Haberler

Eskişehir'de gönüllü arama kurtarma ekibi tatbikatlarla çevikliğini artırıyor

Güncelleme:

Eskişehir'de 2014 yılında kurulan Dorlion Arama Kurtarma Derneği (DAK), afetlere daha etkili bir şekilde müdahale edebilmek ve çevikliğini artırmak amacıyla eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Eskişehir'de 2014 yılında kurulan Dorlion Arama Kurtarma Derneği (DAK), afetlere daha etkili bir şekilde müdahale edebilmek ve çevikliğini artırmak amacıyla eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Tepebaşı ilçesine bağlı kırsal Kızılinler Mahallesi'nin 15. kilometresinde 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla hazırlanan tatbikat alanında ses dinleme, işaretleme, giriş noktası belirleme, enkaz üzerinden belirlenen noktaya girme, yaralıyı çıkarma gibi görev dağılımı yapan ekip, kurtarma operasyonuna başladı.

Yaklaşık 4 saat süren tatbikatta hazırlanan senaryoya göre enkaz altında kalan yaralıya ulaşmanın yanı sıra yaralıların yakınlarını teskin etmek, olay yerine girmemelerini sağlamak, sessizlik oluşturmak ve olası artçı depremlerde kendilerini koruma altına almak gibi konular ele alındı.

AA muhabirine çalışmaları hakkında bilgi veren 50 gönüllüden oluşan DAK Genel Başkanı Abdullah Aydıngör, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda şehir içi ve şehir dışı görevlere giderek gönüllü destekte bulunduklarını söyledi.

Aydıngör, son olarak 30 Ekim 2020'de Ege Denizi'nde meydana gelen yıkıcı depremin ardından İzmir'de gönüllü arkadaşlarıyla 30 saat boyunca görev aldıklarını dile getirdi.

Arama kurtarma gönüllüsü olmanın, insanın hayata bakış açısını değiştirdiğini vurgulayan Aydıngör, şöyle devam etti:

"İzmir depreminde enkaz altında bir ses duyduk ve oraya yöneldik. Sanırım bir dede ve nine torunlarıyla deprem esnasında evden çıkmaya çalışmış fakat maalesef enkaz altında kalmışlardı. Enkazda torununun elini bırakmamış bir teyze buldum. Torununun hala yaşadığını düşünüyor olsa gerek, elini asla bırakmadı. İkna ederek teyzeyi enkazdan sağ çıkardık. Küçük çocuk ve dedemizin ise cansız bedenlerini çıkarttık. Bazen zamanın çok yavaş işlediğini düşünür insan fakat bu tarz işlerde zaman çok hızlı ilerliyor ve bir an evvel birilerine ışık olabilmek istiyorsunuz. Deprem ülkesi olarak hepimizin aslında birer gönüllü olması gerekiyor."

"Bazen yüzümüzü güldüren olaylar yaşanıyor"

Aydıngör, arama kurtarma ekiplerinin ilginç olaylarla da karşılaştığını anlattı.

Yaklaşık 2 yıl önce bir gencin kedisinin pencereden apartman boşluğuna düştüğünü aktaran Aydıngör, "Kediyi kurtardık, sahibine verdik fakat 1 yıl sonra aynı gün aynı evde başka bir kedi de apartmanın boşluğuna düşmüş. Onu da kurtarmıştık. Bazen yüzümüzü güldüren olaylar yaşanıyor." dedi.

DAK gönüllülerinden sınıf öğretmeni Zuhal Avcı da mesleği gereği birçok ili gezdiğini belirtti.

Öğretmenliğin meşakkatli taraflarından birinin, görev yapılan bölgenin coğrafi yapısı olduğunu ifade eden Avcı, "Çok deprem, sel ve felakete şahit oldum. Doğayı seven de biriyim. 5 yıldır gönüllü olarak hizmet ediyorum. Öğrencilerime de bu gönüllülük hassasiyetini aktarmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title