TL Kaygan Zeminde, İç ve Dış Faktörler Beraber Baskılıyor

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
13 Eki 2016 Perşembe

TL, USD karşısıda tarihinin rekor düşük seviyesini yeniledi ve bu kapsamda USDTRY kuru da sabah saatlerinde yeniden ivme kazanan yükselişle beraber 3,1057 seviyesini gördü.


TL’nin değer kaybetmesinin üzerinde geniş zamana yayılan kırılganlık faktörlerinin yanı sıra, gündemde yer alan para politikası ve siyasi sistem tartışmalarının etkisi görülmektedir. Fed’in Aralık’ta faiz artırması ihtimalinin kuvvetlenmesi ve 2017 yılına şahin bir politika duruşuyla girmesi olasılığı GOÜ para birimlerini genel olarak baskılarken, günlük bazda TL bu grubun ortasında, aylık bazda ise değer kayıplarında ilk sırasındadır.



Grafik 1: GOÜ para birimlerinin USD’ye karşı günlük değer değişimi (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)


Türkiye’ye ilişkin iki neden öne çıkıyor. Birincisi siyasi sistemle alakalı son açıklamalar. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hafta içindeki açıklamalarından sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın da Başkanlık sistemi kanun teklifini Meclis’e en kısa sürede ileteceklerini söylemesi sonrasında kur hareketinde yukarıya doğru ivmelenme olmuştu. Aynı zamanda Başkanlık sistemine ilişkin halka gidileceği söylemi de kısa dönemde Türkiye’nin referanduma gideceği beklentisi oluşturmaktadır. Yatırım eşiğindeki bir kredi notunun kaybedildiği ve küresel sermaye hareketlerini etkileyecek Merkez Bankaları politikalarının olduğu bir ortamda dış finansman ihtiyacı, tekrar sandığa gidilmesi durumunda daha kaygan bir zemine oturabilir. Bu durumun Türk finansal varlıklarının genelinde değer kayıplarının devamını tetikleyeceğine ilişkin endişemiz mevcuttur.



Grafik 2: GOÜ para birimlerinin USD’ye karşı aylık performansı (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)


Bir diğer unsur; söz konusu ortamda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ediyor olması ve devam edeceğinin de beklenmesi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin kur ve para politikasına ilişkin yaptığı açıklama ve öngörüler de önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın faiz indirmeye devam edeceği beklentisini kuvvetlendirmektedir. Faiz indirimlerinin de reel getirileri azaltması nedeniyle TL’de değer kaybını tetiklemesi durumundan söz edilebilir. Ancak, büyümenin odak noktasına oturtulduğu bir ortamda da, her ne kadar teorik olarak aksini düşünsek de faiz indirimleri devam edecektir.



Grafik 3: USDTRY gün içi fiyat hareketi (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)


Son olarak; yükseliş devam eder mi? Bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3,05 – 3,10 platosundan 3,10 – 3,17’ye doğru kayacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan kullandığımız Fibonacci araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve forward fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5362 0,07 13:57
Euro Euro 34,9070 -0,19 13:57
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,7413 -0,11 13:57
BIST 100 BIST 100 9.884 1,72 13:41
BIST 50 BIST 50 8.729 1,87 13:41
BIST 30 BIST 30 10.692 2,01 13:41
Gram Altın Gram Altın 2456,5 0,76 13:57
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3915 0,52 13:57
Yarım Altın Yarım Altın 7830 0,52 13:57
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16643 0,56 13:52
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"