Haberler

Erzurum: Erzurum'da "Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi" Semineri

Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi'ndeki Yasaların Uygulanmasına İlişkin Bilgilendirme ve Değerlendirme Semineri, Erzurum'un Hınıs İlçesi Cumhuriyet Savcılığı'nın Ev Sahipliğinde Yapıldı.

Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi'ndeki yasaların uygulanmasına ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme semineri, Erzurum'un Hınıs İlçesi Cumhuriyet Savcılığı'nın ev sahipliğinde yapıldı.

Hınıs Kültür Sitesi toplantı salonunda düzenlenen seminere, Hınıs, Karaçoban, Karayazı ve Tekman İlçe Jandarma Komutanlıkları ile Erzurum İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü ve Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü'nde görev yapan personel ve Hınıs İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Karaçoban ve Tekman İlçe Emniyet Amirliği'nde görev yapan personel katıldı.

Hınıs Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen seminerde katılıcımlara, "01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Adli Kolluk Yönetmeliği, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği, Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik, Suç Eşyası Yönetmeliği ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği gibi yeni çıkan kanunlarla yönetmeliklerin ve 01.01.2006 tarihinde yayınlanan Adalet Bakanlığı genelgelerinin uygulanmasında çıkabilecek aksaklıkları giderebilmek, eşgüdüm içinde hareket edebilmek, olası diğer sorunların tespitiyle çözümüne ilişkin önerileri görüşüp karara bağlayarak, basit, etkin ve çabuk yargılamanın gereğinin soruşturma safhasından itibaren başladığı bilinciyle hareket ederek gereğini yapmak üzere ve adli kolluk görevlilerince tanzim edilerek Hınıs Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilen soruşturma evraklarında tespit edilen eksikliklerin giderilmesi, koordinasyonun sağlanması ve işbirliğinin en üst dereceye çıkartılması" konularında bilgi verildi.

Hınıs Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet Başsavcılığı ve kolluk güçlerinin beraberce çalışmalarının ürünü olan suçla ve suçlularla mücadelede, kovuşturma aşaması için tanzim edilen soruşturma evrakının usul yasalarımızda belirtilen şekilde hazırlanmak suretiyle mahkemelere gönderilmesi, yargının çabuk işlemesinde ve adaletin tecellisinde büyük önem arz etmektedir" dedi.

Seminerde daha sonra Hınıs Cumhuriyet Savcısı Tuncay Elarslan "Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği, Adli Kolluk Yönetmeliği ve İletişimin Tespiti" konularında bir sunum yaptı. Hınıs Cumhuriyet Savcısı Semih Öztürk "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği" konusunda, Hınıs Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin de "Kolluğun Zor Kullanma Yetkisi ve Bu Yetkiye İlişkin Sınırın Aşılması" konusunda bilgi verdi.

Hınıs Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda verilen öğlen yemeğinden sonra, seminerin ikinci bölümüne geçildi. Soru-cevap şeklinde geçen bu bölümde de adli kolluk kuvvetlerinin görev yaparken karşılaştığı sorunlar konusunda, tartışma ortamı açılarak, Yeni Türk Ceza Adalet Sistemi'nin uygulaması esnasında karşılaşılan sorunlar ve alternatif çözüm önerileri konuşuldu.

Seminerin daha sonraki bölümünde ise, Hınıs ve Karaçoban Devlet Hastaneleri ile sağlık ocaklarında görev yapan doktorlara "Yeni Türk Ceza Kanunu Anlamında Adli Raporlar ve Klasik Otopsi" konularında, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök ile aynı bölümde görev yapan asistanlar Dr. Gökmen Alp ve Dr. Cemil Beder bilgi verdi.

Slayt gösterisi eşliğinde sunumunu yapan Prof. Dr. Kök, "Yeni Türk Ceza Kanunu'nda Adli Raporların Düzenleniş Şekli, Kişinin Vücut Bütünlüğü, Kasten Yaralama Suçu, Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama, Kasten Yaralamada Basit Tıbbi Müdahale Kavramı, Cinsel Saldırı ve Çocukların Cinsel İstismarı Suçları, Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi, Defin Ruhsatı ve Otopsi" konularında bilgi verdi. Seminerin bu bölümünde doktorların sordukları sorular da cevaplandırıldı.

Kolluk kuvveti görevlilerine ve doktorlara, Yeri Türk Ceza Adalet Sistemi'nin tanıtıldığı seminer akşam saatlerinde sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title