Haberler

Ergenekon Davası'nda Faruk Demir Tanık Olarak Dinlendi

Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen strateji uzmanı Faruk Demir, davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e 'Ayışığı', 'Yakamoz' ve 'Sarıkız' adlı darbe planlarıyla ilgili herhangi bir belge vermediğini söyledi.

Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen strateji uzmanı Faruk Demir, davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e 'Ayışığı', 'Yakamoz' ve 'Sarıkız' adlı darbe planlarıyla ilgili herhangi bir belge vermediğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda emekli Orgeneral Ergin Saygun'un dinlenmesinin ardından, Faruk Demir tanık olarak dinlendi. Yüksek Strateji Merkezi'nin eski Başkanı olduğunu söyleyen Faruk Demir, dönemin ABD Büyükelçiliğinin siyasi müsteşarı John Kunstadter ile yakın ilişkisi olduğunu ifade etti. Demir, "Genel dış politikalarını tartıştığımız Kunstadter Türk halk kültürüne de yakından ilgi duyuyordu. Ramazan ayını birlikte geçirdik. Anadoluya ilgisi vardı. Fotoğraflarını gösterdi. Birgün sohbet sırasında 'Bıktık artık. Türkiye'nin iç politikasıyla ilgili absürt belgeler gönderiyorlar. Bu bizim işimiz değil. Bizim için hükümet ve asker aynı' dedi. Ben de 'Nedir bunlar' diye sordum. Bana Hilmi Özkök ile ilgili, işini iyi yapmadığı, istifaya zorlandığı gibi şeylerin yazıldığı bir word belgesi gösterdi. 'Mühim olabilir' diye sempatik bir kanaldan dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e yolladım" dedi. Sorular üzerine Tanık Demir, sempatik kanalın ise mektup olduğunu söyledi.

"AYIŞIĞI, YAKOMOZ VE SARIKIZ'I BASINDAN DUYDUM"

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dava sanıklarından Levent Ersöz'ün "'Ayışığı', 'Yakamoz', 'Sarıkız' gibi darbe planlarını Faruk Demir'den aldım" şeklindeki ifadesini hatırlattı. Bu darbe planları bilmediğini söyleyen Tanık Demir, Ersöz'e sözünü ettiği word belgesini anlattığını, bu word belgesini Genelkurmay Başkanlığı'na da gönderdiğini söylediğini dile getirdi. Demir, "Ayışığı, Yakamoz adlı darbe planlarını davalar açıldıktan sonra basından duydum. Askerin darbe yapacağına ilişkin de bir şey duymadım" diye konuştu. "Kunstadter'in CIA bağlantısı var mı?" sorusu üzerine Tanık Demir, kendisinde bu şekilde bir emare oluşmadığını söyledi. Demir, "Gazeteci Nuray Başaran benimle bir ropörtaj yapmıştı. Bunun üzerine Ersöz beni çağırdı. Görüşmeye gittim. Ersöz ile ABD'nin Irak işgali, Türk ABD ilişkileri, yeni siyasi iktidarın getirdiği iklim gibi konularda sohbet ettik" diye konuştu. Dava dosyasında bulunan power point sunumu halindeki 'Ayışığı', 'Yakamoz' planlarını gösteren Savcı Pekgüzel, "Ersöz'ün sizin gösterdiğinizi iddia ettiği belgeler bunlar mı?" diye sordu. "Bunları ilk defa görüyorum" diyen tanık Demir, Ersöz'e Hilmi Özkök ile ilgili belgeyi söylediğini, bir belge vermediğinin altını çizdi.

DAVA YARINA ERTELENDİ

Kendisi hakkında yapılan "ABD ve başka ülkelerin casusu" olduğu iddiasına da değinen tanık Demir sözlerini şöyle tamamladı. "ABD ve başka bir ülkenin casusuluğuyla suçlanmak benim için en ağır suçlama ve hakarettir. Bu suçlamaları sahibine aynen iade ediyorum." Tanık Demir'in dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Özese duruşmayı yarın saat 09.00'a ertelendi. - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Levent Ersöz Faruk Demir Hilmi Özkök İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title