyle cevapladı:

"Öncelikle bence de bu konu çok önemli ve üzerinde konuşulması gerekiyor. Dünyanın her yerinde, bütün liglerde hakemler eleştirilir. Bu konuşmak istediğimiz şey değil. Hakem her zaman eleştirilir zaten buna her zaman alışığız ancak Türkiye'de bu bazen rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Fair-play yani

'adil oyun' diyoruz, bu eleştirilerde de adil olmalı. Yani eğer doğru bir eleştiriyse zaten bunu hem biz hem de hakemlerimiz alıyoruz. Ancak beni üzen şu, Türkiye'de eski ve ünlü hakemler farklı yönde eleştiriyorlar ve bu hakemlik camiasına zarar veriyor. Bir de bunlar eski ve ünlü hakemler, onlara sevgi ve saygılarımızı yolluyoruz. Çok önemli hakemlerdi, çok önemli maçlara çıktılar ancak onların hakemlik yaptığı dönemle şu andaki hakemlik arasında farklılıklar var. Futbol çok değişti, hakemlik çok değişti. Bu aradaki değişim bile bazen yaşadığımız ana problemlerin nedeni olabiliyor."

Uilenberg'in açıklamalarının ardından seminer basına kapalı gerçekleştirildi.

Muhabir: Mehtap Yılmaz / Hüseyin Yeşilkavak

Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA

Kaynak: AA / Spor

Jaap Uilenberg Cüneyt Çakır Fenerbahçe Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title