Merkez’den Ses Getiren Faiz Aksiyonu

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
24 Kas 2016 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Kasım PPK toplantısında politika faizi olarak adlandırılan 1 haftalık repo faizini 50 baz puan artırarak %8,00 seviyesine getirirken, bir diğer sürprizi de gecelik borç verme faizinde yaptı. Mart 2016’dan beri toplamda 250 baz puan indirmiş olduğu gecelik borç verme faizini 25 baz puan artırdı ve %8,50 seviyesine getirdi. Gecelik borçlanma faizinde ise bir değişiklik oldu.
 
Tabii, beklentilerin üzerinde bir faiz artışı olması itibariyle yakın dönemde TRY’deki negatif ayrışmanın da önüne geçebilecek bir adım olarak değerlendiriyoruz. TCMB, para politikası aksiyonlarında son derece proaktif davrandı ve bir anlamda güven tazelemiş oldu. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ekonomi yönetiminin itirazlarına rağmen bu hamlenin yapılmış olması çok önemli. En azından Merkez Bankası’ndan para politikası proaktivitesinin gelebileceğini görmüş olduk. 
 
Merkez Bankası sadece faiz ile değil, başka araçlarla da hamle yapmış oldu. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi. Bu kapsamda finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar USD ilave likidite sağlanması öngörülüyor. Bir diğer değişiklik; reeskont kredilerinde yapıldı. Daha önce ihracatçıya TRY kredi verip USD olarak geri alan TCMB, vadesinde yapılan geri ödemelerde TRY ödemelerini de kabul edecek. Aynı zamanda reeskont kredilerinde vade de uzatılmış oldu.
 
Merkez Bankası’nın ilave likidite ayarlamalarıyla beraber, bir yandan da zorunlu karşılık ve ROM enstrümanlarını sıklıkla kullanarak piyasaya destek vermeye devam edeceğini görüyoruz.
 
“Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.”


Parasal sıkılaşma teriminin metnin içine girmiş olması durumu yeterince özetliyor. Sn. Murat Çetinkaya’nın son enflasyon raporu konuşmasında özenle altını çizdiği “enflasyon beklentilerini bozacak her türlü gelişmeler’in başında kur oynaklığı gelmekteydi. Enflasyon görünümündeki yukarı yönlü risklerle beraber Merkez Bankası’nın sıkılaşma yönünde adım attığı görülmektedir. Politika faizindeki beklentilerin üzerinde artışın yanında, daha önceki üst bant indirimlerinin tersi yönünde bir adım atılmış olduğunu da belirtmek gerekir.
 
Politika açıklamasında da ilave aksiyonların gelebileceğine dair sinyaller alınmaktadır. Mevcut politika duruşu devam ettirildiği sürece iç piyasada stabilizasyon sağlamamız zor olacaktı. Özellikle de küresel oynaklığın bu kadar arttığı ve ABD faizlerinin hızla yukarı gittiği bir ortamda. Merkez Bankası’nın ses getirmesi gerektiğini yazmıştık. Faiz hamlesi TRY’nin dayanma gücünü artırdı elbette Ancak Merkez Bankası’nın proaktif olması piyasanın sakinleşmesi için yetmez.. Merkez Bankası’nın elinde olmayan faktörler var, hem küresel hem de lokal faktörler. En azından lokal hikayeyi iyileştirmek zorundayız. Avrupa Parlamentosu oylaması istediğimiz gibi sonuçlanmadı mesela; stratejik olumsuzluklara ek çentik atacak her türlü gelişme stabilizasyonu zorlaştırır. Bunun yanında; politik tansiyon mutlaka düşmeli...


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5063 -0,10 23:49
Euro Euro 34,9074 0,54 23:49
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6431 0,42 23:49
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2437,3 0,61 23:49
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3894 0,85 23:49
Yarım Altın Yarım Altın 7788 0,85 23:49
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"