Fed beklenirken…

Enver Erkan
Enver Erkan
Araştırma Uzmanı / KapitalFx
19 Mar 2018 Pazartesi

Jerome Powell liderliğinde yapılacak olan ilk Fed toplantısının haftasına girilirken, piyasalar da bu toplantıdan gelecek olan kararları beklemektedir. ABD’de siyasete ilişkin gelişmelerin, ekonomi ve para politikasının önüne geçtiği geçen haftanın aksine, bu hafta Fed beklentileri ve ekonomiye dair beklentilere doğru odak noktası kayacaktır. Fed’in 25 baz puan faiz artırmasını bekliyoruz. Piyasaların beklentisi de bu yöndedir ve bu tamamıyla fiyatlamaların içerisindedir.


Fed konusunda odaklandığımız nokta geleceğe dair faiz beklentilerinin ortaya konulduğu nokta grafiğindeki hareketler olacaktır. Piyasalar Fed’den toplamda 3 faiz artırımı bekliyor ve bu beklentinin 4 veya daha fazla faiz artırımına kayması durumunda USD temasında güçlü fiyatlama reaksiyonları söz konusu olabilir. Faiz kararı ve nokta tahminleri gördükten sonra Başkan Powell’in basın toplantısını ve ileriye dönük yönlendirmesini takip edeceğiz. Konuşmasında ABD ekonomisinde ılımlı büyüme ve güçlü istihdam dinamiklerine vurgu yaparken, enflasyon da toparlanmanın zaman alabileceğini vurgulayabilir. Fed ekonomik tahminlerini de güncelliyor ve özellikle enflasyon bacağında yapılabilecek yukarı yönlü güncellemeler de Fed’den faiz artırım beklentilerini yükseltebilir.



Tabii asıl nokta “Fed şunu yapar”dan çok biraz da bundan sonraki sürece yönelik beklentiler olacak, çünkü istihdam piyasası toparlanıyor, bunun yanında enflasyon beklentileri de yükseliyor. Henüz %1,5’ta takılı kalması itibariyle çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) göstergesine yansıyan bir durum yok, ancak Philips eğrisi varsayımları aşağı yukarı son 17-18 yılın en düşük seviyelerinde seyreden işsizlik oranı (aşağıdaki grafik) ilerleyen dönemde ücretler kanalı üzerinden bir enflasyon artışı olabileceğini ortaya koymaktadır. Buna Trump’ın istihdam artırıcı ve şirketlerin vergi yükünü azaltıcı ekonomik reformları da dayanak olarak gösterilmektedir.



Fed’in çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) göstergesine ilişkin son tahminleri 2018 için %1,9 ve 2019 için 2 seviyesinde, yani enflasyonun gelecek yıl hedefe gelmesi bekleniyor. Bu zamana kadar varlık fiyatlarında balon yaratmamak için Fed’in piyasanın önünden giderek faizleri yükseltmesi gerekliliği görüşü biraz daha hakim, bu nedenle ekonomide toparlanma sinyalleri Fed açısından argüman olarak kullanılarak faizlerin artırılma hızı ivmelendirilebilir. Bu en çok da Trump paketi ile artacak ekonomik büyümenin bir gerekliliği olarak görülmektedir.



Bu noktada elbette tahvil piyasasının vereceği tepkilere de bir parantez açmak gereklidir, çünkü görüldüğü üzere para politikası ve yakın vadeli enflasyon beklentilerini daha yoğun yansıtan 2 yıllık tahvil faizi hareketinin yukarıya doğru ivmelenmesinden mütevellit 2 ve 10 yıllık tahvil faizi makası (spread) kapanmaktadır ve Fed’in faizleri daha da artırması bu spreadi daha da daraltarak USD tarafında da daha güçlü fiyatlamaları beraberinde getirebilir. Bu noktada muhtemelen 10 yıllıklar da yukarı hareket edecektir ve tüm vadelerde ABD getiri eğrisinde bir kayma meydana gelecektir. 2 yıllıklardaki hareket daha hızlı olabileceğinden, getiri eğrisinin kısa vadeli tarafının yukarı kalkması piyasalara enflasyon ve faiz endişelerini artırabilir. Bu aslında küresel risk iştahı açısından da negatiftir ancak asıl etkisinin gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde olması beklenebilir.


Bu noktada başlıca varlık sınıflarına ilişkin teknik beklentilerimizi de şu şekilde paylaşıyorum:


  • 10 Nisan 2017 tarihinden beri yükseliş trendi görünümüne devam eden EURUSD paritesinde, “Fed ile birlikte bu düşüncesine devam edecek mi” sorusunun cevabında trend alt noktası 1,22 seviyesi yakinen takip edilmelidir.
  • 3,8220 – 3,8450 bölgesi üzerinde pozitif görünümüne devam eden USDTRY kurunda tarihi zirveye doğru çıkış izlenebilmesi için 3,9465 seviyesi üzerindeki hareketlere ihtiyaç vardır. Aksi takdirde trend içi tepkiler gündemde yer alabilir. Kurda trend içi tepki mi yoksa tarihi zirveye doğru bir çıkış mı oluşabilir sorusunun cevabında Fed gündemi takip edilebilir.
  • Yükseliş trendinin alt noktası ve aynı zaman da Fibonacci %50’lik düzeltme oranını temsil eden 1299 seviyesi üzerinde Ons Altına yönelik pozitif beklenti ön plandadır. Fed ile birlikte Ons Altın yükseliş trendi görünümüne devam edebilir mi sorusunun cevabı için 1299 seviyesi takip edilebilir.
Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4945 0,35 15:34
Euro Euro 34,7631 0,60 15:34
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5861 0,28 15:34
BIST 100 BIST 100 9.560 0,31 15:19
BIST 50 BIST 50 8.455 0,41 15:22
BIST 30 BIST 30 10.337 0,56 15:19
Gram Altın Gram Altın 2489,1 1,07 15:34
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3962 0,13 15:34
Yarım Altın Yarım Altın 7923 0,13 15:34
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17246 -1,00 15:34
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"