Haberler

Erzurum: Daib, İhracat Verilerini Açıkladı

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, bölgeden yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 4 oranında artış gösterdiğini açıkladı.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, bölgeden yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 4 oranında artış gösterdiğini açıkladı.

DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş ile birlikte bugün DAİB merkezinde düzenlenen basın toplantısında bölge ihracat rakamlarını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık dönemine göre ihracatta sağlanan yüzde 4'lük artışa rağmen artışı yeterli görmediklerini ifade etti. Bölgede yaşanan kuş gribinin ihracat rakamlarını da olumsuz olarak etkilediğini belirten Kabakuş, "2005 yılı 6 aylık ihracatımız 396 milyon 838 bin 692 dolar olarak gerçekleşirken, 2006 yılı ilk 6 altı aylık dönemde bu rakam 403 milyon 392 bin 32 dolar olarak gerçekleşmiş ve yüzde 4'lük bir artış sağlanmıştır. Bölgemizdeki ihracat potansiyelini artırmak ve ihracatçımızı bilgilendirmek amacıyla önceki dönemlerde olduğu gibi 2006 yılında da Alım Heyetleri ile Dış Ticaret Eğitim Programlarımız hızla devam etmektedir. DAİB olarak 2010 yılı ihracat hedefimiz 10 milyar dolar, 2023 yılı hedefimiz ise 25 milyar dolardır. Bu rakamları yakalamak için çalışmalarımızı bugünden büyük bir yoğunlukla sürdürmekteyiz" diye konuştu.

Polat, 5-8 Haziran tarihleri arasında Erzurum'da Azerbaycan, Nahcivan ve İran alım heyetleri organizasyonu gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Alım heyetiyle öncelikli hedefimiz İran'ın, Azerbaycan'ın ve ülkemizin ihracatçılarını, iş adamlarını, sanayicilerini ve esnafını bir araya getirerek, kökleri çok eskilere dayanan kardeşlik bağlarıya bağlı olan insanlarımızın birbirini daha yakından tanıyacağı, karşılıklı sıcak ilişkiler geliştirerek ve bu ilişkiler neticesinde de karşılıklı menfaatlere dayalı alışveriş ilişkileri kurarak, ülkelerimizin gelişimine katkıda bulanacak bir platform oluşturmaktır. Organize ettiğimiz alım heyeti programına, İran'dan Tahran, Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan eyaletleri ile Azerbaycan'ın Nahcivan eyaletinden 2 bakan ile birlikte çeşitli sektörlerden toplam 54 katılımcı, Türkiye'den ise çoğunluğu bölgemizden 20 değişik ilden çeşitli sektörlerden 91 müracaatlı ve 60 da müracaatsız katılımcı olmak üzere toplam 205 kişi ve firma yetkilisi iştirak etmişlerdir" şeklinde konuştu.

Alım heyeti program sonunda Türk ihracatçı firmaları ile İranlı firmaları arasında 12 milyon dolarlık ticaret bağlantısı gerçekleştirildiğini vurgulayan DAİB Yönetim kurulu Başkanı Polat, amaçlarının ülkeler arasındaki sorunların halledilmesiyle birlikte her iki ülkeye olan dış ticaret hacminin en kısa sürede 10 milyor dolar seviyeye ulaştırılması olduğunu belirtti.

Polat, yurt çapından ticaret bilincinin yerleşmesi, bölgede yerleşik üreticilerin ihracata yönlendirilmesi, bölge iş adamlarını ve ihracatçılarını bilgilendirmek, bölgemizden komşu ülkelere yapılan ihracatı artırmak, bölge ekonomisini canlandırmak, bölge ihracatının ve ihracatçısının dış ticarette karşılaştığı sorunların doğrudan ve yerinde tespitiyle çözümü kavuşturulması amacıyla 15-16 Haziran tarihlerinde Elazığ'da bir eğitim programı düzenleneceğini açıkladı.

İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) ile DAİB Genel Sekreterliği'nin ortaklaşa organize edeceği 2 günlük eğitim programı kapsamında katılımcılara, ihracata ait esaslar ve uygulamalar, ihracata yönelik devlet yardımları, dahilde ve hariçte işleme rejimleri ile vergi, resim ve harç istisnası mevzuatı, dış ticarette ödeme şekilleri, gümrük mevzuatı uygulamaları, ihracatın finansmanında Eximbank kredileri ve sigorta garanti programları, ihracatta KDV istisnası, ihracatta pazarlama, e-ticaret konularında eğitimler verileceğini anlatan Başkan Kamil Polat, katılımcılardan ücret alınmayacağını ve başvuruların devam ettiğini belirtti.

Polat, son olarak yine ihracatçılara yönelik olarak, DAİB Genel Sekreterliği ve İGEME'nin ortaklaşa organize edeceği "Uluslararası Pazar Araştırması ve Pazarlama" konulu eğitim çalışmasının 29 Haziran'da Van'da yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title