TCMB adına son aylarda alınmış en kolay karar: Beklemek ve sıkı para politikası

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
27 Tem 2017 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklendiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Gecelik borç verme faiizni %9,25’te, 1 haftalık repo faizini %8,00’de, gecelik borçlanma faizini de %7,25’te bırakan TCMB, son dönemde ana para politikası enstrümanı olarak kullanmakta olduğu geç likidite penceresi faiz oranını da %12,25’te sabit tuttu. Piyasanın beklentisi de zaten bu yöndeydi.
 
Merkez Bankası son zamanların en rahat toplantısını yaptı diyebiliriz. Fed’in temkinli açıklamalarından sonra, kur zaten aşağı doğru gidiyorken retoriğin dışına çıkmayacak bir Merkez Bankası söylemi yeterliydi. Faizlerde beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yok. Bununla beraber, en önemlisi “enflasyon odaklı sıkı para politikası” söylemi politika açıklamasında yer almaya devam ediyor. Merkez Bankası bir yanda enflasyonu izlemeyi devam ediyor, öte yandan da mevcut durum açısından risk teşkil eden unsurları da göz önünde bulundurmaya devam ediyor.
 
Enflasyonda ve enflasyon beklentilerinde bir düşüş var. Yaz aylarında baz etkisinden ve gıda fiyatları üzerindeki kısa vadeli önlemlerin sonucu olarak enflasyonda gerileme bekleniyor. Mesela; haftaya açıklanacak Temmuz ayı enflasyonunda, yıllık enflasyonda bir miktar daha düşüş olacaktır; çünkü geçen yılın Temmuz enflasyonu çok yüksekti. Ancak gıda fiyatları konusunda yapısal çözümün henüz gerçekleştirilmemesi enflasyonda yukarı yönlü risklerin, eskiye göre daha dengeli olsa da devam ettiğini gösteriyor. Temmuz’dan sonra da, muhtemelen inişli çıkışlı bir grafik izleyeceğiz gibi görünüyor. Yine de yıl sonuna doğru tek haneye doğru düşüş ihtimali, 3 ay öncesine göre çok daha fazladır.


Bir diğer unsur; gelişmiş merkez bankalarının önümüzdeki aylarda içine girmesi beklenen parasal sıkılaşma furyası. ECB başta olmak üzere büyük merkez bankalarının para politikalarını normalleştirmesinin gelişmekte olan piyasalarda yaratması beklenen volatilite de göz önünde bulundurulması gereken bir risktir. Bu yüzden sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesi oldukça önemli. Merkez Bankası yapmayı gereken açıklamayı yaparak piyasaları memnun etti.


Hali hazırda ağırlıklı ortalama piyasa fonlaması (AOFM) %11,93 seviyesinde. Merkez Bankası, Haziran ayında enflasyon %10,90’a düşmesine rağmen fonlama oranını herhangi bir şekilde gevşetmedi. Şu anda da bunun gevşetilmemesi fiyat istikrarı ve enflasyon beklentilerinin çıpalanması bakımından daha doğru olacaktır. Tabii Merkez Bankası’nın bu oranı gevşetip gevşetmemesi, ileriyew dönük enflasyon beklentileri ile alakalı olacağından, önümüzdeki aylardaki enflasyon gelişmeleri ana belirleyici olmayı sürdürecektir. Geniş resimde ise; GLP gibi olağandışı bir enstrümanı Merkez Bankası elbette ana para politikası aracı olarak uzun süre kullanmak istemez. Lehimize olacak her türlü gelişme Merkez Bankası tarafından değerlendirilecek ve zaman içinde para politikasını normalleştirmenin fırsatları da kollanacaktır.
 
Bu gelişmeler TRY tarafına bir negatiflik oluşturmaz. Geniş resimde TRY, dış konjonktürle uyumlu bir fiyatlama yapmaya devam edecektir ve kendi ülke grubu içinde de lehine olan faiz farkından dolayı carry trade / arbitraj avantajından faydalanmaya devam edecektir. 3,48 dolaylarındaki desteğin hızlı bir şekilde kırılmasını öngörmesem de, 3,52 üzerinde kuvvetli bir hareket yaratılamadığı sürece kurda ana yön aşağı olacaktır. Bu kapsamda 3,50 ve 3,48 kısa periyodda izleyeceğimiz destekler olacaklardır.
 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5310 0,06 02:34
Euro Euro 34,8554 -0,12 02:34
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6440 -0,13 02:34
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2437,3 -0,02 02:34
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3891 -0,09 02:34
Yarım Altın Yarım Altın 7783 -0,09 02:34
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"