Sanayi Üretimi: Revize Edilen Beklentiler Sonrası Büyümede Riskler Dengeli

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
10 Eki 2016 Pazartesi

Türkiye'de Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %9,4 oranında artış gösterdi. Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin Ağustos ayında daha yavaş bir artış göstereceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden daha pozitif bir gerçekleşme olduğu görülmektedir.


Bilindiği gibi 15 Temmuz'da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkileri üretim kanalları üzerinde de görüldü. Temmuz ayındaki sert düşüş, Ağustos ayında aylık bazdaki verilerde önemli bir sıçramayı beraberinde getirdi. Üretimde yeniden hızlanma olması adına olumlu, ancak verilerde bu kadar fazla oynaklık olması da dengesizlik yaratıyor. Dolayısıyla Ağustos ayı verilerindeki toparlanmayı, Temmuz ayına göre bir toparlanma şeklinde değerlendirirsek daha doğru olur. Yılın 3. çeyreği genel olarak ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmemiştir.


İmalat sektöründe yine sınırlı bir katkı görmekle beraber, ana sanayi gruplarından madencilik ve taşocakçılığı ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminin katkısı daha belirgin görülmektedir. Bu iki ana sanayi grubunda arındırılmış verilerle yıllık artış oranı sırasıyla %4,3 ve %5,3'tür. Öte yandan, artan dış talebin etkisiyle beraber dayanıklı tüketim malı imalatında ve ihraç mallarının üretiminde Ağustos ayında toparlanma görülmektedir. Dayanıklı tüketim malı imalatı Ağustos ayuında %32,6 artarak önemli bir toparlanma gösterirken, yıllık bazda da %1 artış gösterdi. Yıllık üretim seviyesini de aşması olumlu. Ara malı imalatı, toplam sanayi üretimindeki artış oranının altında, buna karşın dayanıksız tüketim malı imalatında ve enerji imalatında da artış görülmektedir.


Almanya'da Ağustos ayında %2,5 artan sanayi aktivitesi ve Avrupa ekonomilerindeki toparlanma emareleri çerçevesinde dış talebin destekleyici olduğunu belirtmek gerekir. Aynı dönemde Almanya'nın %2,2 artış göstermiş olan ithalatını da göz önünde bulundurduğumuzda, Avrupa'nın toparlanması bizde de üretim kanallarını olumlu etkileyecektir. Hali hazırda ihracatımızın %40'ından fazlası Avrupa Birliği'ne yapılmaktadır.


3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecektir. Bu da yıl genelinde iktisadi büyümenin %3 civarlarına doğru baskılanmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda da tüketim harcamalarını artırmak ve iç talep yönünden büyüme desteklenmeye çalışılmaktadır. Büyüme için aşağı yönlü risklerin bir adım önde olduğu bir dönemden geçtik. Artık resmi beklentilerin de aşağı yönlü revize edilmesiyle beraber aşağı ve yukarı yönlü riskler dengeli hale gelmiştir. Hali hazırda 3. çeyrek için büyüme beklentimiz %1,8, 2016 yılının tamamı için ise OVP'ye paralel olarak %3,2'dir.




Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,2074 -0,42 18:28
Euro Euro 34,7550 -0,41 18:28
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4285 -0,23 18:28
BIST 100 BIST 100 10.056 -1,59 18:09
BIST 50 BIST 50 8.878 -1,46 18:09
BIST 30 BIST 30 10.921 -1,25 18:09
Gram Altın Gram Altın 2418,4 -1,47 18:28
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3861 -0,86 18:28
Yarım Altın Yarım Altın 7722 -0,86 18:28
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16266 -0,51 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"