TL Üzerindeki Baskının Devamını Bekliyoruz

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
17 Eki 2016 Pazartesi

Musul operasyonunun başlamasıyla beraber TL yeni haftaya da değer kaybıyla girdi. Doların hali hazırda global bazda güçlenme eğiliminde olduğu bu haftada hem sınır ötesi operasyonun etkisi, hem de hafta içinde Merkez Bankası’nın da faiz indirmeye devam etmesinin beklenmesiyle beraber kur da yeniden 3,10 seviyesi üzerine geldi.


Aslında TL’deki değer kaybının yine birden fazla sebebi var. Ortaya çıkan piyasa fiyatlama davranışları da bu faktörlerin bileşkesi olarak ortaya çıkıyor. Artan piyasa baskısının ana sebebi USD’nin global bazda güçlenme eğiliminde olması. Buna neden olan etmen de Fed’in faiz artırımı ihtimalini işaret eden opsiyon fiyatlamalarıdır. Fed’in opsiyon fiyatlamaları Aralık toplantısında faiz artırımı ihtimalini %66 olarak görüyorlar. Bu hafta da TÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında ABD’de manşet TÜFE’nin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %1,5’a doğru artması beklenirken; gıda ve enerjinin dışarıda kaldığı çekirdek göstergelerde de aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,3 oranında artış beklenmektedir. Beklentiler paralelinde aylık enflasyon artışları yaşanırsa faiz artırım argümanları kuvvetlenecektir.


Bu perspektifte haftalık hareket baz alındığında GOÜ paralarının tamamına yakınında USDye karşı zayıflama görülmektedir ve TL de bu grup içinde değer kayıplarında orta sıralarda yer almaktadır.



İç faktörlerde de bu hafta için Musul operasyonunun ve Perşembe günü gerçekleşecek olan Merkez Bankası toplantısının etkilerinden bahsedilebilir. Musul operasyonu jeopolitik endişelerin artmasına neden olurken, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri de TL’nin dayanma gücünü azaltmaktadır. Bu hafta yayınlanan yabancı raporlar da beklenenden fazla faiz indirimi yapılmasının kur üzerinde katalist etkisi olabileceğinden bahsetmekteler. Merkez Bankası’nın da odak noktasının büyümeyi desteklemeye kaydığını ve iç talep kaynaklı büyüyeceğimizi düşünerek; 2 faiz indiriminin daha 25’er baz puanlık dilimlerle yapılmasını; faiz koridorunun en son %7,75 - %7,50 - %7,25 bandında simetrik hale getirilmesini bekliyoruz. Yani Ekim PPK’da ve Kasım PPK’da faiz indirimleri yapılacak. En sonunda da tek politika faizinin %7,50’de oluşturularak sadeleşmenin bitirileceğini öngörüyoruz.


Bir perspektif de Fitch ile alakalı. Haftasonu düşen bir habere göre Fitch 8 Ekim’de Washington’daki IMF ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye aleyhine bir sunum yaptı. Fitch’in sunumunda kredi notunu kaybeden ülkeleri incelendi ve 7 ayrı kritere göre incelenen bu ülkelerin son 3 yıldaki performansı incelendi. Bu kriterler halen yatırım yapılabilir notu olan Rusya, Güney Afrika ve Türkiye ile karşılaştırıldı. Fitch çalışmasına göre Rusya 7 kriterin 3‘ünden Türkiye 4’ünden ve Güney Afrika ise 5’inden sınıfı geçemedi. Türkiye’nin sınıfı geçtiği kriterler büyüme, kamu dengesi ve kamu borç yükü iken; enflasyon, cari açık, net dış borç ve yöneti kalitesi ise başarısız bulunduğumuz alanlar olarak gösterildi. Fitch’in bu değerlendirmesinin not indirimine doğru bir yolu açtığına dair yorumlar da var, ki bu sunumdan bir not indirimi öngörüsü pekala çıkarılabilir.


Daha önceki yorumlarımızda kur yüksek kaldıkça Borsa’nın yukarıda, tahvil faizlerinin de aşağıda kalmasının zor olduğunu vurgulamıştık. Borsada anlamlı düşüş halen yok, ancak tahvil faizleri yukarı doğru eğilim gösteriyorlar. Bu kapsamda bant aralıkları faizlerde birer kademe yukarı geçmek üzereler. 2 yıllık tahvil faizi ay başında %8,60’lardayken şu anda %9’da. 10 yıllık tahvil faizleri de çift haneye yükseldi.



Bu şartlar altında kurda görülebilecek aşağı yönlü hareketler düzeltme seviyesinde kalacaktır ve ana fiyat dalgalarının yönü yukarı doğru olacaktır. Para piyasasında başlayan baskı, Türk finansal varlıklarının tamamına yayılabilir. 3,10 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yeni oluşacak gürültü alanı 3,10 – 3,17 olarak teknik analiz göstergelerinde ortaya konulmaktadır.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,3013 -0,08 02:38
Euro Euro 34,6648 -0,02 02:38
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4074 -0,27 02:38
BIST 100 BIST 100 10.277 0,67 18:10
BIST 50 BIST 50 9.078 0,63 18:10
BIST 30 BIST 30 11.148 0,53 18:10
Gram Altın Gram Altın 2382,5 -0,43 02:38
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3805 -0,33 02:38
Yarım Altın Yarım Altın 7609 -0,33 02:38
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16113 0,19 12:58
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"