Draghi kesenin ağzını açtı…

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
10 Mar 2016 Perşembe

Ekonomik toparlanmanın yavaşlaması ve deflasyon endişelerinin geri dönmesi Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım programında daha kararlı adımlar atmaya zorlayan etmenler olarak öne çıkmıştır. Negatif faiz tartışmalarının büyük merkez bankaları nezdinde bu kadar büyüdüğü bir ortamda, küresel piyasalar da AMB’nin üzerine büyük bir yük yüklemişti, hali hazırdaki 10 bps mevduat faizi indirimi ve parasal genişleme beklentileri son dönemde Euro’yu zayıflatmışken, AMB’nin bu beklentilerin ötesine geçmesiyle beraber piyasa tepkisinin ilave hareketler ortaya çıkardığını görmekteyiz. Aralık’ta su tabancası kullanmayı tercih eden AMB, Mart ayında bazukayı kullanmak durumunda kalmış görüntüsü vermektedir.


Aralık ayında varlık alım miktarlarına herhangi bir ayarlama yapmayan AMB, sadece programı Mart 2017’ye uzatmakla yetinmişti. Sonrasında karşılaşılan veri seti ise, özellikle enflasyon konusundaki sıkıntıların ayyuka çıktığını göstermişti. Nitekim; Şubat ayında manşet enflasyon yıllık bazda yüzde 0,2’lik gerilemeye işaret ederken, petrol fiyatlarının dahil olmadığı çekirdek enflasyonda da yıllık bazda sert bir gerileme söz konusu oldu.


En önemli tartışmalar şu anda negatif mevduat faizi oranı üzerinde gerçekleşmektedir. Bu tartışmaların ana ekseni de negatif faizin finansal sistem içerisinde yarattığı riskler. Bu risklerin en önemlilerinden birisi bankaların karlarının erimesidir. Negatif faizin ana amacı, bireylerin parayı bankalara yatırmaları yerine harcamalarını teşvik etmek, bankaların da daha çok kredi vermesini sağlamak; böylece de ekonomik aktiviteyi canlandırarak enflasyona katkıda bulunmak. Negatif mevduat faizi artık daha da negatif, ancak en azından beklenen kadar bir indirim söz konusudur. Mevduat faizinde beklenen indirimin çok ötesine gidilmedi. Refinansman ve marjinal borç verme faizinde yapılan 5’er bps’lik indirim ile bu genişleme beklentileri karşılanmaya çalışılmış. Ancak yapılan indirim miktarları bakımından refinansman faizinde ve marjinal borç verme faizinde daha çok teknik ayarlama oldu diyebiliriz. Genişlemenin boyutunu artıran bir başka hamle de, bankalara yönelik 4 yıl vadeli LTRO programı oldu.


AMB’nin varlık alım programında, Aralık 2015’teki “hata”dan sonra Almanya’nın muhalefetine rağmen daha ciddi adımlar atmak konusunda kararlı olduğunu gördük. Tabii hali hazırdaki deflasyon tehdidinin ve aşağı revize edilen büyüme beklentileri eşiğinde, ekonomik toparlanmanın en azından hızlı değil, daha ılımlı seviyelerde olabileceğini gösterdiğini söylemeliyiz. Draghi’nin varlık alım programının gerekirse Mart 2017 sonrasına da uzayabileceğini belirtmesi, ekonomik toparlanmanın yavaş ve zamana yayılan bir şekilde olacağını teyit etmektedir. Sonuçta, para politikalarından mucize beklenmemesi gerektiğinin, en azından sorunlu ülkelerdeki borç sorunları konusunda yapısal eksikliklerin giderilmesinin daha önemli olduğunun farkında olmalıyız. Draghi de her fırsatta yapısal reformların gerekliliğinden bahsetmektedir.


Paketin beklenenden kuvvetli gelmesi piyasanın ilave tepkiler vermesine neden oldu. Euro/dolar paritesinde 1,0850’ye doğru bir gevşeme olmakla birlikte, Avrupa faizlerinde de aşağı yönlü hareketin sert olduğu görülmektedir. Fransa 10 yıllıklarının getirisi yüzde 0,44, Almanya 10 yıllıklarının getirisi yüzde 0,18 seviyelerine kadar geri geldi. Dolar/TL tarafında 2,88 seviyesine doğru bir gevşeme meydana geldi. Gelişmekte olan ülke kur sepetinde gelişen Avrupa para birimlerinde değer kaybı, diğer para birimlerinde değer kazancı görülmektedir. Değer kazançlarının nedeni, güçlü genişleme paketinin oluşturduğu fon akımı beklentisidir. Türk lirasının da olumlu olmakla beraber sınırlı bir reaksiyon verdiğini söyleyebiliriz. Ancak Türk lirasında bu hareketin uzun vadeye yayılmasını beklemiyoruz. Daha anlamlı etki Borsa İstanbul tarafında görülebilir, 80.000 uzun süredir izlenen bir seviye olmakla birlikte aşılması halinde yukarı yönlü hareketin de devamı beklenebilir.


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4927 -0,14 19:08
Euro Euro 34,9136 0,35 19:08
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6898 0,18 19:08
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2434,6 0,50 19:08
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3891 0,78 19:08
Yarım Altın Yarım Altın 7783 0,78 19:08
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"